Helsinkos sākas izslēgšanas spēles. Latvija spēkosies ar Kanādu

07.12.2021

img_2040.jpg

Somijas galvaspilsētā Helsinkos notiekošajā pasaules čempionāta florbolā vīriešiem finālturnīrā šodien ir pirmā izslēgšanas spēļu diena. Latvijas izlase, kas A apakšgrupā ierindojās 3. vietā, šodien pulksten 16.00 krustos nūjas ar Kanādas valstsvienību. Spēli tiešraidē translēs televīzijas kanāls TV4 un portāls Sportacentrs.com.

 

Šo finālturnīru Latvijas florbolisti sāka ar cīņu titulētajiem zviedriem, turklāt ļoti cerīgi – Morica Krūmiņa metienu pielaboja Armands Savins, atklājot mača rezultātu – 1:0. Pēc pirmā perioda pretiniekiem bija tikai vienu vārtu pārsvars (2:1), bet visā spēlē Zviedrijas izlase svinēja kārtējo pārliecinošo uzvaru – 11:1. Latvijas izlasē balvu kā labākais spēlētājs saņēma Morics Krūmiņš. Nākamajā dienā latvieši mērojās spēkiem ar saviem galvenajiem konkurentiem cīņā par 3. vietu grupā – ar dāņiem. Pirmajā periodā mūsējie nonāca iedzinējos ar 0:2, bet pirms pārtraukuma paspēja atspēlēties – 2:2. Otrās trešdaļas laikā latvieši izvirzījās vadībā ar 4:2, bet pēdējā periodā nespēja nosargāt divu vārtu pārsvaru – spēlē noslēdzās neizšķirti (5:5). Rezultatīvākais mūsu komandā ar trim piespēlēm bija Pēteris Trekše, labākā spēlētāja balvu saņēma divu vārtu autors Rolands Kovaļevskis, Kevinam Šmitam 2 (1+1) punkti. 5. decembrī latviešiem pretī stājās mājinieki somi, kuriem pašlaik pieder pasaules čempionu tituls. Arī šīs spēles rezultātu atklāja latvieši, turklāt jau savā pirmajā uzbrukumā, kad precīzi meta Armands Savins – 1:0. Pirmā perioda laikā somiem izdevās iegūt vadību (2:1), bet otrās trešdaļas sākumā neizšķirtu rezultātu (2:2) atjaunoja Edgars Puriņš. Galarezultātā uzvaru ar 7:2 tomēr svinēja Somijas izlase, tomēr jāuzsver, ka mūsu florbolisti nodemonstrēja ļoti saturīgu sniegumu, turklāt nezaudēja ar pārāk lielu vārtu starpību, saglabājot pamatotas cerības uz trešo pozīciju grupā. Labākā spēlētāja balvu Latvijas komandā saņēma pirmo vārtu autors Armands Savins.

 

Vakar Latvijas izlasei bija brīvdiena, bet mūsējos ļoti interesēja, kā noslēgsies cīņa starp Dānijas un Zviedrijas komandām, lai izzinātu savu vietu grupā un nākamos pretiniekus. Lai latvieši apakšgrupas turnīra tabulā būtu augstāk par dāņiem, Zviedrijas izlasei vajadzēja savus kaimiņus uzvarēt ar vismaz astoņu vārtu pārsvaru, bet pilnīgi droši, ja ar deviņu vai vairāk vārtu pārsvaru. Zviedrijas florbolisti, lai arī deva vaļu izspēlēties visiem saviem rezervistiem, latviešu plānu izpildīja vairāk nekā pārliecinoši triumfējot ar 15:1. Līdz ar to, pateicoties labākai vārtu attiecībai, Latvijas izlase pēc apakšgrupas spēlēm ieņēma 3. vietu, apsteidzot Dānijas florbolistus. Kļuva skaidrs, ka astotdaļfinālā mūsējo pretinieki būs kanādieši, kas D apakšgrupā izcīnīja 2. vietu.

 

Latviešu pretinieki kanādieši šo finālturnīru sāka ar smagi nākušu uzvaru pār Singapūras florbolistiem – 9:8. Turpinājumā kļavu lapas zemes izlase kapitulēja igauņiem – 4:21, bet vakar, 6. decembrī, ļoti svarīgā mačā ar 13:8 pieveica pasaules čempionāta debitantus filipīniešus. Par D apakšgrupas uzvarētāju kļuva Igaunijas izlase, kas astotdaļfinālā šodien jau uzvarēja dāņus (5:3), bet ceturtdaļfinālā tās pretinieki būs šveicieši.

