Nūjas.lv mēneša spēlētājs Rugājs: RSU bija paši augstākie mērķi

28.03.2014

lfs_rugajswww.jpg

Latvijas Florbola savienības (LFS) par Latvijas čempionāta 2. līgas Nūjas.lv mēneša labāko spēlētāju nosauktais “Rīgas Stradiņa universitātes” uzbrucējs un treneris Reinis Rugājs spiests atzīt, ka komandas ambīcijas šajā sezonā bija daudz lielākas nekā sasniegtais rezultāts – zaudējums ceturtdaļfināla sērijā.

 

Latvijas čempionāta 2. līgā šosezon startēja 22 komandas, kuras pēc reģionālā principa bija sadalītas četrās grupās. Pa divām labākajām no katras iekļuva ceturtdaļfinālā. “RSU” kā Centra grupas otrā labākā komanda mērojās spēkiem ar Kurzemes grupas uzvarētāju “Irlavu/Avant”. Visos trijos mačos panākumus guva laukuma saimnieki. Rīgā sērijā sākās ar 9:5, bet Irlavā turpinājās ar 7:3 un 7:1. Rīdzinieku pāridarītāji “Irlava/Avant” aizkļuva līdz pat finālam, kurā nepalīdzēja pat sava laukuma priekšrocības, jo cīņā ar Centra grupas uzvarētāju “Līgatni” tika piedzīvots fiasko – 2:14.

 

“Atmiņas par sezonu kopumā ir labas. Protams, izslēgšanas turnīrs mums nebija sekmīgs, jo bijām plānojuši tikt daudz tālāk un cīnīties par medaļām,” atklāj “Rīgas Stradiņa universitātes” spēlētājs un treneris Reinis Rugājs. “Tomēr dzīve turpinās, un arī nākamsezon “RSU” būs gatava cīņai. Kā Centra grupas regulārās sezonas otrā labākā komanda izmantosim visas iespējas pretendēt uz vietu 1. līgā. Esmu pārliecināts, ka sportiskajā zīņā “RSU” būs gatava godam startēt vienu līgu augstāk. 1. līgā varētu būt arī daudz interesantāk, jo 2. līgā sadalījums grupās tomēr spiež četrreiz tikties ar vienu un to pašu pretinieku, bet citu reģionu pārstāvjus varam iepazīt tikai izslēgšanas turnīrā.”

 

Reiņa Rugāja vārds komandas pieteikumā ir redzams uzreiz trijās vietās – spēlētājs, treneris, pārstāvis.

 

“Šajā sezonā piedzīvotā situācija, ka esmu ne tikai spēlētājs, bet arī treneris un organizators, nebija normāla. Lieliski apzinos, ka man bija ļoti grūti apvienot spēlētāja un trenera funkcijas, jo pēc nomainīšanās ir vēlme atpūsties, bet nevis turpināt aktīvi sekot spēlei, izvērtēt notiekošo laukumā. Pagājušajā sezonā, ārstējot žokļa traumu, varēju kādu laiku būt tikai treneris. Toreiz pat ar ļoti viduvēju sastāvu mums izdevās uzveikt to pašu “Irlavu/Avant”. Man kā trenerim tomēr izdodas sakārtot spēli, nepieļaut nonākšanu haosā, kas dažbrīd iestājas brīžos, kad cīņa notika nevienādos sastāvos,” spriež Reinis. “Cieš arī treniņu darbs, jo es nevaru vienlaicīgi gan taisīt vingrinājumus, gan kontrolēt to izpildi citiem spēlētājiem. “RSU” sastāvā tiek pulcēti florbolisti, kuri iestājas mūsu augstskolā. Līdz ar to komandas komplektēšanas process ir atšķirīgs no citām vienībām, kur vairāk vai mazāk treneris izvēlas spēlētājus. Nepieciešams nopietns treniņu darbs, jo spēlētāju meistarības līmenis ir ļoti atšķirīgs. Ja vienlaicīgi treniņā darbojas somu florbolists Sakari Lahdesmaki, kura tā bija kāda padsmitā sezona florbolā, un kāds no pirmā kursa studentiem, kuram varbūt pat nav nekādas pieredzes šajā sporta veidā, tad arī vingrinājumi nepieciešami atšķirīgi.”

 

Šajā sezonā Virslīgā spēlēja trīs no RSU studentiem - Aivis Hammers no “Ķekavas”, Kārlis Vitkovskis no FK “Rīga” un Niks Ķuzulis no “Ulbrokas/FS Masters”.

 

“Pašreiz šie virslīgas klubu spēlētāji palīdz mums tikai studentu mačos, bet varbūt kādreiz sadarbībā ar universitātes vadību izdosies arī radīt nosacījumus, lai viņi pārstāvētu tieši “RSU” krāsas,” komentē Rugājs.

