AVEX mēneša spēlētājs Virsnītis: Svarīgas ir tikai zelta medaļas

28.01.2014

lfs_virsnitis2.jpg

Latvijas Florbola savienības (LFS) par Latvijas čempionāta Virslīgas AVEX mēneša labāko spēlētāju nosauktais “Lielvārdes” uzbrucējs Sandris Virsnītis pārliecināts par to, ka komandas ieņemtā vieta regulārajā čempionātā vēl noteikti nevar kalpot par novērtējumu sezonai, jo svarīgas ir tikai zelta medaļas čempionāta noslēgumā.

 

Līdz Latvijas čempionāta Virslīgas regulārās sezonas noslēgumam komandām atlicis vairs aizvadīt četras vai piecas spēles. 21 gadus jaunā Sandra Virsnīša pārstāvētā “Lielvārde” pašreiz ieņem ceturto vietu un vairs tikai teorētiski var zaudēt iegūto pozīciju pirms izslēgšanas turnīra. Turklāt ir lieliskas iespējas pakāpties vienu vai pat divas vietas augstāk.

 

“Šogad spēku samērs ir tik līdzīgs, un komandu galīgais izvietojums turnīra tabulā ir tik neprognozējams, ka iepriekš nevar apgalvot, ka ceturtdaļfināla sērijās uzvaras izcīnīs tieši pirmā kvarteta komandas,” spriež „Lielvārdes” florbolists Sandris Virsnītis. „Startējot „play-off” turnīram, jau vairs nav svarīga iepriekš izcīnītā vieta. Ja sezona tiek pabeigta ar zelta medaļu uzkāršanu kaklā, tad jau vairs neviens neatceras regulārajā sezonā iegūto vietu. „Lielvārde” šosezon pamanījās zaudēt dažās svarīgās spēlēs, tādēļ arī atšķirībā no pagājušā gada visdrīzāk izslēgšanas turnīru nesāksim no pirmās pozīcijas.”

 

Izslēgšanas turnīra ceturtdaļfinālā cīņa rit līdz vienas komandas trijām uzvarām, taču tik un tā „play-off” mači ir īpaši ar savu lielo psiholoģisko lomu. Nevar noliegt, ka katram klubam ir savi ērti un neērtie pretinieki.

 

„Lielāko pārsteigumu var sagādāt sāncenšu pēkšņa veiksmes sērija, kad bumbiņas mistiski sakrīt mūsu vārtos. Latvijas florbolā jau nav izplatīta prakse, ka klubu treneri brauktu uz vadošajām valstīm uz apmācības semināriem, lai pēc tam atgrieztos mājās un pārsteigtu sāncenšus ar kādiem jauniem taktiskiem risinājumiem,” komentē Virsnītis.

 

Šajā nedēļā Valmierā, Vidzemes Olimpiskajā sporta centrā Latvijas valstsvienība startē 2014. gada pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīrā. No „Lielvārdes” izsaukumu uz valstsvienību izpelnījās Toms Akmeņlauks, Juris Gribusts un Artis Savins. Savulaik Virsnītis pārstāvēja Latvijas U-19 izlasi 2011. gada pasaules čempionātā Vācijā, bet nacionālās izlases formu Sandris uzvilcis tikai divas reizes. Tas notika 2012. gada februārī pārbaudes spēlēs pret Šveici.

 

„Tas, ka šajā nedēļā neuzvilkšu Latvijas izlases kreklu un nespēlēšu Valmierā, nozīmē tikai to, ka vēl nepieciešams pilnveidot savu florbola meistarību,” kritiski savu varēšanu novērtē Virsnītis. „Ļoti daudz vielas pārdomām sniedza dalība „Lielvārdes” sastāvā sezonas sākumā Somijā notikušajā Čempionu kausa izcīņā. Brīžam pat grūti bija izskaidrot – kā vadošo klubu spēlētāji ārēji tik viegli un pārliecinoši var darboties laukumā, pārspēt sāncenšus un gūt vārtus. Latvijas komandu un katra spēlētāja mērķis ir skaidrs, taču līdz tam ļoti ilgs ceļš ejams.”

