Latvieši cīņā pret čempioniem parāda savu līdz šim labāko spēli

05.12.2021

img_2281.jpg

Šodien pasaules čempionāta florbolā vīriešiem norises vietā Helsinkos Latvijas izlase ar spēli pret titulētajiem mājiniekiem somiem noslēdza apakšgrupas turnīru. Latvieši nodemonstrēja savu līdz šim labāko sniegumu, gan pusi spēles laika turēdamies līdzi rezultātā, un arī mača otrajā pusē bez pamatīgas cīņas neatdodot neko. Latvijas komanda piekāpās ar 2:7, labākā spēlētāja balvu saņēma izlases debitants Armands Savins, kurš guva mūsu pirmos vārtus, bet tādu pašu balvu noteikti bija pelnījis arī vārtsargs Jānis Salcevičs, kurš daudzas reizes glāba mūsu komandas vārtus, tostarp atvairīja divus "bullīšus".

 

Pēc noslēdzošās pasaules čempionāta apakšgrupas spēles komentāru sniedza Latvijas valstsvienības galvenais treneris Arto Rīhimeki:

 

"Esmu apmierināts ar spēli aizsardzībā. Veicām nelielas izmaiņas tieši aizsardzības uzstādījumos un tie strādāja diezgan labi. Runājām ar komandu par to, kā mēs noslēdzam savus uzbrukumus esot ar bumbiņu. Arī šodien pirmajos divos vārtu zaudējumos pretinieki apturēja mūsu uzbrukumus un aizskrēja rezultatīvos pretuzbrukumos, pazaudējām balansu, bet otrajā un trešajā trešdaļā šo elementu uzlabojām.

 

Kā jau teicu pēc iepriekšējām spēlēm, šis ir ilgstošs process un pirmajā nedēļā soli pa solim uzlabojam savu sniegumu, gatavojoties svarīgākajām cīņām.

 

Runājot par problēmām ātrajā pārejā no uzbrukuma uz aizsardzību, jāatceras, ka šodien spēlējām pret šobrīd spēcīgāko florbola izlasi pasaulē - ja mēs viņiem dosim iespējas pretuzbrukumos, ir ļoti liela iespējamība, ka viņi tās izmantos. Ne visas izlases to spēs darīt šādā līmenī. Šo elementu labot nav sarežģīti, skatīsimies video, analizēsim. To darīsim rītdien, jo šodien, komandai beidzot būs brīvs vakars atpūtai. Rīt no rīta iziesim cauri aizvadītajai spēlei, skatīsimies labās lietas, ko varam paņemt un pārrunāsim nepieciešamos uzlabojumus.

 

Abus vārtus šodien guvām no standartsituācijām, kas ir ļoti būtisks elements un spēlēs ar mazu rezultāta starpību tas var izšķirt gala iznākumu. Mēs strādājam pie standartsituāciju sadarbībām. Pagaidām arī negribam atklāt visas kārtis, slēpjam dažas izspēles, kuras izmantosim nākamajā nedēļā, tajā skaitā vairākumā. Šodien gan nebija iespēju spēlēt vairākumā un pagaidām čempionātā mums ir bijis tikai viens vairākums un to realizējām. No vienas puses tas ir labi, jo nākamajiem pretiniekiem pagaidām ir maz iespēju analizēt un atšifrēt mūsu sadarbības nevienādos sastāvos.

 

Gaidāmā brīvā diena ir ļoti svarīga no mentālās puses. Ir paredzētas komandas sapulces, bet liela dienas daļa spēlētājiem būs brīva. Viņi varēs atpūsties un paskatīties arī citu komandu spēles, kas līdz šim nav bijis iespējams dēļ saspringtā grafika, jo pēc spēlēm izejam atjaunošanās procesu.

 

Astotdaļfinālā spēlēsim pret kādu no D grupas izlasēm (Igaunija, Kanāda, Filipīnas, Singapūra), bet pagaidām neesam skatījušies šo komandu spēles. Mums nav svarīgi, kura komanda nāks pretī. Kad rītvakar uzzināsim konkrēto pretinieku, tad fokusēsimies uz gatavošanos šai spēlei. Čempionāts ieiet izslēgšanas spēļu fāzē un vairs nav svarīgi, kas ir pretinieks - ir jāsāk uzvarēt! Es izbaudu izslēgšanas maču formātu - viena spēle, viena komanda iet tālāk. Mēs ļoti gaidām šīs spēles."

 


Īsu komentāru Latvijas medijiem neliedza arī Somijas valstsvienības galvenais treneris Peteri Nīki:

 

"Latvijai ir laba komanda, kas šodien smagi cīnījās. Sākumā viņi guva divus vārtus no soda izspēlēm. Šādās situācijās mums jāuzlabo koncentrācija. Kopumā bija laba spēle, latvieši atstāja labu iespaidu. Mums bija salīdzinoši īsāks atpūtas laiks, jo vakar bija vēlā spēle pret Zviedriju, kas izvērtās smaga.

 

Vēl vairākām izlasēm šajā pasaules čempionātā, arī, piemēram, Čehijai ir somu treneris. Acīmredzot, kaut ko mēs darām pareizi, ja jau esam šeit. Latvijas izlases galveno treneri Japi es pazīstu jau sen, viņš kādreiz bija spēlētājs Somijas līgā, nezinu vai mēs spēlējām vienā laikā, bet noteikti atceros, viņu no laika, kad biju treneris. Tas ir lieliski, ka somu treneri strādā šādā līmenī.

 

Man ir grūti pateikt vai pārējās izlases tuvojas florbola Top 4 valstīm. Konkurence starp lielo četrinieku ir ļoti sīva, bet es gribētu nākotnē redzēt 16 konkurētspējīgas komandas pasaules čempionātā. Šobrīd vadošajām izlasēm nav īpaši interesanti aizvadīt spēles, kuru iznākums ir zināms jau pirms to sākuma. Es ceru, ka situācija nākotnē mainīsies un būs aizvien vairāk dalībvalstu ar labām florbola sistēmām un vietējiem čempionātiem. Svarīgi, lai notiktu spēlētāju un zināšanu apmaiņa starp valstīm. Piemēram, latvietis Morics Krūmiņš jau ilgus gadus spēlē Somijas "Nokian KrP". Es gribētu redzēt vairāk somu florbolistus citu valstu klubos un otrādi - vairāk ārzemju spēlētājus Somijā, tādā veidā mēs varam attīstīties un pārnest zināšanas starp dažādām valstīm un līgām."

 


SF
JUGLASCIEMS