Čempionāta noslēgumā latviešiem vēl viena cīņa pret vāciešiem

13.11.2022

940a0941.jpg

Šodien Šveicē finišēs pasaules čempionāta finālturnīrs florbolā. Šīs dienas pirmajā spēlē, kas pulksten 10.00 (pēc Latvijas laika) notiks Cīrihē, laukumā dosies Latvijas un Vācijas vīriešu izlases, lai aci pret aci noskaidrotu, kurai no valstsvienībām pienākas piektā vieta pasaulē.

 

Latviešiem un vāciešiem šī būs jau otrā tikšanās Cīrihē, jo abas komandas finālturnīru sāka vienā apakšgrupā. Tās spēles sākums latviešiem neko sliktu nesolīja, turklāt 14. minūtē vācieši neatļauti kavēja Pētera Trekšes caurgājienu, par ko uz viņu vārtiem tika piespriests soda metiens. To izpildīt devās mūsu izlases kapteinis Artis Raitums,  kurš bija precīzs (1:0). Līdz pirmajam pārtraukumam Vācijas florbolistiem izdevās gūt divus vārtus, pārņemot vadības grožus savās rokās. Aukstu dušu mūsējie saņēma otrās trešdaļas sākumā, kad pretinieki nepilnu četru minūšu laikā vēl divas reizes pārspēja Latvijas izlases vārtsargu Jāni Salceviču (1:4). Līdz otrajam pārtraukumam latvieši Klāva Jansona personā vienus vārtus atguva (2:4). Jau 45. minūtē Andris Rajeckis pretinieku pārsvaru samazināja līdz minimumam (3:4). Vēl vairāk – 46. minūtē vācieši neatļauti kavēja arī Klāvu Jansonu, nopelnot vēl vienu soda metienu. To realizēt uzticēja Pēterim Trekšem, bet pretinieku vārtsargu pārspēt viņam neizdevās. Likās jau, ka līdz vēl vienam vārtu guvumam, kas latviešiem dotu kāroto neizšķirtu un 3. vietu grupā trūkst pavisam maz, tomēr pie negaidīta gola tika Vācijas florbolisti (3:5). Spēles izskaņā, kad mūsējie vārtsargu mainīja pret sesto laukuma spēlētāju, abas izlases iemeta pa vāl vienam golam, mūsu komandā to izdarīja Artūrs Jurševskis. Galarezultātā Latvijas izlase bija spiesta samierināties ar zaudējumu (4:6) un ceturto vietu apakšgrupā. Vācieši varēja priecāties par trešo vietu.

 

Kvalifikācijas jeb astotdaļfināla mačā latvieši spēkojās ar sīkstajiem igauņiem. Pēc otrā perioda mūsējie atradās iedzinēju lomā ar 1:2, taču pēdējā periodā Latvijas izlase demonstrēja jau pavisam citas kvalitātes florbolu, galarezultātā svinot ļoti svarīgu uzvaru ar 5:2 un kvalificējoties ceturtdaļfinālam, kurā mūsējos jau gaidīja Šveices valstsvienība. Cīņa ar titulētajiem šveiciešiem bija ļoti sīva, pēc otrā perioda mūsējiem bija tikai vienu vārtu deficīts (1:2), bet beigās tika piedzīvots sāpīgs zaudējums ar 1:3, jau atkal nekvalificējoties pusfinālam. Vakar Latvijas florbolisti ar maču pret slovākiem sāka cīņu par sev ierasto piekto vietu. Lai arī pirmā perioda vidū latvieši vēl bija iedzinējos ar 1:3, galarezultātā tika svinēta svarīga uzvara ar 8:5, saglabājot sev vietu pasaules labāko izlašu sešniekā un nodrošinot iespēju vēl pacīnīties arī par piekto pozīciju, kuru Latvijas florbolisti izcīnījuši arī divos iepriekšējos pasaules čempinātos.

 

Latvijas izlases rezultāti pasaules čempionātā Šveicē:

Datums

1. izlase

2. izlase

Rezultāts

05.11.

Čehija

Latvija

3:6

06.11.

Zviedrija

Latvija

2:11

07.11.

Latvija

Vācija

4:6

09.11.

Latvija

Igaunija

5:2

10.11.

Šveice

Latvija

3:1

12.11.

Latvija

Slovākija

8:5

13.11.

Latvija

Vācija

 ?:?

 

Vācijas florbola izlases pretinieki astotdaļfinālā bija kanādieši. Vācieši šai Ziemeļamerikas valsts komandai nedeva nekādas cerības, sagraujot to ar 21:3. Ceturtdaļfinālā Vācijas florbolistiem pretī stājās somi, kas, savukārt, pamatīgi izrēķinājās ar ģermāņiem, sakaujot viņus ar 11:2. Vakar Vācijas florbolisti ar maču pret norvēģiem sāka cīņu par 5. vietu. Vadībā atradās drīz viena, drīz otra komanda, bet pamatlaiks noslēdzās neizšķirti (5:5). Pagarinājuma 2. minūtē uzvaras vārtus guva vācieši (6:5), iegūstot iespēju vēlreiz pacīnīties ar latviešiem, bet šoreiz jau par piekto vietu pasaulē.

