Izturību, veselību un sportiskus panākumus Jaunajā gadā!

30.12.2012

ilvis_petersons.jpg

Cienījamie florbola draugi! Vēl tikai dažas stundas, un mūsu kalendāros mainīsies gada skaitļi, iezīmējot pārsteigumiem bagātu un visādi citādi veiksmīgu jauno – 2013.gadu. Mums tas būs īpašs gads, jo Latvijas florbols atzīmēs savu 20.gadskārtu. Salīdzinot ar cilvēces pastāvēšanas vēsturi, divi gadu desmiti ir tikai īss acumirklis, taču cilvēka mūžā vai kādas organizācijas darbībā tas tomēr ir visai nozīmīgs laika posms.

 

2012.gads Latvijas Florbola savienības pastāvēšanas vēsturē būs ierakstīts kā viens no līdz šim veiksmīgākajiem gadiem, ņemot vērā intriģējošo Latvijas florbola 19.čempionātu, kas izraisīja gan lielu ažiotāžu pašu spēlētāju vidū, gan arī veicināja florbola fanu, atbalstītāju un skatītāju klātbūtni spēļu norises vietās.

 

Mēs varam būt priecīgi par Latvijas sieviešu U19 izlases startu pasaules čempionātā Nitrā, Slovākijā, taču šīs pozitīvās emocijas varētu tikt nedaudz piezemētas, ņemot vērā, ka Latvijā tikai četri florbola klubi reāli nodarbojas ar jauno meiteņu – florbolistu audzināšanu. Tomēr esmu pārliecināts, ka jau tuvākajā laikā šiem klubiem pievienosies vēl citi. Atgriešanās pasaules čempionāta A divīzijā būs liels izaicinājums, kuram mums nāksies veltīt pietiekami daudz enerģijas, uzņēmības un pašaizliedzīga darba.

 

Atzinīgi vērtējama ir Latvijas florbola komandu RSU, "Rubene", "RTU/Inspecta" un "Lielvārde" dalība augsta līmeņa turnīros Zviedrijā un Slovākijā 2012.gada rudenī. Tās bija patiesi aizraujošas spēles, sacenšoties ar pasaules vadošo florbola valstu klubu komandām. Atkārtoti sveicu "Lielvārdes" florbolistus ar izcīnītajām zelta medaļām turnīrā "EuroFloorball Cup 2012". Atzinīgi vērtējama un apsveicama ir arī mūsu komandu dalība starptautiskajā veterānu turnīrā "Prague Masters 2012", kurā Latvijas seniori plecu pie pleca cīnījās ar vadošo florbola lielvalstu spēlētājiem.

 

Pievērošot uzmanību pašmāju notikumiem, varam priecāties par to, ka aizvadītajā gadā Bērnu un jauniešu čempionātā piedalījās par 20 komandām vairāk nekā pērn. Tādējādi varam būt pārliecināti, ka florbola attīstības kontekstā ejam pareizajā virzienā. Bērnu un jauniešu čempionāts ir pirmais solis, lai jaunie spēlētāji jau pēc dažiem gadiem kļūtu par junioru izlašu kandidātiem un varētu pārliecinoši pārstāvēt Latvijas valsti, startējot augstākā līmeņa sacensībās.

 

2012.gads ir bijis veiksmīgs, Latvijas Florbola savienībai uzsākot aktīvu sadarbību ar kolēģiem Latvijas Komandu sporta spēļu asociācijā, un nu jau valstiskā līmenī aizstāvot vadošo komandu sporta veidu intereses. Esmu pārliecināts, ka šī organizācija darbosies profesionālā līmenī, lai nodrošinātu konkurētspējīgu valsts finansiālu atbalstu komandu sporta veidiem. Mūsu uzdevums būs aizstāvēt savus kolēģus un nodrošināt vienlīdzīgu finansējuma sadali starp tām sporta federācijām, kuras patlaban varam saukt par vadošajām komandu sporta spēļu federācijām.

