Šodien pret otru grupas līderi – pret Somiju

07.12.2014

izlase_stepans.jpg

Gēteborgā notiekošajā pasaules čempionātā florbolā vīriešiem Latvijas nacionālo izlasi nepilnu 24 stundu laikā gaida jau otrais nopietnais pārbaudījums – šodien pulksten 12.30 (pēc Latvijas laika) mūsu florbolistus eksaminēs pasaules vicečempioni somi. Arī šo spēli tiešraidē translēs Latvijas televīzijas kanāls LTV 7.

 

Vakar vakarā Latvijas izlase savu dalību desmitajā pasaules čempionātā sāka ar maču pret mājiniekiem zviedriem. Intriga mačā ar septiņkārtējiem pasaules čempioniem saglabājās tikai pirmās 10 minūtes – pēc rezultāta 1:1 mājinieki guva vēl sešus vārtus (7:1), bet visā spēlē uzvarēja ļoti pārliecinoši – 11:2. Abus vārtus Latvijas komandas labā iemeta Atis Stepāns, bet par labāko spēlētāju tika atzīts Juris Gribusts. Latvieši var būt gandarīti par to, ka cīņā ar titulētajiem pretiniekiem, kuri arī šajā čempionātā neapšaubāmi ir galvenie favorīti, mūsējie izturēja abus skaitliskos mazākumus, bet pēdējā periodā cīnījās neizšķirti – 0:0.

 

Vēl pirms Latvijas un Zviedrijas izlašu mača Scandinavium arēnas laukumā devās abas pārējās A apakšgrupas komandas – Somijas un Vācijas valstsvienības. Kā jau to varēja prognozēt, pārliecinošu uzvaru ar 9:2 svinēja pasaules vicečempioni somi, kuri pa pretinieku vārtiem izdarīja 37 metienus, kamēr vācieši spēja atbildēt ar tikai pieciem raidījumiem vārtu rāmī.

 

Spēles SOMIJA - LATVIJA tiešraide: ŠEIT

 

Somijas Florbola federācija dibināta 1985.gadā, valstī šobrīd reģistrēti 888 florbola klubi, kuri apvieno 51 489 licencētus spēlētājus. Visos deviņos iepriekšējos pasaules čempionātos somi bijuši starp medaļniekiem – divi zelti, pieci sudrabi un viena bronza. Jāpiebilst, ka Latvijā reģistrēti 59 florbola klubi, kas apvieno 3028 licencētus spēlētājus, bet augstākie sasniegumi pasaules čempionātos vīriešiem ir trīs reizes izcīnīta 5.vieta.

 

Ar latviešiem Somijas valstsvienība pasaules čempionātos tikusies četras reizes – 2002.gadā Helsinkos somi uzvarēja ar 12:0, 2004.gadā Cīrihē – ar 14:2 (abus vārtus mūsu komandai guva Ainārs Juškēvičs), 2006.gadā Stokholmā – ar 12:1 (goda vārtus pēc Ata Blinda piespēles iemeta Juškēvičs). 2010.gadā Helsinkos mūsējie ar Somijas florbolistiem spēkojās ceturtdaļfinālā – nākamie pasaules čempionu kausa ieguvēji toreiz uzvarēja ar 8:2 (abi vārti Atim Blindam, pa piespēlei Andrim Malkavam un Aināram Juškēvičam).

 

A grupas spēļu kalendārs:

Datums

Plkst.

1. izlase

2. izlase

Rezultāts

06.12.

13.30

Vācija

Somija

2:9

06.12.

18.15

Zviedrija

Latvija

11:2

07.12.

12.30

Somija

Latvija

 

07.12.

16.15

Vācija

Zviedrija

 

08.12.

20.00

Latvija

Vācija

 

09.12.

21.15

Somija

Zviedrija

 

 

Spēlē ar zviedriem mūsu florbolistiem izdevās izvairīties no traumām, lai gan asu sadursmju netrūka. Piemēram, pēc izdarītās rezultatīvās piespēles uz grīdas atradās un kādu laiku nespēja piecelties aizsargs Ingus Laiviņš, samērā spēcīgu triecienu pa galvu saņēma vārtsargs Andis Blinds. Tomēr visi puiši ir apņēmības pilni doties laukumā un cīnīties. Pēc vakardienas spēles valstsvienības galvenais treneris Īro Parviainens atklāja, ka mačā pret somiem no taktiskā viedokļa nekas būtisku izmaiņu nebūs, tiesa, tiekot domāts par nelielām izmaiņām spēlētāju virknējumos. Jau zināms, ka spēli Latvijas izlases vārtos šodien uzsāks Normunds Krūmiņš, kurš pasaules čempionātā debitēja jau vakar – mača pret Zviedriju trešajā periodā.

