AVEX mēneša spēlētāja Ametere: "Nevēlos tikai sildīt soliņu"

04.12.2013

lfs_ametere_www.jpg

Latvijas Florbola savienības (LFS) par Latvijas čempionāta Virslīgas AVEX mēneša labāko spēlētāju nosauktā "Ķekavas Bulldogs" uzbrucēja Inga Ametere, kurai 16 gadu vecumā izdevies iekļūt Latvijas valstsvienībā, uzsver, ka uz pasaules čempionātu nedodas, lai spēļu laikā tikai sildītu rezervistu soliņu.

 

Latvijas sieviešu izlase treneru Jāņa Freivalda un Jāņa Daiņa vadībā no 7. līdz 15. decembrim Čehijas pilsētās Ostravā un Brno startēs pasaules čempionātā. Ametere kļūs par vienu no sešām mūsu valstsvienības debitantēm pasaules elitē. Pārsteidzoši, taču 1997. gada maijā, kad pašreizējā izlases dalībniece Baiba Juruša debitēja pasaules čempionātā Somijā, Inga Ametere vēl nebija piedzimusi!

 

Šo faktu īpašu padara gan Juruša, kurai pasaules čempionāts Čehijā būs devītais viņas karjerā, gan Ametere, kura lielajā izlasē iekļuvusi tik jaunā vecumā. Inga jau pavisam drīz debitēs pasaules čempionātā, bet viņas karjerā vēl priekšā divi pasaules U-19 čempionāti – 2014. un 2016. gada pavasarī!

 

„Prognozēju, ka ne uzreiz tuvākajos gados, bet pamazām tomēr izaugs arvien vairāk talantīgu florbola meiteņu, kuras ievērojami palielinās konkurenci uz vietu izlasē. Tad arī man nebūs tik viegli atkārtot Baibas Jurušas rekordu,” komentē Inga Ametere. „Ja pavasarī uz pasaules U-19 čempionātu brauks ne mazums divus un pat trīs gadus jaunākas spēlētājas, tad pamazām viss nostāsies savās vietās. Esmu pamanījusi, ka U-12 komandās ir ļoti daudz talantīgu meiteņu!”

 

Pasaules čempionāts notiks pēc jaunās sistēmas un pirmajā grupu turnīrā fāzē Latvijai pretī stāsies rangā augstāk esošās Šveice, Čehija un Norvēģija.

 

„Protams, visas domas pašreiz ir pievērstas tikai gaidāmajam pasaules čempionātam. Bez sarežģījumiem gan neizdodas izvairīties, jo 1. decembra spēlē pret „RSU” nedaudz savainoju ceļgala saites, taču ceru, ka tas netraucēs parādīt labāko sniegumu izlases rindās. Atlikušās dienas pirms čempionāta jāpasaudzē savainotā vieta, lai Čehijā viss būs kārtībā,” spriež Ametere. „Līdz pat pēdējam brīdim neticēju, ka izdosies tikt Latvijas izlasē startam pasaules čempionātā. Lai arī cik sekmīga man būtu šī sezona „Ķekavas Bulldogs” rindās, taču izdevās sevi paralēli tam apliecināt gan Latvijas U-19 izlases sastāvā, gan arī vēl „ielēkt” lielajā izlasē. Florbola karjeras laikā ar tik lielu slodzi vēl man nebija nācies sastapties. Pēc atgriešanās no Čehijas jau kādu laiku būs mierīgāk, bet līdz brīdim, kad sāksies gatavošanās U-19 čempionātam.”

 

„Buldoga” Ingas pieredze Latvijas izlasē aprobežojas ar četrām spēlēm starptautiskajā turnīrā Vācijā, kad viņas rēķinā bija pieci rezultativitātes punkti (sestā labākā komandā).

 

„Noteikti uz Čehiju nedošos ar mērķi sildīt rezervistu soliņu. Man jāparāda tāda spēle, lai varētu sevi saukt par pilntiesīgu valstsvienības florbolisti. Nav šaubu, ka vairumam Latvijas izlases spēlētāju ir ļoti liela starptautisko spēļu pieredze, taču par spīti tam arī es vēlos gūt vārtus, izpildīt rezultatīvas piespēles un sekmīgi cīnīties aizsardzībā,” apņēmību pauž Ametere. „Treniņnometnē jau tika iespēlēti potenciālie uzbrucēji trijnieki. Es darbojos kopā ar Evitu Rudzīti, Paulu Egli, bet, iespējams, vienu no mums nepieciešamības gadījumā aizstās Elīza Elizabete Bērziņa. Pirms iekļaušanās valstsvienības darbībā noteikti biju nobijusies, jo tomēr biju vienīgā „Ķekavas Bulldogs” pārstāve. Prieks par to, ka meitenes uzreiz mani pieņēma savā saimē.”