 

„Lielvārde” ir vienā no tām komandām, kura ar gada starpību guvusi ļoti atšķirīgu starptautisko spēļu pieredzi. Ja 2012. gada rudenī Slovākijā toreiz aktuālā Latvijas čempionvienība „Lielvārde” izcīnīja „Eurofloorball” kausa izcīņas čempionu titulu, finālā ar 9:6 uzveicot Norvēģijas klubu „Slevik”, tad pēc gada Čempionu kausā Somijā to gaidīja skarbs pārbaudījums – divi bezierunu zaudējumi Somijas „SPV” un Šveices „Alligators”.

 

„Ja arī fiziski vairs neatpaliekam no pasaules labākajiem meistariem, tad tomēr spēles kvalitātes atšķirība ir pamanāma jau no pirmajām minūtēm,” spriež Virsnītis. „Protams, daudz patīkamāk ir startēt „Eurofloorball” turnīrā, kur „Lielvārde” izcīnīja pirmo vietu, taču daudz noderīgāk meistarības attīstīšanai ir spēles pret zviedru vai somu klubiem. Labāk ir startēt četros šādos turnīros un piedzīvot zaudējumus nekā tikai uzvarēt citu valstu zemāka līmeņa klubus. Skaidrs, ka gan Latvijas izlase, gan mūsu valsts vadošie klubi joprojām ir tā kā pa vidu starp pasaules florbola eliti un otro kvartetu.”

 

„AVEX” mēneša labākā spēlētāju atzinību Virsnītis saņēma par sniegumu pagājušā gada novembrī, taču arī sezonas turpinājumā viņš spēlē ļoti rezultatīvi, pārspējot arī personisko rekordu. Ja pagājušajā sezonā Virsnītis 33 spēlēs sakrāja 40 rezultativitātes punktus, tad pašreiz pēc 20 mačiem viņa rēķinā ir jau 49 punkti. Tas ir trešais labākais sasniegums komandā, kā arī 14. labākais Virslīgā kopumā.

 

„Esmu absolūts „Lielvārdes” florbola „produkts” no bērnu un jauniešu komandām līdz pat virslīgas vienībai. Manas fiziskās aktivitātes gan aizsākās ar tenisu, bet apmēram 12 gadu vecumā jau pienāca brīdis, kad bija nepieciešams izdarīt izvēli starp tenisu un florbolu. Abos sporta veidos bija labi panākumi, taču treniņus vairs nebija iespējams apvienot. Toreiz priekšroku devu komandu sporta veidam florbolam, un nav nācis nožēlot izvēli. Individuālie sasniegumi pamazām kļūst arvien nozīmīgāki, jo līdz ar pieredzi iegūšanu biežāk izdodas realizēt iespējas, pieņemt pareizos lēmumus. To veicina māka maksimāli koncentrēt uzmanību tobrīd darāmajam florbola laukumā,” stāsta „Lielvārdes” florbolists. „Skaidrs, ka sezonas svarīgāko spēļu laikā florbols kļūst par prioritāti manos dienas plānos, liekot ciest studijām RTU, jo paralēli visam vēl jāpaspēj pildīt darba pienākumus. Pēdējos gados „Lielvārde” vienmēr cīnās par augstākajām vietām Latvijas čempionātā, tādēļ sezona izvēršas gana ilga. Bet runājot par nedaudz globālākiem plāniem florbolā, tad mērķis ir iekļūšana Latvijas izlases dalībnieku pulkā.”

 

„Lielvārdes” florbolisti nākamo spēli aizvadīs svētdien, 9. februārī, kad savā laukumā uzņems „Bausku”.

 

AVEX (Tavs Audio-Video Experts)

 

Renārs Buivids

JUGLASCIEMS