 

Šā gada izskaņā Latviju pāršalca patīkamu ar florbolu saistītu ziņu vilnis – Latvijas izlase uzvarējusi Čehijas valstsvienību! Jā, ar patīkamām emocijām aizvadīts arī kārtējais pasaules čempionāts florbolā vīriešiem, kas decembra sākumā daudziem florbola faniem lika patīkamās emocijās sastingt ne tikai Šveices tribīnēs, bet arī tūkstošiem līdzjutēju pie datoru monitoriem un televizoru ekrāniem Latvijā. Latvijas izlase ir izcīnījusi vēsturisku uzvaru, izjaucot tā saucamo nedalāmo Top-4 valstu sadraudzību pasaules čempionātu finālos. Lai arī kopvērtējumā tika izcīnīta vien 6.vieta, Latvijas izlases sniegumu atzinīgi novērtējuši ne tikai Latvijas sporta funkcionāri, iekļaujot florbola izlasi nominantu sarakstā un mainot "Latvijas Gada balvas sportā" sagatavošanas scenāriju, bet arī otrā augstākā Latvijas valsts amatpersona – 11.Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņas kundze, kura Ziemassvētku priekšvakarā uz pieņemšanu Saeimas namā aicināja Latvijas izlasi un delegāciju, lai pateiktos par ieguldīto darbu, mērķtiecību un personīgo attieksmi, nesot Latvijas vārdu pasaulē un veiksmīgi startējot pasaules florbola čempionātā.

 

Atceroties ar pasaules čempionātu saistītās emocijas, varam droši apgalvot, ka gandrīz visu Latvijas izlašu spēļu translācija Latvijas televīzijā ir tikpat nozīmīga kā apstiprinājums tam, ka tieši Latvija reitingu ziņā bija otrā valsts, kura bija pieslēgusies čempionāta interneta tiešsaistes pārraidēm. Tas vēlreiz pierāda mūsu valsts iedzīvotāju aizvien pieaugošo interesi par florbolu kā strauji augošu sporta veidu.

 

Iespējams, šo pieaugošo interesi par pasaules čempionāta spēlēm veicinājusi regulāra Latvijas čempionāta spēļu nodrošināšana interneta tiešraidēs, kas tika uzsākta jau pagājušā sezonā, lai dotu iespēju visiem interesentiem, kuriem nav iespējas būt klāt spēļu norises vietās, sekot līdzi notikumiem laukumā.

 

Savukārt, runājot par florbola popularizēšanu, šajā gadā esam piedalījušies vairākās izstādēs un pasākumos, taču īpaši jāatzīmē "ZZ Čempionāta" sacensības, kurās savu sporta veidu mums izdevās parādīt pat tādās pilsētās, kurās to līdz šim vēl nepazina. Ticiet, interese pasākumu norises vietās reizēm pat pārspēja interesi par oficiālās programmas pasākumiem! Cerams, ka tas tuvākajā laikā florbolam piepulcēs vēl daudzus jaunus interesentus, aptverot arvien plašākus Latvijas reģionus.

 

Pilnveidojot savu profesionālo darbību, varam būt priecīgi par vairākiem jaunajiem treneriem un tiem jau esošajiem, kuri uzsākuši sevis izglītošanu, lai varētu ar jaunām idejām aizvien veiksmīgāk piedalīties treniņprocesā, pilnveidojot un tālāk attīstot jauno sportistu prasmes un iemaņas.

 

2012.gada pavasarī ir uzsākts Latvijas Florbola savienības mājaslapas uzlabošanas un modernizēšanas darbs, ļaujot jebkuram interesentam iepazīties un sekot līdzi florbola aktualitātēm un katra spēlētāja sasniegumiem, taču mājaslapas pilnveidošanas darbs joprojām turpinās, un tiek realizētas jaunas idejas, lai jau pavasarī to varētu nodot visu florbola draugu vērtēšanai.

