Labākie neolimpisko sporta veidu atlēti piedalīsies Pasaules spēlēs

05.07.2022

twg2022.png

Apvienojot sporta veidus, kas nav iekļauti olimpiskajās spēlēs, no 7. līdz 17. jūlijam Birmingemas pilsētā, ASV, notiks Pasaules spēles. Latviju tajās pārstāvēs nacionālās florbola un inline hokeja izlases, trīs dronu sporta pārstāvji – Oskars Raudiņš, Tomass Pētersons un Karīna Limora, karatists Kalvis Kalniņš, kā arī orientieriste Sandra Grosberga un veikbordists Roberts Liņavskis.

 

Pasaules spēles aizsākās 1981. gadā ASV, Kalifornijas štatā Santa Klara pilsētā un ir kļuvušas par vienu no nozīmīgākajiem sporta notikumiem pasaulē. Tās organizē Starptautiskā Pasaules spēļu asociācija (IWGA), kas apvieno 39 starptautiskās sporta federācijas. 2022. gada spēlēs piedalīsies ap 3600 pasaules klases sportisti no vairāk nekā 100 valstīm – viņi sacentīsies 41 sporta veidā par 223 medaļu komplektiem. Sākot ar 2025. gadu, kopējais dalībnieku skaits tiks palielināts līdz 5000.

 

Pasaules spēlēs galvenokārt iekļauti sporta veidi un disciplīnas, kas nav olimpiskajās spēlēs un tās notiek reizi četros gados. 11 dienu ilgais pasākums ir līdzvērtīgs vai pārsniedz pasaules čempionātu nozīmi pārstāvētajos sporta veidos un disciplīnās. Daudziem sportistiem Pasaules spēles ir viņu sportiskās karjeras galvenais notikums.


Latviju Pasaules spēlēs pārstāvēs gan jau starptautiskā līmenī pieredzējuši sportisti, gan pārstāvji, kuru sporta veidu vēsture ir pavisam nesena. Orientieriste Sandra Grosberga ir pašreizējā Latvijas izlases līdere – viņas līdz šim augstākais sasniegums — 10. vieta individuālajā sprintā pērn Eiropas čempionātā sprinta distancēs. Tieši pēc šīs sasnieguma izcīnīta vieta Pasaules spēlēs individuāli. "Dalībnieku skaits šajās spēlēs ļoti ierobežots, taču visām orientēšanās sporta lielvalstīm tāpat uz starta stāsies spēcīgākie sportisti un izcīnīt augstu vietu būs izaicinājums. Domāju, ka esmu tam gatava," saka S. Grosberga.


Veikbordists Roberts Liņavskis ir daudzkārtējs Latvijas čempions, bet Eiropas un Pasaules čempionātos piedalās kopš 2011. gada – labākais rezultāts ir Eiropas čempionātā Masters grupā izcīnītā bronzas medaļa 2019. gadā Kijivā. Karatists Kalvis Kalniņš 2020. gada vasaras olimpiskās spēles Tokijā noslēdza 7. vietā. Latvijas florbola izlase pasaules reitingā šobrīd ir 5. vietā pasaulē, bet inline hokeja izlases līdz šim labākais sniegums ir bijusi iegūtā 4. vieta Pasaules čempionātā Argentīnā 2015. gadā. Pasaules spēlēs abas komanda ir gatava parādīt savu labāko sniegumu.


Viens no jaunākajiem un straujāk augošajiem pasaulē ir dronu sports. Latviju spēlēs ASV pārstāvēs trīs sacīkšu dronu piloti. Tomass Pētersons 2019. gadā ieguva 4. vietu Starptautiskās aviācijas sporta federācijas (FAI) rīkotajā sacīkšu dronu pasaules čempionātā. "Lai arī pilotu daudzums Latvijā nav salīdzināms ar tādām lielvalstīm kā Amerika, Koreja vai Vācija, tomēr vienmēr lepojos ar mūsu pilotu sasniegto. Šogad ceru atvest kausu mājās," saka Tomass. Vienīgā dāma tehniskā sporta veida komandā, Karīna Limora, pašlaik startus pasaules līmeņa sacensībās vēl tikai sāk, taču uzkrājusi regulāru galvenā tiesneša pieredzi starptautiskās dronu sporta sacensībās.


"Līdztekus sportiskajam rezultātam man personīgi Pasaules spēles ir iespēja parādīt sabiedrībai, ka šis tehniskais sporta veids piemērots arī sievietēm. Savā karjerā bieži nācies sastapties ar stereotipiem un neizpratni, tāpēc vēlos iedrošināt – nav svarīgi, ko citi saka vai cik nepopulāri tas ir, svarīgi darīt to, kas patīk," saka Karīna Limora.


Pasaules spēlēm būs iespējams sekot līdzi The Olympic Channel (https://olympics.com/en/olympic-channel).

 

Avots: Latvijas Sporta federāciju padome

 

SF
JUGLASCIEMS