Trešā sensācija neizdodas – latvieši pusfinālā piekāpjas somiem

11.07.2022

izlase_purins.jpg

ASV pilsētā Birmingemā, kur notiek Pasaules spēles, florbola turnīrā šodien bija pusfināla spēļu diena. Latvijas vīriešu izlase, kas apakšgrupas mačos paspēja sarūpēt pat divas sensācijas, cīnoties neizšķirti (6:6) ar pasaules čempioniem zviedriem, kā arī ar 6:5 pārspējot titulētos šveiciešus, cīņā par vietu finālā ar 1:5 atzina pasaules vicečempionu somu pārākumu. Goda vārtus Latvijas izlases labā guva Edgars Puriņš.

 

Šajā pusfināla mačā nūjas krustoja divas komandas, kas Pasaules spēlēs vēl nebija izjutušas zaudējuma rūgtumu – B apakšgrupas uzvarētāji somi un A apakšgrupas godpilnās otrās vietas ieguvēji latvieši, kuru lieliskās spēles dēļ ārpus ierastajām izslēgšanas spēlēm nācās palikt Šveices valstsvienībai.

 

Spēles pirmais periods pagāja ļoti līdzvērtīgā cīņā – Latvijas izlase uzbruka ne mazāk bīstami, kā mūsējo oponenti somi, lai gan jāatzīst, ka kopumā metienu pa vārtiem bija maz. Jau varēja domāt, ka pārtraukumā abas komandas dosies pie bezvārtu neizšķirta rezultāta, bet 17 sekundes pirms tā beigām pa mūsējo vārtiem meta Ēmeli Salins. Vārrtsargs Jānis Salcevičs uz šo metienu noreaģēja, aizskarot bumbiņu ar labo roku, tomēr pēc rikošeta tā vienalga atrada sev vietu latviešu vārtos – 0:1.

 

Otrajā trešdaļā mūsējiem bija lieliska izdevība atjaunot neizšķirtu rezultātu, jo 25. minūtē uz somu vārtiem tika piespriests soda metiens. To izpildīt devās Latvijas izlases kapteinis Artis Raitums, kurš labi pamanīja, ka somu vārtu labais augšējais stūris palicis nenosegts, taču viņa mestā bumbiņa pretinieku cietoksnim lidoja secen – 0:1. Lai arī mūsējie šajā periodā uzbruka pat vairāk, nekā somi, pēc otrās trešdaļas pasaules vicečempioni atradās vadībā jau ar 2:0.

 

32. minūtē vārtsargs Jānis Salcevičs nesavaldīja viņa vārtu priekšā lēkājošo bumbiņu, pirmais pa to trāpīja soms Jonas Pilsijs – 0:3. 38.minūtē somi tika pie ceturtā vārtu guvumu (4:0), bija skaidrs, ka latvieši vēl var cerēt tikai uz goda vārtiem. Tie arī tika gūti – pamatlaika priekšpēdējā minūtē pēc Andra Rajecka izspēles zibenīgu metienu izdarīja Edgars Puriņš, dodot iemeslu uzgavilēt arī latviešiem – 1:4. Mūsu florbolisti vēl paspēja pamēģināt nomainīt vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju, bet šis eksperiments beidzās ar vēl vienu somu golu. Latvijas izlase pusfinālā piedzīvoja zaudējumu ar 1:5. Labākā spēlētāja balvu mūsu komandā saņēma Rolands Kovaļevskis. Vairs nevar noliegt, ka viņam pieder īpašas turnīra rīkotāju simpātijas, jo no četrām spēlēm veselās trijās tieši viņš ticis atzīts pa labāko Latvijas izlasē.

 

Pēc šī mača kļuva skaidrs, ka arī Pasaules spēļu florbola turnīrā būs klasiskais fināls – somi pret zviedriem. Zviedrijas izlase sev vietu finālā un vismaz sudraba medaļas nodrošināja, ar 6:1 sakaujot Čehijas valstsvienību. Tieši ar čehiem mūsu izlase rīt cīnīsies par Pasaules spēļu bronzas medaļām. Jāpiebilst, ka tā latviešiem būs vēsturiska spēle, jo nevienā oficiālā turnīrā viņi nav piedalījušies medaļu spēlēs. Mačs starp Latvijas un Čehijas vīriešu izlasēm notiks 12.jūlijā, sākums pulksten 18.00 (pēc Latvijas laika).

JUGLASCIEMS