 

Pateicoties mūsu jaunajiem sadarbības partneriem un atbalstītājiem, ir izdevies uzsākt darbus, kuriem iepriekš nav bijusi iespēja pievērst nepieciešamo uzmanību, taču tuvākajā laikā lietu risinājums būs saredzams un sajūtams. Pateicoties šiem atbalstītājiem, turpinās Virslīgas un 1.līgas mēneša labāko spēlētāju noteikšana un apbalvošana, bet ne tikai... Pateicoties šim atbalstam, aizvadītajā gadā bijusi iespēja nodrošināt Latvijas izlašu startus pasaules čempionātos.

 

Pirms ieskicēt uzdevumus nākamajam gadam, Latvijas florbola saimes vārdā sveicu Latvijas 2012.gada Lepnumu - "Jauniešu iedvesmotāju" Jāni Daini un gribu pateikties viņam par ieguldīto darbu, audzinot un skolojot jaunos florbolistus, īpašu uzmanību pievēršot meiteņu iesaistīšanai aktīvās florbola nodarbībās.

 

Lai arī sākotnēji varētu šķist, ka nākamais gads būs tāds pats kā iepriekšējie, esmu pārliecināts, ka tas nozīmīgi atšķirsies vismaz pēdējo piecu gadu griezumā noteikti. Jau 2013.gada sākumā esam uzņēmušies sarīkot pasaules čempionāta florbolā sievietēm kvalifikācijas turnīru, kas būs izaicinājums mūsu sieviešu valstsvienībai, sacenšoties par ceļazīmi uz decembrī gaidāmo čempionāta finālturnīru Čehijā. Latvijā par šo iespēju cīnīsies sešu valstu nacionālās izlases. Šī būs sīva cīņa, un ticu, ka māju sajūta un vietējo skatītāju atbalsts būs pietiekams, lai mēs kvalitatīvi noorganizētu šo turnīru un mūsu izlase gūtu panākumus, kas decembrī meitenēm ļautu cīnīties par augstu vietu pasaules čempionātā.

 

Šajā gadā Starptautiskā Florbola federācija izvērtēs Latvijas gatavību uzņemties 2016.gada pasaules čempionāta vīriešiem rīkošanu Latvijā. Ceram uz starptautisko kolēģu labvēlību un uzticēšanos, piešķirot mums tiesības sarīkot Latvijā augstākā līmeņa florbola sacensības.

 

Pilnīgi skaidrs ir tas, ka mūsu juniori, aizstāvot Latvijas florbola godu, pavasarī pašaizliedzīgi cīnīsies pasaules čempionātā Vācijā. Esmu pārliecināts, ka šis sportiskais pasākums nebūs šķērslis sekmīgai mācību vielas apguvei skolās, ņemot vērā, ka čempionāta norises laiks sakrīt ar ļoti svarīgu izglītošanās procesa posmu. Nākamajā rudenī trim Latvijas klubu komandām būs iespēja cīnīties par medaļām Eiropas klubu turnīros.

 

Cienījamie florbola draugi, 2013.gadā būs daudz darāmā, tāpēc visupirms novēlu izturību, veselību un sportiskus panākumus! Atcerēsimies, ka tas, kā mēs veicam mazas lietas, nosaka to, kā izpildīsim visus mums uzticētos uzdevumus. Ja labi izpildīsim mazos uzdevumus, mēs lieliski paveiksim arī lielus darbus. Katrs mazākais sasniegums paver ceļu nākamajam, tāpēc lai, liekot soli pa solim, pieaug spēkā mūsu pārliecība un īstenojas visneparastākie sapņi!

 

Latvijas Florbola savienības vārdā visiem florbola draugiem vēlu veiksmi un izturību arī nākamgad! Paldies par uzticību un līdz šim paveikto!

 

Latvijas Florbola savienības prezidents

Ilvis Pētersons

JUGLASCIEMS