Latvietes pasaules čempionātu sāk pret čehietēm

05.12.2015

izlase_tampa.jpg

Šodien pulksten 11.00 ar spēli pret Čehijas valstsvienību savu dalību Somijas pilsētā Tamperē notiekošajā pasaules desmitā čempionāta florbolā sievietēm finālturnīrā sāks Latvijas izlase. Maču tiešraidē translēs televīzijas kanāls Viasat Sport Baltic, kā arī portāls Skaties.lv.

 

Galvenā trenera Jurija Fedulova vadītā Latvijas sieviešu florbola izlase Tamperē ieradusies ar trim vārtsardzēm, sešām aizsardzības spēlētājām un 11 uzbrucējām sastāvā. 14 florbolistes spēlē ELVI līgā, bet sešas cīnās citu valstu čempionātos Zviedrijā, Šveicē un Norvēģijā. Šobrīd latvietēm pieder 5.vieta pasaulē, kas tika izcīnīta pirms diviem gadiem Čehijas pilsētā Ostravā. Labāk mūsu florbolistēm veicies tikai 2007.gada pasaules čempionātā Dānijā, kur viņas spēja iekļūt pusfinālā un ierindojās 4.vietā.

 

Lai arī Čehijas izlase pieder pie pasaules TOP-4 valstīm (vēl arī Zviedrija, Somija un Šveice), pasaules čempionātos čehietes medaļas izcīnījušas tikai reizi – bronzu 2011.gadā Šveicē. Pirms diviem gadiem Čehijā viņas mačā par 3.vietu ar 3:4 papildlaikā piekāpās šveicietēm. Čehijas izlase ir vienīgā no TOP-4, kuru pasaules čempionātos izdevies uzvarēt mūsu florbolistēm – tas notika 2005.gadā Singapūrā, kur latvietes bija pārākas ar 4:3, no mūsu komandas pašreizējā sastāva uzvaras svinēšanā piedalījās Lauma Višņevska, Evita Rudzīte, Zane Klabere un Gunita Kārkliņa. 2007.gada pasaules čempionātā abu valstsvienību ceļi nekrustojās, bet 2009.gadā latvietes sīvā cīņā piekāpās čehietēm ar 5:7. Pēc tam abas valstsvienības tikās vēl tikai vienā pasaules čempionātā – pirms diviem gadiem Čehijā mājinieces apakšgrupas spēlē sagrāva mūsu komandu ar 12:1, jāpiebilst, ka vienīgais Latvijas izlases vārtu guvums tika fiksēts pēc tam, kad čehietes, neviena īpaši netraucētas, pašas ieraidīja bumbiņu savā cietoksnī. Arī čehietēm vakar bija brīvdiena un tikai šodien viņas debitēs pasaules čempionātā Tamperē.

 

Latvijas valstsvienības galvenais treneris Jurijs Fedulovs, runājot par šodienas spēli, atklāj, ka viņš savām florbolistēm izvirzījis divus galvenos uzdevumus. Pirmais – neļaut pretiniecēm saspēlēties aiz Latvijas komandas vārtiem, otrais – nepieļaut, ka čehietes izdara metienus no tuvas distances. Ņemot vērā, ka šajā mačā favorīšu sastāvā būs Čehijas florbolistes, Latvijas izlase spēlēs no aizsardzības, cerot uz veiksmi pretuzbrukumos. Mūsu valstsvienības vārtu drošība tiks uzticēta Laumai Višņevskai, nepieciešamības gadījumā viņu nomainīs Kristīne Kirilova.

 

Latvijas izlases sākumsastāvs spēlē pret Čehijas valstsvienību:

1.maiņa: Līga Garklāva (U) – Evelīna Garbare (U) – Diāna Isjomina (U); Zane Klabere (A) – Gunita Kārkliņa (A).

2.maiņa: Evita Rudzīte (U) – Elīza Bērziņa (U) – Paula Egle (U); Liene Krauja (A) – Gundega Vancāne (A).

3.maiņa: Santa Muceniece (U) – Lība Mikova (U) – Inga Ametere (U); Madara Adamane (A) – Līga Vancāne (A).

Vārtos: Lauma Višņevska.

Rezervē: Kristīne Kirilova, Jana Filipsone, Ieva Priede, Ieva Ločmele.

 

Latvijas sieviešu izlase:

Nr.p.k.

Vārds un Uzvārds

P.

Komanda

1.

Lauma Višņevska

V

KAIS Mora IF, Zviedrija

2.

Kristīne Kirilova

V

Rīgas Lauvas

3.

Jana Filipsone

V

FK NND

4.

Liene Krauja

A

Rīgas Lauvas

5.

Zane Klabere

A

Craftstadens IBK, Zviedrija

6.

Gunita Kārkliņa

A

Sveiva IBK, Norvēģija

7.

Santa Muceniece

A

FK NND

8.

Gundega Vancāne

A

FK Ķekava

9.

Madara Adamane

A

Rubene

10.

Paula Egle

U

Rubene

11.

Elīza Elizabete Bērziņa

U

FK Ķekava

12.

Lība Daija Mikova

U

Rubene

13.

Līga Vancāne

U

Ķekavas Buldogs

14.

Evita Rudzīte

U

Rubene

15.

Inga Ametere

U

Ķekavas Bulldogs

16.

Ieva Priede

U

FK NND

17.

Ieva Ločmele

U

Rīgas Lauvas

18.

Evelīna Garbare

U

Wizards Bern Burgdorf, Šveice

19.

Diāna Isjomina

U

Sveiva IBK, Norvēģija

20.

Līga Garklāva

U

Sveiva IBK, Norvēģija

 

Galvenais treneris: Jurijs Fedulovs

Treneris: Gints Vīnbergs

Vārtsargu treneris: Valērijs Bodnieks

Ārste: Lilita Lazdiņa

Ārsts: Aleksandrs Matjuņins

Ekipējuma menedžeris: Arsenijs Potapovs

Izlases menedžere: Dace Grizāne

 

Desmitais pasaules čempionāts florbolā sievietēm notiek no 4. līdz 12.decembrim. 16 komandas, ņemot vērā to rangu, sadalītas divos "ešelonos". Pirmajā no tām ir astoņas spēcīgākās komandas, kas spēlēs divās apakšgrupās – A (Polija, Šveice, Norvēģija, Somija) un B (Vācija, Zviedrija, Latvija un Čehija). Divās grupās sadalītas arī pārējās astoņas izlases – C (Japāna, Dānija, Singapūra un Austrālija) un D (Slovākija, Krievija, ASV un Nīderlande). A un B apakšgrupu divas labākās komandas uzreiz iekļūs ceturtdaļfinālā, bet pārējām izlasēm būs jāaizvada astotdaļfināla spēle ar C un D grupu pirmo divu vietu ieguvējām.

 

Latvijas izlases B apakšgrupas spēles paredzētas 5.decembrī pret Čehiju, 6.decembrī pret Vāciju un 7.decembrī pret Zviedriju.

JUGLASCIEMS