Florbolistiem iespēja "paraustīt aiz bārdas" titulēto Somijas izlasi

03.02.2024

940a9443.jpg

Šodien Liepājas Olimpiskajā centrā noslēgsies pasaules čempionāta florbolā vīriešiem kvalifikācijas turnīrs. Pulksten 19.00 laukumā dosies divas izlases, kas sev jau nodrošinājušas dalību pasaules čempionāta finālturnīrā Malmē - Latvijas un Somijas valstsvienības. Latviešiem tā būs lieliska iespēja samērot savus spēkus ar pasaules TOP-4 komandu un mēģināt pirmo reizi sarūgtināt savus titulētos pretiniekus. Spēli televīzijas tiešraidē translēs kanāls TV4.

 

Gan latvieši, gan somi Liepājā notikušajā turnīrā līdz šim svinējuši uzvaras, turklāt ļoti pārliecinošas. Latvijas izlase ar 29:3 sagrāva Lihtenšteinas komandu, ar 10:1 pieveica Vācijas valstvienību, bet vakar vakarā ar 21:1 sakāva arī islandiešus. Latvijas izlasei pārliecinoša pirmā vieta apakšgrupā ar iespaidīgu vārtu starpību - 60:5. Arī somiem Liepājā viss ritēja bez aizķeršanās - 20:1 pret Nīderlandes izlasi, 21:1 pret igauņiem un 24:0 pret francūžiem. Vārtu starpība - 65:2.

 

Rezultatīvākie Latvijas izlasē šajā turnīrā ir Toms Bitmanis ar 13 (10+3) punktiem, Jānis Ragovskis ar 12 (4+8) punktiem un Rolands Kovaļevskis ar 11 (8+3). Punktiem. Viņi pirms pēdējās spēļu dienas bija arī visa turnīra rezultatīvākie florbolisti.

 

Somijas izlase ir vienīgā pasaules TOP-4 komanda, kuru latviešiem nav izdevies ne uzvarēt, ne arī kaut nospēlēt neizšķirti. Latvijas un Somijas vīriešu florbola izlases līdz šim tikušās 16 reizes, vienmēr uzvaru svinēja ziemeļnieki. Iepriekšējo reizi latvieši ar somiem spēkojās pagājušajā vasarā Pasaules spēlēs, kas notika ASV. Latvijas izlasei tajā mačā bija tikai goda vārti, piedzīvojot zaudējumu ar 1:5.

 

Tikmēr pret Somiju 16 spēlēs piedzīvoti 16 zaudējumi. Pasaules spēlēs, kad nūjas krustotas pēdējo reizi, tika zaudēts ar 1:5, bet vistuvāk vismaz neizšķirtam latvieši bija 2022. gada pasaules čempionāta kvalifikācijā Valmierā, kad arī abas komandas jau bija tikušas pie galvenās balvas un noslēdzošajā turnīra dienā spēkojās savā starpā. Toreiz gan kvalifikācijas turnīrs tika aizvadīts eksperimentālā kārtā ar 3x15 minūšu garu spēles laiku un mūsu izlase mača 20. minūtē nonāca 0:4 iedzinējos. Tomēr turpinājumā Daniels Jānis Anis atspēlēja vienus vārtus, uz ko viesi atbildēja ar saviem piektajiem vārtiem. Trešajā trešdaļā precīzi bija Krišjānis Tiltiņš un Klāvs Jansons, latviešiem galotnē izveidojot vēl vairākas labas vārtu gūšanas iespējas. Somiem gan ne bez grūtībām izdevās nosargāt uzvaru, tādējādi kļūstot par absolūtajiem kvalifikācijas turnīra uzvarētājiem.

 

Latvijas vīriešu izlases sastāvs:

Nr.p.k.

Vārds un Uzvārds

Pozīcija

Komanda

1.

 Pontus Zarins

V

 Karlstad IBF (Zviedrija)

2.

 Markuss Plūdums

V

 Lekrings

3.

 Rolands Kovaļevskis

U

 FS Masters/Ulbroka

4.

 Pēteris Trekše

U

 TPS (Somija)

5.

 Krišjānis Tiltiņš

U

 FBC Turku (Somija)

6.

 Gustavs Griezītis

A

 FBC Turku (Somija)

7.

 Jānis Ragovskis

A

 Talsu NSS/Krauzers

8.

 Edgars Puriņš

U

 Lekrings

9.

 Artis Raitums

U

 Talsu NSS/Krauzers

10.

 Jorens Malkavs

U

 Nokian KrP (Somija)

11.

 Markuss Dumpis

A

 Westend Indians (Somija)

12.

 Toms Akmeņlauks

U

 Talsu NSS/Krauzers

13.

 Matīss Celms

U

 Rubene

14.

 Toms Bitmanis

U

 FS Masters/Ulbroka

15.

 Daniels Jānis Anis

U

 UHC Uster (Šveice)

16.

 Rūdolfs Vilmanis

A

 FS Masters/Ulbroka

17.

 Morics Krūmiņš

A

 Warberg IC (Zviedrija)

18.

 Jēkabs Keišs

U

 Rubene

19.

 Ralfs Matīss Balodis

A

 FBK Valmiera/Betsafe

20.

 Juris Sandis Jēgers

U

 Lielvārde/FatPipe

Galvenais treneris: Heiki Lūkonens

Treneris: Henrī Luoma

Treneris: Aigars Belasovs

Vārtsargu treneris: Jānis Salcevičs

Fiziskās sagatavotības treneris: Mikus Embrekts

Mediķe: Lilita Lazdiņa

Izlases menedžere: Annija Andrejsone

Ekipējuma menedžeris: Arsenijs Potapovs

JUGLASCIEMS