Cīņu par 5. vietu pasaulē latvieši sāks ar spēli pret slovākiem

12.11.2022

940a0170.jpg

Šveicē notiekošo pasaules čempionāta florbolā finālturnīru Latvijas vīriešu izlase turpinās cīņā par 5. vietu pasaulē, šī miniturnīra pusfinālā mūsu florbolistu pretinieki būs ambiciozie slovāki. Mačs notiks šodien Vintertūrā, tā sākums pulksten 11.00 (pēc Latvijas laika).

 

Latvijas izlase Šveicē apakšgrupas spēlēs piedzīvoja trīs zaudējumu. Latvieši ar 3:6 piekāpās pašreizējiem bronzas medaļniekiem čehiem, ar 2:11 kapitulēja pasaules čempioniem zviedriem, kā arī ar 4:6 zaudēja saviem jau tradicionāli neērtajiem pretiniekiem – vāciešiem. Kvalifikācijas jeb astotdaļfināla mačā mūsējie spēkojās ar sīkstajiem igauņiem. Pēc otrā perioda latvieši atradās iedzinēju lomā ar 1:2, taču pēdējā periodā Latvijas izlase demonstrēja jau pavisam citas kvalitātes florbolu, galarezultātā svinot ļoti svarīgu uzvaru ar 5:2 un kvalificējoties ceturtdaļfinālam, kurā viņus jau gaidīja Šveices valstsvienība. Cīņa ar titulētajiem šveiciešiem bija ļoti sīva, pēc otrā perioda mūsējiem bija tikai vienu vārtu deficīts (1:2), bet beigās tika piedzīvots sāpīgs zaudējums ar 1:3, jau atkal nekvalificējoties pusfinālam.

 

Slovākijas valstsvienība finālturnīra ievadā ar 1:8 kapitulēja pasaules vicečempioniem somiem, bet pēc tam diezgan negaidīti ar 7:6 pārspēja norvēģus, kuri pirms tam spēja atņemt punktu mājiniekiem šveiciešiem (4:4). Slovākiem, ja viņi būtu pieveikuši arī šveiciešus, bija iespēja jau uzreiz iekļūt ceturtdaļfinālā, bet tika piedzīvots smags zaudējums ar 3:9. Astotdaļfinālā slovāki neatstāja nekādas cerības, ar 9:1 sakaujot poļus, bet ceturtdaļfināla spēlē neatrada nekādus pretlīdzekļus Čehijas florbolistiem, kam kapitulēja ar 4:9. Starp citu, šī pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīrā Slovākijas florbolisti spēja titulētos čehus pārspēt ar 5:4.

 

Latvijas un Slovākijas vīriešu florbola izlases pēdējo reizi savā starpā spēkiem mērojušās pavisam nesen – oktobrī Vācijā notikušajā Sešu nāciju kausa izcīņas turnīrā. Tajā mačā ar 4:1 uzvarēja latvieši, kuru labā pa golam iemeta Kevins Šmits, Morics Krūmiņš, Daniels Jānis Anis un Artis Raitums, bet vārtsargs Jānis Salcevičs atvairīja 10 no 11 pretinieku metieniem. Pirms tam latvieši un slovāki tikās iepriekšējā pasaules čempionāta finālturnīrā, kas pirms nepilna gada norisinājās Somijas galvaspilsētā Helsinkos. Ar 6:2 pārāki bija mūsu florbolisti, divus golus iemeta Kevins Šmits, pa vienam – Pēteris Trekše, Rolands Kovaļevskis un Jānis Ragovskis, bet vēl vienu bumbiņu pretinieki paši ievirzīja savos vārtos. 2018. gada pasaules čempionātā Čehijas galvaspilsētā Prāgā Latvijas izlase slovākus sakāva ar 6:1, pa diviem goliem iemeta Klāvs Jansons un Edžus Ceriņš, bet pa vienam – Pēteris Trekše un Rolands Kovaļevskis. Arī pirms tā pasaules čempionāta notika Sešu nāciju turnīrs, tas norisinājās tieši Slovākijā. Mača starp slovākiem un latviešiem pamatlaiks un pagarinājums noslēdzās neizšķirti (6:6), bet pēcspēles metienos veiksme bija Slovākijas florbolistu pusē – 7:6. Latviešu rindās ar vārtu guvumiem izcēlās Gvido Lauga, Pēteris Trekše, Edžus Ceriņš, Artis Raitums, Morics Krūmiņš un Jānis Rajeckis. Vissliktākās atmiņas Latvijas florbolistiem par slovākiem ir pasaules čempionātā Rīgā, kurā mūsējie viņiem piekāpās cīņā par 9. vietu, zaudējot pagarinājumā ar 5:6. Latviešu rindās ar diviem goliem izcēlās Gints Klēģers, bet pa vienam iemeta Morics Krūmiņš, Kārlis Bulāns un Andris Rajeckis.

