Šovakar ceturtdaļfināla cīņa pret mājiniekiem šveiciešiem

10.11.2022

940a8985.jpg

Latvijas vīriešu florbola izlasei Šveicē notiekošajā pasaules čempionāta finālturnīrā jāaizvada vēl trīs spēles. Šīvakara ceturtdaļfināla cīņā pret mājiniekiem šveiciešiem izšķirsies, vai latviešiem izdosies pirmo reizi iekļūt pusfinālā, vai arī turnīra noslēgumā jau atkal būs jāspēlē par 5. – 8. vietu. Mačs pret Šveices izlasi notiks Cīrihē, tā sākums pulksten 19.00 (pēc Latvijas laika).

 

Latvijas izlase finālturnīru sāka ar trim zaudējumiem apakšgrupas spēlēs. Mūsējie ar 3:6 piekāpās pašreizējiem bronzas medaļniekiem čehiem, ar 2:11 kapitulēja pasaules čempioniem zviedriem, kā arī ar 4:6 zaudēja saviem jau tradicionāli neērtajiem pretiniekiem – vāciešiem. Vakar latvieši aizvadīja kvalifikācijas jeb astotdaļfināla maču, kurā spēkojās ar sīkstajiem igauņiem. Pēc otrā perioda mūsējie atradās iedzinēju lomā ar 1:2, taču pēdējā periodā Latvijas izlase demonstrēja jau pavisam citas kvalitātes florbolu, galarezultātā svinot ļoti svarīgu uzvaru ar 5:2 un kvalificējoties ceturtdaļfinālam, kurā latviešus jau gaidīja Šveices valstsvienība.

 

Šveices izlase līdz šim aizvadījusi par vienu maču mazāk nekā latvieši – trīs spēles savā apakšgrupā. Šveicieši turnīru sāka ar neizšķirtu pret čehiem (4:4), bet turpinājumā svinēja divas uzvaras. Pasaules čempionāta finālturnīra rīkotāji 7:5 pārspēja pasaules vicečempionus somus, bet slovākus sakāva ar 9:3, savas grupas turnīra tabulā finišējot pirmajā vietā.

 

Pasaules čempionātos Latvijas un Šveices izlases līdz šim tikušās sešas reizes, bet visos mačos uzvaru svinēja šveicieši. Pēdējo reizi pasaules čempionāta finālturnīrā abas valstsvienības spēkiem mērojās 2018. gadā Prāgā. Toreiz Alpu zemes florbolistu bija pārāki ar 7:3, lai gan mača sākumā vadībā 3:1 izvirzījās mūsējie. Latvijas izlases labā vārtus tajā mačā guva Morics Krūmiņš, Rolands Kovaļevskis un Andris Rajeckis, bet divas rezultatīvas piespēles Pētera Trekšes kontā. Pārliecību par saviem spēkiem mūsu izlasei varētu piedot tas fakts, ka šovasar Pasaules spēlēs, kas notika ASV pilsētā Birmingemā, latvieši beidzot pārspēja šveiciešus, apakšgrupas turnīrā svinot panākumu ar 6:5. Pa diviem goliem iemeta Edgars Puriņš un Rolands Kovaļevskis, bet pa vienam – Artis Raitums, Morics Krūmiņš un Toms Akmeņlauks. Vārtsargs Jānis Salcevičs atvairīja 19 no 25 pretinieku metieniem.

 

Pasaules čempionātā Šveicē rezultatīvākais Latvijas izlasē ar 5 (3+2) punktiem ir Jānis Ragovskis, 4 (1+3) punkti komandas kapteinim Artim Raitumam, bet pa trim punktiem sakrājuši Andris Rajeckis, Klāvs Jansons, Morics Krūmiņš, Rolands Kovaļevskis un Pēteris Trekše. Vārtsargs Jānis Salcevičs atvairījis 81,25% pretinieku metienu, bet Markusam Plūdumam, kurš mūsu vienības vārtus sargāja tikai mačā pret pasaules čempioniem zviedriem, šis rādītājs ir 70,27%.

 

Latvijas vīriešu izlase IFF pasaules rangā šobrīd ieņem piekto pozīciju un šāda vieta tika izcīnīta arī iepriekšējos divos finālturnīros Prāgā un Helsinkos. Latvieši piedalījušās visos 13 līdz šim notikušajos pasaules čempionātos un augstākais sasniegums ir sešas reizes iegūtā piektā pozīcija (2006., 2008., 2010., 2014., 2018., 2020.). Šveices vīriešu florbola izlase vienu reizi izcīnījusi sudraba medaļas, bet septiņas reizes - bronzas godalgas. Iepriekšējā pasaules čempionātā šveicieši finišēja vienu vietu augstāk par latviešiem - 4. pozīcijā.

