Zaudējumu limits izsmelts. Šovakar Latvija pret Igauniju

09.11.2022

940a8825.jpg

Šveicē notiekošajā pasaules čempionāta florbolā vīriešiem finālturnīrā klāt izslēgšanas spēles jeb kvalifikācijas kārta. Šovakar pulksten 20.00 (pēc Latvijas laika) Vintertūrā laukumā dosies Latvijas un Igaunijas izlases, lai savstarpējā cīņā izšķirtu, kura valsts pelnījusi vietu pasaules labāko astotniekā, bet kurai turnīra turpinājumā nāksies cīnīties par tikai 9. vietu.

 

Latvijas izlase šajā finālturnīrā bija vienā apakšgrupā ar Čehijas, Zviedrijas un Vācijas valstsvienībām. Lai arī nevar teikt, ka bezcerīgi, tomēr visos trijos mačos latvieši piedzīvoja zaudējumus – 3:6 pret bronzas medaļniekiem čehiem, 2:11  pret pasaules čempioniem zviedriem, kā arī 4:6 pret mūsējiem jau tradicionāli neērtajiem pretiniekiem – vāciešiem. Tajā pašā laikā Igaunijas florbolisti šobrīd var palepoties ar nevainojamu bilanci – trīs uzvaras trijās spēlēs. Te gan noteikti jāņem vērā, ka igauņu pretinieki meistarības ziņā bija vismaz galvastiesu zemāki par viņiem. Igaunijas izlase ar 12:4 sakāva Singapūras valstsvienību, ar 13:5 – Kanādas komandu, bet ar 16:4 – Taizemes florbolistus.

 

Latvijas un Igaunijas vīriešu florbola izlases oficiālās spēlēs tikušās 13 reizes, 12 spēlēs uzvaru svinēja latvieši, bet viens pārbaudes mačs noslēdzās neizšķirti – 4:4, tāds rezultāts fiksēts tālajā 2010. gadā Kocēnu sporta namā. Jau nākamajā dienā abas komandas tikās vēlreiz, tad latvieši revanšējās ar 8:1. Šobrīd abas valstsvienības spēkiem nav mērojušās jau trīs gadus, pēdējais savstarpējais mačs notika 2019. gada septembrī Četru nāciju kausa izcīņas turnīrā Valmierā. Toreiz ar 14:7 uzvarēja latvieši. Trīs golus iemeta Rolands Kovaļevskis, bet divus – Klāvs Jansons. Pasaules čempionātu finālturnīros latvieši ar igauņiem tikušies četras reizes, visās spēlēs pārliecinoši uzvarēja mūsējie. Pēdējais tāds mačs notika 2014. gada pasaules čempionātā Zviedrijas pilsētā Gēteborgā, kur mūsējie bija pārāki ar 6:1, lai gan pēc diviem periodiem rezultāts vēl bija neizšķirts – 1:1. Ar diviem vārtu guvumiem tajā mačā izcēlās mūsu izlases kapteinis Artis Raitums. Izlases tagadējā sastāvā vēl ir arī Artūrs Jurševskis un Andris Rajeckis, bet Ingus Laiviņš un Andis Blinds, kuri arī toreiz spēlēja, tagad ir valstsvienības treneri.

 

Latvijas vīriešu izlase IFF pasaules rangā šobrīd ieņem piekto pozīciju un šāda vieta tika izcīnīta arī iepriekšējos divos finālturnīros Prāgā un Helsinkos. Latvieši piedalījušās visos 13 līdz šim notikušajos pasaules čempionātos un augstākais sasniegums ir sešas reizes iegūtā piektā pozīcija (2006., 2008., 2010., 2014., 2018., 2020.). Igaunijas vīriešu florbola izlases līdz šim augstākais sasniegums ir 7. vieta 2010. gada pasaules čempionātā, bet iepriekšējā finālturnīrā viņi ierindojās 11. pozīcijā.

