Heiki Lūkonens: "Esmu pagodināts būt daļa no Latvijas florbola nākotnes"

02.12.2022

heikki2.jpg

Šīs nedēļas sākumā Latvijas Florbola savienības (LFS) valde par jauno vīriešu florbola izlases galveno treneri apstiprināja Heiki Lūkonenu. Uzreiz pēc šī lēmuma publiskošanas aicinājām pieredzējušo somu speciālistu uz sarunu.

 

Kas ir Heiki Lūkonens? Kā Jūs vēlētos ar sevi iepazīstināt Latvijas florbola sabiedrību?

- Es esmu 46 gadus vecs sporta entuziasts un uzticīgs ģimenes cilvēks ar četriem bērniem. Esmu pagodināts būt daļa no Latvijas florbola nākotnes. Es sevi raksturotu kā uzticamu, strādīgu un atvērti domājošu cilvēku, mani aizrauj progress un attīstība.

 

Kā nonācāt līdz piedāvājumam trenēt Latvijas izlasi un līgumam ar LFS, no Jūsu skatu punkta? Kādi faktori lika izlemt par labu šī izaicinājuma pieņemšanai?

- Ar saviem klubiem esmu vairākkārt piedalījies "Latvian Open" vasaras turnīros Valmierā un mani iespaidi par Latvijas florbola infrastruktūru, federācijas darbu un vietējo treneru domāšanas stilu (lekciju laikā, kuras vadīju Latvijā) ir patiešām pozitīvi. Redzu, ka Latvijas florbolā dažādās lomās strādā ļoti daudz kvalificētu un motivētu cilvēku. Latvijas florbola sabiedrība un federācija seko aktualitātēm un vēlas attīstīties. Es arī jūtu, ka, izmantojot savu plašo starptautisko pieredzi, varu piedāvāt vīziju un nepieciešamos instrumentus, lai būtiski ietekmētu un sekmētu florbola izaugsmi Latvijā. Es Latvijas florbolā saredzu ļoti lielu potenciālu un iespējas.

 

Kādas ir Jūsu zināšanas un iespaidi par Latvijas florbolu šobrīd?

- Skaitļi un fakti pagaidām neliecina par Latvijas kāpšanu starptautiskā florbola pasaules virsotnēs (licencēto spēlētāju skaits, budžets utt.). No vīriešu nacionālās izlases viedokļa skatoties, vadošo florbolistu līmenis nav pietiekami augsts un spēlētāju resurss sastāva izvēlei ir pārāk šaurs, salīdzinot ar labākajām florbola nācijām pasaulē. Neskatoties uz to, es Latvijas florbola jauno spēlētāju paaudzē saskatu lielas izaugsmes iespējas un ticu mūsu potenciālam. Tas ir iemesls, kāpēc es vēlējos iesaistīties šajā izaicinājumā. Lai gūtu panākumus mums ir jābūt vienotiem, jāsadarbojas un jāstrādā smagāk nekā jebkad iepriekš. Es ticu, ka kopā mēs spēsim izveidot unikālu "Latvijas veidu", kā realizēt savas iespējas un izmantot stiprās puses.

 

Kā Jūs raksturotu savu florbola filozofiju un kā redzat tās ieviešanu Latvijas situācijā?

- Florbols ir komandu sporta veids. Veiksmīgai komandai jāiemācās sadarboties kopīga mērķa labā. Pirmais solis ir iemācīties sadarboties ārpus laukuma, pēc tam tas ir jātransformē uz spēles procesu, lai komanda varētu strādāt kā vienots veselums. Es augstu vērtēju gan fiziskās, gan mentālās īpašības, kas ir kritiski svarīgas, lai gūtu panākumus izlašu turnīros, kur īsā laikā jāaizvada daudz spēļu un ir ļoti ierobežots atkopšanās laiks.