 

Latvijas Florbola savienība (LFS) ir vienojusies ar Starptautisko florbola federāciju (IFF) par translāciju tiesību iegādi pasaules čempionāta spēļu pārraidīšanai televīzijas kanālā TV4. Iegādātā translāciju tiesību paka ietver visus mūsu valstsvienības mačus, kā arī abas pusfināla spēles un cīņas par medaļām. 

 

Sākot ar 2022. gada pasaules čempionātu būtiskas izmaiņas skars lielo starptautisko florbola turnīru atspoguļojums video formātā. Ierastās augstas kvalitātes, bezmaksas tiešraides YouTube vairs nebūs pieejamas, jo IFF ir izveidojusi savu mediju platformu, kurā turpmāk par maksu translēs spēles. Pieeju visām finālturnīra cīņām būs iespējams iegādāties par 19,99 EUR, bet viena atsevišķa mača cena noteikta 4,99 EUR. Visu spēļu labāko epizožu apkopojumus varēs noskatīties bez maksas. Jaunā IFF Floorball lietotne atrodama šeit: https://floorball.app.link/open

 

Latvijas vīriešu izlases sastāvs:

 Nr.p.k.

Spēlētājs

Pozīcija

Komanda

1.

Morics Krūmiņš 

Aizsargs 

Nokian KrP (Somija) 

2.

Artūrs Jurševskis

Aizsargs

Lekrings

3.

Jānis Ragovskis 

Aizsargs 

Koovee (Somija) 

4.

Armands Savins 

Aizsargs 

Lielvārde/FatPipe 

5.

Ralfs Orste 

Aizsargs 

Ķekava

6.

Oskars Tūtāns 

Aizsargs 

Lielvārde/FatPipe 

7.

Gustavs Griezītis

Aizsargs

Koovee (Somija)

8.

Pēteris Trekše

Uzbrucējs

TPS (Somija)

9.

Artis Raitums (K)

Uzbrucējs

Talsu NSS/Krauzers

10.

Rolands Kovaļevskis

Uzbrucējs

Koovee (Somija)

11.

Edgars Puriņš

Uzbrucējs

Lekrings

12.

Andris Rajeckis

Uzbrucējs

Lekrings

13.

Kevins Šmits

Uzbrucējs

FBK Valmiera

14.

Klāvs Jansons

Uzbrucējs

Ķekava

15.

Toms Akmeņlauks 

Uzbrucējs 

Talsu NSS/Krauzers

16.

Daniels Jānis Anis

Uzbrucējs 

UHC Uster (Šveice) 

17.

Valters Kalnietis

Uzbrucējs 

Talsu NSS/Krauzers

18.

Jēkabs Keišs

Uzbrucējs 

Rubene 

19.

Jānis Salcevičs

Vārtsargs 

Lielvārde/FatPipe

20.

Markuss Plūdums

Vārtsargs

Lekrings 

 

Galvenais treneris: Arto Rīhimeki

Treneris: Tēmu Variss

Treneris: Ingus Laiviņš

Vārtsargu treneris: Andis Blinds

Fiziskās sagatavotības treneris: Mikus Embrekts

Fizioterapeits: Kārlis Vitkovski

Mediķe: Baiba Feldmane

Ekipējuma menedžeris: Arsenijs Potapovs

Izlases menedžere: Annija Andrejsone

 

Turnīra galvenā halle ir pilnīgi jaunā, 12 000 līdzjutējus uzņemt spējīgā "Swiss Life Arena", kura tika nodota ekspluatācijā vien neilgi pirms šī finālturnīra. Čempionāts tiks aizvadīts pēc pēdējos gados ierastās izspēles sistēmas - 16 komandas, ņemot vērā IFF rangu, sadalītas divos "ešelonos". Pirmajā no tiem ir astoņas spēcīgākās komandas, kas spēlē A un B apakšgrupās, bet ranga otrā astotnieka izlases veido C un D grupu. A un B apakšgrupu divas labākās komandas uzreiz iekļūs ceturtdaļfinālā, bet pārējām izlasēm būs jāaizvada astotdaļfināla spēles ar C un D grupu pirmo divu vietu ieguvējām.

JUGLASCIEMS