Tradicionāli „Ķekavas Bulldogs” asociējas ar Vancānu ģimeni, taču tieši Inga Ametere kļuvusi par vienīgo šā kluba pārstāvi valstsvienībā.

„Šādu notikumu pavērsienu man pavisam nesen vēl bija grūti iedomāties, jo 16 gadu vecumā ir grūti sevi apliecināt pieaugušo florbolā. Turklāt vēl esmu kļuvusi par vienīgo mūsu kluba pārstāvi. Ja kāds vēl pavisam nesen jautātu pēc prognozēm par „buldogu” pārstāvjiem izlasē, tad noteikti nosauktu Līgu un Aiju Vancānes,” piekrīt Ametere. „Līdzdalību pasaules čempionātā florbolā varētu droši nosaukt par viena no sapņiem piepildījumu, jo vismaz pagaidām svarīgāku turnīru mūsu sporta veidā nav.”

 

Iespējams, ka pēc debijas Latvijas izlasē nākamā gada aprīlī un maijā Polijā notiekošais pasaules U-19 čempionāts vairs nebūs tik liels izaicinājums Ameteres karjerā.

 

„Pasaules U-19 čempionāts noteikti kļūs par nozīmīgu manu spēku pārbaudi, jo tur mana loma būs daudz lielāka. Būšu viena no tām florbolistēm, no kurām komanda gaidīs rezultātu,” uz atšķirīgo norāda Inga.

 

„Ķekavas Bulldogs” ģimeniskās saites nodrošina ne tikai Vancānu ģimene vien, jo komandas sastāvā jau kuro gadu kopā spēlē meita un māte – Inga un Dace Ameteres.

 

„Savulaik mamma bija vienīgā ģimenes pārstāve florbolā. Atceros, ka nekādi nevarēju viņu sagaidīt mājās no vakara treniņiem. Līdz ar to vienreiz tiku pie iespējas iet kopā ar mammu uz sporta zāli, pirmo reizi izmēģinot florbolu. Tad jau bija otrā un daudz nākamo reižu. Pavisam drīz jau pati nevarēju iedomāties sevi bez florbola. Pirms gadiem trijiem man jau bija pa spēkam apspēlēt mammu,” stāsta Inga. „No pirmā treniņa līdz vietai izlasē man bija nepieciešami deviņi gadi. Pirmie soļi jau netika saistīti ar domām par tik nopietnu florbola spēlēšanu nākotnē. Visu šo laiku esmu palikusi uzticīga Ķekavai un trenerim Intam Vancānam. Florbola treniņi un spēles ir lieliska vieta, kur dot vaļu emocijām, kuras nākas ikdienas dzīvē nedaudz ierobežot. Pašreiz dzīvē visam pietiek laika, jo 10. klases noslēgumā jau nebūs jākārto eksāmeni. Pēc diviem gadiem gan būs daudz grūtāk.”

 

„AVEX” mēneša labākās spēlētājas balvu Inga Ametere izpelnījās par sniegumu oktobrī, kad viņa četros mačos izcēlās ar 12 punktu guvumu, palīdzot izcīnīt divas uzvaras. Turklāt ar 6:4 tika pārspēta „Rubene”. Pašreiz Ingas pārstāvētā komanda ar deviņiem punktiem septiņās spēlēs ieņem ceturto vietu turnīra tabulā. Ameteres rēķinā jau ir 20 punktu un pārliecinoša pirmā vieta rezultatīvāko spēlētāju sarakstā.

 

„Lai arī pašreiz ieņemam tikai ceturto vietu, taču mūsu mērķis paliek nemainīgs – vieta finālā. Šosezon komandu spēki ir ievērojami izlīdzinājušies, un vairs nav spēļu, kuru rezultātus jau iepriekš varētu noteikt. Ja vieta finālā ir mūsu maksimālais uzdevums, tad palikšana bez medaļām noteikti tiks uzskatīta par neveiksmi,” atklāj Inga.

 

Latvijas čempionāts Virslīgā sievietēm atsāksies nedēļu pēc pasaules čempionāta noslēguma. 21. decembrī savā laukumā „Ķekavas Bulldogs” uzņems FK „Ķekava”.

 

AVEX (Tavs Audio-Video Experts)

 

Renārs Buivids

JUGLASCIEMS