 

Pasaules čempionātā Šveicē rezultatīvākais Latvijas izlasē ar 5 (3+2) punktiem ir Jānis Ragovskis, 4 (1+3) punkti komandas kapteinim Artim Raitumam, bet pa trim punktiem sakrājuši Andris Rajeckis, Klāvs Jansons, Morics Krūmiņš, Rolands Kovaļevskis un Pēteris Trekše. 2 (1+1) punkti Edgara Puriņa kontā. Vārtsargs Jānis Salcevičs atvairījis 81,48% pretinieku metienu, bet Markusam Plūdumam, kurš mūsu vienības vārtus sargāja tikai mačā pret pasaules čempioniem zviedriem, šis rādītājs ir 70,27%.

 

Latvijas vīriešu izlase IFF pasaules rangā šobrīd ieņem piekto pozīciju un šāda vieta tika izcīnīta arī iepriekšējos divos finālturnīros Prāgā un Helsinkos. Latvieši piedalījušās visos 13 līdz šim notikušajos pasaules čempionātos un augstākais sasniegums ir sešas reizes iegūtā piektā pozīcija (2006., 2008., 2010., 2014., 2018., 2020.). Slovākijas valstsvienības augstākais sasniegums pasaules čempionātos ir pirms gada Helsinkos izcīnītā 7. vieta.

 

Latvijas Florbola savienība (LFS) ir vienojusies ar Starptautisko florbola federāciju (IFF) par translāciju tiesību iegādi pasaules čempionāta spēļu pārraidīšanai televīzijas kanālā TV4. Iegādātā translāciju tiesību paka ietver visus mūsu valstsvienības mačus, kā arī abas pusfināla spēles un cīņas par medaļām. 

 

Sākot ar 2022. gada pasaules čempionātu būtiskas izmaiņas skars lielo starptautisko florbola turnīru atspoguļojums video formātā. Ierastās augstas kvalitātes, bezmaksas tiešraides YouTube vairs nebūs pieejamas, jo IFF ir izveidojusi savu mediju platformu, kurā turpmāk par maksu translēs spēles. Pieeju visām finālturnīra cīņām būs iespējams iegādāties par 19,99 EUR, bet viena atsevišķa mača cena noteikta 4,99 EUR. Visu spēļu labāko epizožu apkopojumus varēs noskatīties bez maksas. Jaunā IFF Floorball lietotne atrodama šeit: https://floorball.app.link/open

 

Latvijas vīriešu izlases sastāvs:

 Nr.p.k.

Spēlētājs

Pozīcija

Komanda

1.

Morics Krūmiņš 

Aizsargs 

Nokian KrP (Somija) 

2.

Artūrs Jurševskis

Aizsargs

Lekrings

3.

Jānis Ragovskis 

Aizsargs 

Koovee (Somija) 

4.

Armands Savins 

Aizsargs 

Lielvārde/FatPipe 

5.

Ralfs Orste 

Aizsargs 

Ķekava

6.

Oskars Tūtāns 

Aizsargs 

Lielvārde/FatPipe 

7.

Gustavs Griezītis

Aizsargs

Koovee (Somija)

8.

Pēteris Trekše

Uzbrucējs

TPS (Somija)

9.

Artis Raitums (K)

Uzbrucējs

Talsu NSS/Krauzers

10.

Rolands Kovaļevskis

Uzbrucējs

Koovee (Somija)

11.

Edgars Puriņš

Uzbrucējs

Lekrings

12.

Andris Rajeckis

Uzbrucējs

Lekrings

13.

Kevins Šmits

Uzbrucējs

FBK Valmiera

14.

Klāvs Jansons

Uzbrucējs

Ķekava

15.

Toms Akmeņlauks 

Uzbrucējs 

Talsu NSS/Krauzers

16.

Daniels Jānis Anis

Uzbrucējs 

UHC Uster (Šveice) 

17.

Valters Kalnietis

Uzbrucējs 

Talsu NSS/Krauzers

18.

Jēkabs Keišs

Uzbrucējs 

Rubene 

19.

Jānis Salcevičs

Vārtsargs 

Lielvārde/FatPipe

20.

Markuss Plūdums

Vārtsargs

Lekrings 

 

Galvenais treneris: Arto Rīhimeki

Treneris: Tēmu Variss

Treneris: Ingus Laiviņš

Vārtsargu treneris: Andis Blinds

Fiziskās sagatavotības treneris: Mikus Embrekts

Fizioterapeits: Kārlis Vitkovski

Mediķe: Baiba Feldmane

Ekipējuma menedžeris: Arsenijs Potapovs

Izlases menedžere: Annija Andrejsone

 

Turnīra galvenā halle ir pilnīgi jaunā, 12 000 līdzjutējus uzņemt spējīgā "Swiss Life Arena", kura tika nodota ekspluatācijā vien neilgi pirms šī finālturnīra. Čempionāts tiks aizvadīts pēc pēdējos gados ierastās izspēles sistēmas - 16 komandas, ņemot vērā IFF rangu, sadalītas divos "ešelonos". Pirmajā no tiem ir astoņas spēcīgākās komandas, kas spēlē A un B apakšgrupās, bet ranga otrā astotnieka izlases veido C un D grupu. A un B apakšgrupu divas labākās komandas uzreiz iekļūs ceturtdaļfinālā, bet pārējām izlasēm būs jāaizvada astotdaļfināla spēles ar C un D grupu pirmo divu vietu ieguvējām.

JUGLASCIEMS