Bumbu sporta veidos spēlētājiem ir ļoti liela autonomija lēmumu pieņemšanā drudžainās spēles situācijās. Kā treneris, es centīšos atbalstīt un sagatavot savu komandu izšķirošajiem brīžiem, izmantojot noslīpētu spēles sistēmu (playbook) ar detalizētu struktūru un skaidri definētām spēlētāju funkcijām. Mums būs jābūt gataviem kontrolēt spēles tempu un spēt to mainīt par labu savām interesēm. Tas nebūs vienkārši un mums priekšā daudz smaga darba. Tikai tad, ja būsim apņēmīgāki un ieguldīsim vairāk darba nekā jebkura cita pasaules nacionālā izlase, mēs būsim pelnījuši panākumus.

 

Kādi būs Jūsu pirmie prioritārie uzdevumi Latvijas vīriešu valstsvienības galvenā trenera amatā?

- Es cenšos studēt latviešu literatūru un kultūru, lai pēc iespējas labāk spētu izprast savus spēlētājus un latvisko mentalitāti.

 

Es strādāšu, lai identificētu Latvijas izlases pamatvērtības.

 

Es analizēšu iepriekšējo pasaules čempionātu Šveicē. Fokuss būs uz Latvijas izlasi, bet svarīgi būs arī iegūt pamata līmeņa informāciju par visiem pretiniekiem un aktuālajām izlašu spēļu tendencēm.

 

Es novērošu potenciālos Latvijas izlases kandidātus.

 

Kopā ar LFS izstrādāsim sagatavošanās plānu 2024. gada pasaules čempionātam Malmē, Zviedrijā.

 

Es došos uz 2023. gada pasaules čempionātu vīriešu U19 izlasēm Dānijā, kā Latvijas valstsvienības novērotājs.

 

Kāds būs izlases treneru un komandas personāla atlases process?

- Jūnijā plānojam pirmo nacionālās izlases nometni - četras dienas un plašs spēlētāju loks. Mana ideja ir uzaicināt Latvijas augstākā līmeņa florbola trenerus pastrādāt ar vīriešu izlasi, lai labāk iepazītu viņus, viņu īpašības un redzētu viņus darbā ar valsts labākajiem spēlētājiem. Šajā procesā arī varēšu Latvijas treneriem pastāstīt par savu vīziju un dalīties ar idejām. Trenerus ir plānots sadalīt divās grupās (katra grupa strādās divas dienas). Šis process man ļaus novērot un sadarboties ar visiem treneriem un spēlētājiem. Vietējie treneri man būs ļoti vērtīgs avots, lai iegūtu vairāk informācijas un labāk izprastu Latvijas florbola realitāti. Man arī ir doma uz pirmo nometni pieaicināt vairākus somu trenerus (kuri ir eksperti konkrētā specializācijā - piemēram, fiziskajā sagatavotībā), lai atbalstītu Latvijas spēlētāju, treneru un klubu attīstību.

 

Kādu Jūs redzat savu lomu visa Latvijas florbola attīstībā, ne tikai darbā ar izlases līmeņa talantu?

- Gan izlases galvenā trenera, gan florbola attīstītāja loma man ir svarīga. Jo lielāks būs spēlētāju resurss un augstāks spēles līmenis, jo labāki spēlētāji būs Latvijas izlasēs. Spēlētājus sagatavo klubi, nacionālās izlases kopā pavada ļoti ierobežotu laiku. No otras puses, spēlējot tikai klubā neviens spēlētājs nevar attīstīties līdz starptautiskajam līmenim (pat ne pasaules labākajās nacionālajās līgās). Mūsu kopīgajam mērķim ir jābūt florbola līmeņa celšanai un izaugsmei Latvijā. Nacionālās izlases spēlētāji ir paraugs, kuri iedvesmo cilvēkus pievienoties mūsu florbola saimei - vairāk bērnu klubos piesaista vairāk ieinteresētu vecāku un potenciālo cilvēku mūsu kopienai.

 

SF
JUGLASCIEMS