 

Latvijas Florbola savienība (LFS) ir vienojusies ar Starptautisko florbola federāciju (IFF) par translāciju tiesību iegādi pasaules čempionāta spēļu pārraidīšanai televīzijas kanālā TV4. Iegādātā translāciju tiesību paka ietver visus mūsu valstsvienības mačus, kā arī abas pusfināla spēles un cīņas par medaļām. 

 

Sākot ar 2022. gada pasaules čempionātu būtiskas izmaiņas skars lielo starptautisko florbola turnīru atspoguļojums video formātā. Ierastās augstas kvalitātes, bezmaksas tiešraides YouTube vairs nebūs pieejamas, jo IFF ir izveidojusi savu mediju platformu, kurā turpmāk par maksu translēs spēles. Pieeju visām finālturnīra cīņām būs iespējams iegādāties par 19,99 EUR, bet viena atsevišķa mača cena noteikta 4,99 EUR. Visu spēļu labāko epizožu apkopojumus varēs noskatīties bez maksas. Jaunā IFF Floorball lietotne atrodama šeit: https://floorball.app.link/open

 

Latvijas vīriešu izlases sastāvs:

 Nr.p.k.

Spēlētājs

Pozīcija

Komanda

1.

Morics Krūmiņš 

Aizsargs 

Nokian KrP (Somija) 

2.

Artūrs Jurševskis

Aizsargs

Lekrings

3.

Jānis Ragovskis 

Aizsargs 

Koovee (Somija) 

4.

Armands Savins 

Aizsargs 

Lielvārde/FatPipe 

5.

Ralfs Orste 

Aizsargs 

Ķekava

6.

Oskars Tūtāns 

Aizsargs 

Lielvārde/FatPipe 

7.

Gustavs Griezītis

Aizsargs

Koovee (Somija)

8.

Pēteris Trekše

Uzbrucējs

TPS (Somija)

9.

Artis Raitums (K)

Uzbrucējs

Talsu NSS/Krauzers

10.

Rolands Kovaļevskis

Uzbrucējs

Koovee (Somija)

11.

Edgars Puriņš

Uzbrucējs

Lekrings

12.

Andris Rajeckis

Uzbrucējs

Lekrings

13.

Kevins Šmits

Uzbrucējs

FBK Valmiera

14.

Klāvs Jansons

Uzbrucējs

Ķekava

15.

Toms Akmeņlauks 

Uzbrucējs 

Talsu NSS/Krauzers

16.

Daniels Jānis Anis

Uzbrucējs 

UHC Uster (Šveice) 

17.

Valters Kalnietis

Uzbrucējs 

Talsu NSS/Krauzers

18.

Jēkabs Keišs

Uzbrucējs 

Rubene 

19.

Jānis Salcevičs

Vārtsargs 

Lielvārde/FatPipe

20.

Markuss Plūdums

Vārtsargs

Lekrings 

 

Galvenais treneris: Arto Rīhimeki

Treneris: Tēmu Variss

Treneris: Ingus Laiviņš

Vārtsargu treneris: Andis Blinds

Fiziskās sagatavotības treneris: Mikus Embrekts

Fizioterapeits: Kārlis Vitkovski

Mediķe: Baiba Feldmane

Ekipējuma menedžeris: Arsenijs Potapovs

Izlases menedžere: Annija Andrejsone

 

Turnīra galvenā halle ir pilnīgi jaunā, 12 000 līdzjutējus uzņemt spējīgā "Swiss Life Arena", kura tika nodota ekspluatācijā vien neilgi pirms šī finālturnīra. Čempionāts tiks aizvadīts pēc pēdējos gados ierastās izspēles sistēmas - 16 komandas, ņemot vērā IFF rangu, sadalītas divos "ešelonos". Pirmajā no tiem ir astoņas spēcīgākās komandas, kas spēlē A un B apakšgrupās, bet ranga otrā astotnieka izlases veido C un D grupu. A un B apakšgrupu divas labākās komandas uzreiz iekļūs ceturtdaļfinālā, bet pārējām izlasēm būs jāaizvada astotdaļfināla spēles ar C un D grupu pirmo divu vietu ieguvējām.

JUGLASCIEMS