 

Pasaules čempionātā Šveicē rezultatīvākais Latvijas izlasē ar 7 (3+4) punktiem ir mūsu komandas kapteinis Artis Raitums. Pa 5 (3+2) punktiem sakrājuši Jānis Ragovskis un Rolands Kovaļevskis, pa 4 (1+3) punktiem – Toms Akmeņlauks un Pēteris Trekše, bet pa 3 (2+1) punktiem – Andris Rajeckis, Klāvs Jansons, Edgars Puriņš un Morics Krūmiņš. Ar diviem vārtu guvumiem izcēlis Morics Krūmiņš. Vārtsargs Jānis Salcevičs atvairījis 81,48% pretinieku metienu, bet Markusam Plūdumam šis rādītājs ir 73,33%. Šodienas spēlē pret Vācijas izlasi mūsu valstsvienības vārtu drošība tiks uzticēta pieredzējušajam Jānim Salcevičam.

 

Latvijas vīriešu izlase IFF pasaules rangā šobrīd ieņem piekto pozīciju un šāda vieta tika izcīnīta arī iepriekšējos divos finālturnīros Prāgā un Helsinkos. Latvieši piedalījušās visos 13 līdz šim notikušajos pasaules čempionātos un augstākais sasniegums ir sešas reizes iegūtā piektā pozīcija (2006., 2008., 2010., 2014., 2018., 2020.). Vācijas valstsvienības augstākais sasniegums pasaules čempionātos ir 2012. gadā iegūtā 4. vieta, bet pirms gada Helsinkos vācieši finišēja tikai devītajā pozīcijā.

 

Latvijas Florbola savienība (LFS) ir vienojusies ar Starptautisko florbola federāciju (IFF) par translāciju tiesību iegādi pasaules čempionāta spēļu pārraidīšanai televīzijas kanālā TV4. Iegādātā translāciju tiesību paka ietver visus mūsu valstsvienības mačus, kā arī abas pusfināla spēles un cīņas par medaļām. 

 

Sākot ar 2022. gada pasaules čempionātu būtiskas izmaiņas skars lielo starptautisko florbola turnīru atspoguļojums video formātā. Ierastās augstas kvalitātes, bezmaksas tiešraides YouTube vairs nebūs pieejamas, jo IFF ir izveidojusi savu mediju platformu, kurā turpmāk par maksu translēs spēles. Pieeju visām finālturnīra cīņām būs iespējams iegādāties par 19,99 EUR, bet viena atsevišķa mača cena noteikta 4,99 EUR. Visu spēļu labāko epizožu apkopojumus varēs noskatīties bez maksas. Jaunā IFF Floorball lietotne atrodama šeit: https://floorball.app.link/open

 

Latvijas vīriešu izlases sastāvs:

 Nr.p.k.

Spēlētājs

Pozīcija

Komanda

1.

Morics Krūmiņš 

Aizsargs 

Nokian KrP (Somija) 

2.

Artūrs Jurševskis

Aizsargs

Lekrings

3.

Jānis Ragovskis 

Aizsargs 

Koovee (Somija) 

4.

Armands Savins 

Aizsargs 

Lielvārde/FatPipe 

5.

Ralfs Orste 

Aizsargs 

Ķekava

6.

Oskars Tūtāns 

Aizsargs 

Lielvārde/FatPipe 

7.

Gustavs Griezītis

Aizsargs

Koovee (Somija)

8.

Pēteris Trekše

Uzbrucējs

TPS (Somija)

9.

Artis Raitums (K)

Uzbrucējs

Talsu NSS/Krauzers

10.

Rolands Kovaļevskis

Uzbrucējs

Koovee (Somija)

11.

Edgars Puriņš

Uzbrucējs

Lekrings

12.

Andris Rajeckis

Uzbrucējs

Lekrings

13.

Kevins Šmits

Uzbrucējs

FBK Valmiera

14.

Klāvs Jansons

Uzbrucējs

Ķekava

15.

Toms Akmeņlauks 

Uzbrucējs 

Talsu NSS/Krauzers

16.

Daniels Jānis Anis

Uzbrucējs 

UHC Uster (Šveice) 

17.

Valters Kalnietis

Uzbrucējs 

Talsu NSS/Krauzers

18.

Jēkabs Keišs

Uzbrucējs 

Rubene 

19.

Jānis Salcevičs

Vārtsargs 

Lielvārde/FatPipe

20.

Markuss Plūdums

Vārtsargs

Lekrings 

 

Galvenais treneris: Arto Rīhimeki

Treneris: Tēmu Variss

Treneris: Ingus Laiviņš

Vārtsargu treneris: Andis Blinds

Fiziskās sagatavotības treneris: Mikus Embrekts

Fizioterapeits: Kārlis Vitkovski

Mediķe: Baiba Feldmane

Ekipējuma menedžeris: Arsenijs Potapovs

Izlases menedžere: Annija Andrejsone

 

Turnīra galvenā halle ir pilnīgi jaunā, 12 000 līdzjutējus uzņemt spējīgā "Swiss Life Arena", kura tika nodota ekspluatācijā vien neilgi pirms šī finālturnīra. Čempionāts tiks aizvadīts pēc pēdējos gados ierastās izspēles sistēmas - 16 komandas, ņemot vērā IFF rangu, sadalītas divos "ešelonos". Pirmajā no tiem ir astoņas spēcīgākās komandas, kas spēlē A un B apakšgrupās, bet ranga otrā astotnieka izlases veido C un D grupu. A un B apakšgrupu divas labākās komandas uzreiz iekļūs ceturtdaļfinālā, bet pārējām izlasēm būs jāaizvada astotdaļfināla spēles ar C un D grupu pirmo divu vietu ieguvējām.

JUGLASCIEMS