 

Komandu apvienošanās nebūt nav tik rets notikums. Izrādās, ka pagājušajā vasarā nopietni tiks apspriests plāns par “RSU” apvienošanos ar pašreiz 1. līgas mazajā finālā iekļuvušo “Jelgavas novadu”.

 

“Pagājušā gada vasarā bija mēģinājumi apvienot spēkus ar “Jelgavas novadu”, šādi ne tikai padarot spēcīgāku spēlētāju sastāvu, bet arī iegūstot ļoti pieredzējušo florbola treneri Alfrēdu Kundziņu. Varētu teikt, ka apvienošanās procesu neapstiprināja tieši mūsu universitāte, jo tad tiktu piešķirts finansējums komandai, kurā ir pārāk maz RSU studentu. Līdz ar to 2. līgā turpināja startēt “RSU” vienība ar saviem spēkiem, spēlētāju pulkā iekļaujot tikai četrus florbolistus, kuri nav mūsu studenti,” informē Reinis.

 

“Rīgas Stradiņa universitātes” florbolistiem čempionāts beidzās jau 15. februārī līdz ar zaudējumu ceturtdaļfināla izšķirošajā spēlē Irlavā.

 

“Noteikti neko jaunu neatklāšu, sakot, ka Irlavas sporta zāles īpatnējais grīdas segums ir bēdīgi slavens. Par to liecina arī skaitļi. Ceturtdaļfināla sērijas pirmajā spēlē savā laukumā Olimpiskajā sporta centrā “RSU” izpildīja 23 metienus, no kuriem realizēja deviņus, izcīnot uzvaru ar 9:5. Sērijas izšķirošajā trešajā spēlē Irlavā metienu skaits bija tieši tāds pats, bet trāpījums – viens! Turklāt vienīgie vārti tika gūti pēc soda metiena izpildes. Līdz ar to zaudējums ar 1:7,” atceras Rugājs. “Diemžēl pēc šādām spēlēm nav iespējams pateikt, ka zaudējām, jo sāncenši bija spēcīgāki. Sajūtas liecina, ka esi kļuvis par tādas kā krāpšanas upuri. Visvairāk žēl mūsu somu florbolistu Sakari Lahdesmaki, kurš pabeidzis studijas universitātē un atgriezīsies dzimtenē. Pēc šādas florbola sezonas izskaņas komentārus laikam viņam labāk neprasīt.”

 

21 gadu vecais Rugājs florbolam nopietni pievērsies tikai pirms nedaudz vairāk kā sešiem gadiem, vispirms nokļūstot “Rīgas lauvu” treneru redzeslokā.

 

“Pirmie soļi tika sperti “Rīgas lauvās”, pārstāvot šo komandu jaunatnes čempionātā. Paspēju “Rīgas lauvās” uzspēlēt gan 2. līgā, gan 1. līgā. Manā florbola karjerā ir arī virslīgas ieraksts, jo 2010./2011. gada sezonu uzsāku “Ulbrokā”, taču tur aizvadīju tikai divus mačus, jo iedzīvojos savainojumā. Tobrīd arī īsti nebiju gatavs virslīgas spēlētāja ritmam, jo braukāšana uz Ulbroku atņemtu pārāk daudz laika. Svarīgākas bija mācības. Pateicoties trenerim Aināram Juškēvičam, paspēju iegūt priekšstatu par virslīgas sportisko un organizatorisko līmeni,” saka Reinis.

 

Par “Nūjas.lv” mēneša labāko 2. līgas spēlētāju Rugājs tika atzīts par sniegumu janvārī, kad palīdzēja augstskolas komandai izcīnīt trīs uzvaras četrās spēlēs. Šajos mačos Reinis sakrāja 14 rezultativitātes punktus. Sezonas kopēja statistika liecina, ka “RSU” rindās viņš piekāpies vienīgi Lahdesmaki. Rugājs 23 spēlēs ieguva 50 rezultativitātes punktu, bet ārzemju studiju biedram bija par 15 punktiem vairāk. 2. līgas kopējā rangā Rugājs ieņēma 12. vietu.

 

“Skaidrs, ka nākamsezon pats noteikti vēlos spēlēt 1. līgā. Ideālajā variantā “RSU” rindās, taču pieļauju iespēju, ka varētu apvienot spēlēšanu 1. līgā un trenera pienākumus 2. līgā “RSU” komandā. Diemžēl arī sastāvu nevaram līdz galam apzināt līdz pat septembrim, kad sākas studiju gads un pirmā kursa studentiem ir iespēja pievienoties mums treniņos, parādīt savu varēšanu. Lielas cerības saistām ar to, ka studentu rindas varētu papildināt vairāk par desmit somiem. Tā kā florbols šajā valstī ir viens no populārākajiem sporta veidiem, tad jau liela iespēja, ka būs arī kāds meistarīgs florbolists,” joprojām somiskākās komandas statusu nevēlas zaudēt Rugāja pārstāvētā “RSU”.

 

Nūjas.lv

 

Renārs Buivids

JUGLASCIEMS