"Lielvārdei" eksāmens pie Somijas čempioniem

04.10.2013

virsnitis_s.jpg

Šodien Somijas pilsētā Tamperē notiekošajā Čempionvienību kausa izcīņas turnīrā florbola komanda "Lielvārde" aizvadīs savu otro apakšgrupas spēli. Mūsu puišus eksaminēs Somijas čempioni – Seinejoki komandas SPV florbolisti, bet Latvijā eksāmena gaitai varēs sekot ar LTV 7 starpniecību, pārraides sākums pulksten 20:40.

 

Vīriešu Virslīgas komanda "Lielvārde" tiesības piedalīties pasaules spēcīgāko florbola komandu turnīrā ieguva, pateicoties pagājušajā gada rudenī Slovākijā uzcīnītajām EuroFloorball kausam. Protams, ka komanda ar tādu "ceļazīmi" Zviedrijas, Somijas, Šveices un Čehijas čempionu pulkā tiek uzskatīta par neapšaubāmu pastarīti. Par to, ka cīnīties ar pasaules līmeņa grandiem ir ļoti grūti, lielvārdieši pārliecinājās jau aizvakar, kad apakšgrupas pirmajā spēlē ar 2:10 atzina Šveices "UHC Alligator Malans" pārākumu. Ja otrais un trešais spēles periods vēl bija kaut cik līdzvērtīgs, tad pirmajās 20 minūtēs ielaistie pieci vārti mūsējiem atņēma jebkuras cerības uz pozitīvu iznākumu. Vārtus "Lielvārdes" labā guva Artūrs Skadiņš un Toms Akmeņlauks.

 

"Lielvārdes" šīsdienas pretiniece ir Somijas čempione SPV, kas pārstāv Seinejoki pilsētu (iedzīvotāju skaita ziņā reizes 10 lielāku par Lielvārdi). Vakar vakarā somi tikās ar Šveices "aligatoriem", viegli viņiem neklājās, tomēr meistarības, spēka un arī veiksmes bija vairāk, tāpēc SPV izdevās uzvarēt ar 6:3. Tagad šveiciešiem un somiem turnīra tabulā ir pa trim punktiem, bet latviešiem punktu ailītē gozējas nullīte.

 

Protams, komanda nedrīkst doties laukumā, jau iepriekš prognozējot sev zaudējumu. Ja uz situāciju turnīra tabulā skatās tikai teorētiski, "Lielvārdei" ir iespēja kvalificēties izslēgšanas spēlēm gan kā 2.vietas, gan arī kā 1.vietas ieguvējai apakšgrupā. Lai apsteigtu SPV, mūsu komandai šovakar būtu jāuzvar ar sešu vārtu pārsvaru, lai apsteigtu arī "UHC Alligator Malans" – ar 14 vārtu pārsvaru.

 

Teorētiskās uzvaras gan vairāk ir no fantastikas plauktiņa, tāpēc cerēsim, ka mūsu florbolisti ne uz brīdi nenolaidīs nūjas, cīnīsies par katru bumbiņu un laukuma centimetru, kā arī spēs sarūgtināt pretinieku vārtsargu. Viegli nebūs, jo somiem, lai tiktu pie 1.vietas apakšgrupā, noteikti vajadzīga uzvara (sliktākajā gadījumā – viens punkts). Tajā pašā laikā var prognozēt, ka SPV šodien ļaus izspēlēties saviem rezervistiem, jo jau vakardienas spēle Somijas čempioniem nebija viegla, bet rīt un parīt viņus gaidīs vēl smagāki mači.

 

Lai vai kāds būtu šīvakara spēles galarezultāts, "Lielvārdes" spēle pret SPV būs vēsturiska ne tikai lielvārdiešiem, kuri pirmo reizi samēros savu varēšanu ar Somijas čempionu meistarību, bet arī visam Latvijas florbolam. Par tādu šo maču padarīs tas apstāklis, ka pirmo reizi Latvijas televīzija (LTV 7) translēs Čempionvienību kausa izcīņas spēli. Pārraides sākums pulksten 20:40. Svētdien, 6.oktobrī, LTV 7 pārraidīs vēl divas spēles no šī turnīra – sieviešu komandu finālu pulksten 13:00 un vīriešu komandu finālu pulksten 16:15.

SF
JUGLASCIEMS