 

A grupas turnīra tabula

V.

Komanda

S.

U.

N.

Z.

Vārtu att.

P.

1.

Zviedrija

1

1

0

0

11:2

2

2.

Somija

1

1

0

0

9:2

2

3.

Vācija

1

0

0

1

2:9

0

4.

Latvija

1

0

0

1

2:11

0

 

Desmitajā pasaules čempionāts florbolā vīriešiem pirmo reizi tiek izmantota tā pati izspēles sistēma, kuru pielietoja jau iepriekšējā sieviešu florbola čempionātā. 16 komandas, ņemot vērā rangu, sadalītas divos "ešelonos". Pirmajā no tām ir astoņas spēcīgākās komandas, kas spēlēs divās apakšgrupās – A (Latvija, Vācija, Somija un Zviedrija) un B (Šveice, Norvēģija, Čehija un Igaunija). Divās grupās sadalītas arī pārējās astoņas izlases – C (Koreja, Slovākija, ASV un Japāna) un D (Dānija, Austrālija, Kanāda un Krievija). A un B apakšgrupu divas labākās komandas uzreiz iekļūs ceturtdaļfinālā, bet pārējām izlasēm būs jāaizvada astotdaļfināla spēle ar C un D grupu pirmo divu vietu ieguvējām.

 

Latvijas vīriešu izlase:

Nr.p.k.

Vārds un Uzvārds

P.

Komanda

1.

Andis Blinds

V

Mogo-RTU/Rockets

2.

Normunds Krūmiņš

V

Cēsu alus/Lekrings

3.

Ingus Laiviņš

A

Cēsu alus/Lekrings

4.

Andris Malkavs

A

Cēsu alus/Lekrings

5.

Jānis Rajeckis

A

Cēsu alus/Lekrings

6.

Gatis Liepiņš

A

FBK Valmiera/ViA

7.

Aigars Belasovs

A

FBK Valmiera/ViA

8.

Oskars Fīrmanis

A

Mogo-RTU/Rockets

9.

Ivo Balodis

A

SK Pārgauja

10.

Morics Krūmiņš

A

Nokian KrP (Somija)

11.

Mārtiņš Rajeckis

U

Cēsu alus/Lekrings

12.

Aleksandrs Abramovs

U

Cēsu alus/Lekrings

13.

Andris Rajeckis

U

Cēsu alus/Lekrings

14.

Artūrs Jurševskis

U

Cēsu alus/Lekrings

15.

Atis Blinds

U

Mogo-RTU/Rockets

16.

Juris Gribusts

U

Mogo-RTU/Rockets

17.

Ainārs Juškēvičs

U

Ulbroka/FS Masters

18.

Artis Savins

U

Lielvārde

19.

Atis Stepāns

U

Rubene

20.

Artis Raitums

U

TPS (Somija)

 

Galvenais treneris: Īro Parviainens

Treneris: Kristians Bjorkstens

Treneris: Artis Malkavs

Fiz. sagat. treneris: Ivars Čākurs

Ārste: Lilita Lazdiņa

Ārsts: Aleksandrs Matjuņins

Fizioterapeite: Baiba Rajecka

Ekipējuma menedžeris: Oļegs Groševs

Izlases menedžere: Maija Zēmele

 

Spēli pret somiem Latvijas izlase sāks šādā sastāvā:

1.maiņa: U: M.Krūmiņš, Raitums un Stepāns; A: Malkavs un Laiviņš;
2.maiņa: U: Juškēvičs, At.Blinds un Savins; A: Gribusts un Belasovs;
3.maiņa: U: Liepiņš, M.Rajeckis un A.Rajeckis; A: J.Rajeckis un Balodis;
Vārtos: N.Krūmiņš;
Rezervē: Jurševskis, Abramovs, Fīrmanis un An.Blinds.

 

Spēli pret Somijas izlasi mūsu valstsvienības florbolisti aizvadīs sarkanās formās.

 

Visa informācija par pasaules čempionātu: ŠEIT

JUGLASCIEMS