 

Latvijas un Kanādas florbolisti pasaules čempionātos līdz šim spēkojušies tikai divas reizes, turklāt abas spēles bijušas salīdzinoši nesenā pagātnē. 2014. gadā Gēteborgā latvieši bija pārāki ar 10:2, bet 2016. gadā Rīgā – ar 11:1. Jāatgādina, ka pašu mājās notikušajā finālturnīrā, kas Latvijas vīriešu izlasei bijis visu laiku neveiksmīgākais, mūsējiem tā bija vienīgā uzvara. Latvijas un Kanādas izlašu astotdaļfināla dueļa uzvarētāja kvalificēsies ceturtdaļfinālam, kur to jau gaida Čehijas valstsvienība.

 

Latvijas valstsvienības rindās iekļauti divi vārtsargi, septiņi aizsardzības spēlētāji un vienpadsmit uzbrucēji. Vislielākā pārstāvniecība izlasē ir no Cēsu komandas "Lekrings" - pieci spēlētāji. Trīs florbolisti ir no "Lielvārde/Fat Pipe", divi no "Talsu NSS/Krauzers", bet pa vienam no komandām "Oxdog Ulbroka LU", Liepājas "FK Kurši", "Ķekava" un FK "Ogres Vilki". Vēl seši sastāvā iekļautie florbolisti spēlē ārzemju klubos Šveicē un Somijā.

 

Latvijas vīriešu izlase pasaules rangā šobrīd ieņem astoto pozīciju, bet iepriekšējā pasaules čempionātā, kas 2018. gadā notika Prāgā, mūsu vīri izcīnīja piekto vietu. Latvieši piedalījušās visos 12 līdz šim notikušajos pasaules čempionātos un augstākais sasniegums ir piecas reizes iegūtā piektā pozīcija (2006., 2008., 2010., 2014., 2018.).

 

Latvijas vīriešu izlases sastāvs:

 Nr.p.k. Spēlētājs Pozīcija

Komanda

1. 

Morics Krūmiņš 

Aizsargs  Nokian KrP (Somija) 
2. 

Jānis Ragovskis 

Aizsargs  LASB (Somija) 
3. 

Armands Savins 

Aizsargs  Lielvārde/Fat Pipe 
4. 

Kārlis Petrovskis 

Aizsargs  Oxdog Ulbroka LU 
5. 

Ralfs Orste 

Aizsargs  Koovee (Somija) 
6. 

Artūrs Jurševskis 

Aizsargs  Lekrings 
7. 

Oskars Tūtāns 

Aizsargs  Lielvārde/Fat Pipe 
8. 

Toms Akmeņlauks 

Uzbrucējs  FK Kurši 
9. 

Kevins Šmits 

Uzbrucējs  Kloten-Dietlikon Jets (Šveice) 
10. 

Toms Bitmanis 

Uzbrucējs  Talsu NSS/Krauzers 
11. 

Klāvs Jansons 

Uzbrucējs  Ķekava 
12. 

Rolands Kovaļevskis 

Uzbrucējs  Koovee (Somija) 
13. 

Edgars Puriņš 

Uzbrucējs  Lekrings 
14. 

Artis Raitums 

Uzbrucējs  Talsu NSS/Krauzers 
15. 

Andris Rajeckis 

Uzbrucējs  Lekrings 
16. 

Pēteris Trekše 

Uzbrucējs  Koovee (Somija) 
17. 

Krišjānis Tiltiņš 

Uzbrucējs  Lekrings 
18. 

Aivis Kusiņš 

Uzbrucējs  Lielvārde/Fat Pipe 
19. 

Jānis Salcevičs 

Vārtsargs  Ogres Vilki 
20. 

Markuss Plūdums

Vārtsargs  Lekrings 

Galvenais treneris: Arto Rīhimeki

Treneris: Tēmu Variss

Treneris: Ingus Laiviņš

Treneris: Ainārs Juškēvičs

Vārtsargu treneris: Andis Blinds

Fiziskās sagatavotības treneris: Mikus Embrekts

Fizioterapeits: Kārlis Vitkovskis

Mediķe: Baiba Feldmane

Ekipējuma menedžeris: Arsenijs Potapovs

Izlases menedžere: Tatjana Varša

JUGLASCIEMS