Virslīgā vietu dalīšana pirmajā trijniekā atlikta uz 11. februāri

30.01.2012

LFS_Prevju4.jpg

Latvijas čempionvienība „RTU/Inspecta” svētdien savā laukumā neizmantoja iespēju jau vienu kārtu pirms regulārā čempionāta noslēguma nodrošinot pirmo vietu, jo rīdzinieki ar 5:7 zaudēja Cēsu „Lekringam”. Līdz ar to pirms pēdējām spēlēm 11. februārī „RTU/Inspecta” saglabā pirmo vietu, par vienu punktu apsteidzot „Lielvārdi”, bet par diviem – „Lekringu”.

 

Regulārā čempionāta četras labākās komandas izcīnīs iespēju izslēgšanas turnīrā iesaistīties tikai no ceturtdaļfinālā, taču ļoti svarīgas ir arī pozīcijas šajā labāko kvartetā, jo šādi izšķirošajos mačos pusfinālā un finālā tiek noteiktas sava laukuma priekšrocības.

 

Pēdējo trīs gadu statistika liecina, ka līdz pusfinālam izdodas aizkļūt trijām no četrām labākajām regulārā čempionāta komandām. Savukārt divos no trijiem gadiem par zelta medaļas izcīna tieši regulārās sezonas uzvarētājs. 2009. gadā to izdevās paveikt „CelTik/Lekrings”, bet 2011. gadā – „RTU/Inspectai”. Savukārt 2010. gada finālā rīdzinieki pārspēja iepriekš labākus rezultātus sasniegušo Cēsu komandu.

 

Svētdien Rīgā, Olimpiskajā SC gandrīz 200 skatītāju klātbūtnē „RTU/Inspectai” neizdevās izcīnīt tik nepieciešamo uzvaru pār „Lekringu”. Spēles 45. minūtē rīdziniekus vadībā ar 4:3 izvirzīja Kristians Lisovskis, taču Cēsu komanda atbildēja ar izšķirošo triecienu. Sešu minūšu un 46 sekunžu laikā Mārtiņš Rajeckis, Morics Krūmiņš, Andris Malkavs un Andris Rajeckis panāca 7:4. Atlikušajās piecās minūtēs laukuma saimniekiem izdevās atspēlēt tikai vienus vārtus – 5:7.

 

„Pirms spēles izrunājām, ka iepriekšējos mačos esam pārāk daudz ielaiduši – pret „Jūrmalu” sešus vārtus, pret „Kuršiem” piecus vārtus. Šoreiz bija septiņi. Tik liels zaudēto vārtu skaits nav raksturīgs mūsu komandai,” atzīst „RTU/Inspecta” treneris Andris Pīlups. „Šādā situācijā nav vainojami tikai aizsargi, bet spēlētāju piecnieka kopumā darbība. Šoreiz daudz ielaida arī pirmā maiņa. Ja mačā ar jūrmalniekiem sākās problēmas ar pretinieku nenovērtēšanu, tad sestdienas spēles laikā pamanīju, ka vairums spēlētāju jau bija domās par spēli ar „Lekringu”. Šoreiz par nenoskaņošanos nevarēja būt ne runas, taču nešaubīgi varu atzīt, ka cēsnieki lieliski aizvadīja šo spēli! Sāncenši cīnījās par visiem 100 procentiem, bet mums varbūt kādas nemanāmas vēsmas tomēr atgādināja, ka pirmo vietu atnesīs arī uzvara pēc divām nedēļām mačā ar „Rubeni”. Šī neveiksme noteikti būs laba mācība pirms izslēgšanas turnīra.”

 

„Lekringam” regulārā čempionāta noslēgums ir īpaši smags – sešu izbraukuma spēļu sērija, kura vainagojās ar mačiem pret „RTU/Inspectu” un 11. februārī ar izšķirošo cīņu par otro vietu Lielvārdē.

 

„Regulārā čempionāta noslēgumā mums divas smagas spēles ar tiešajiem konkurentiem līderu trijniekā, pirms kurām nereti nācās smagi cīnīties, lai pārspētu daudz zemāk esošās komandas. Tam par iemeslu bija koncentrēšanās trūkums,” atklāj „Lekringa” treneris Artis Malkavs. „Tieši tādēļ šajā spēlē bija uzdevums ar maksimāli atdevi aizvadīt no pirmās līdz pēdējai minūtei, neļaujot pretiniekiem izvērsties. Tas arī izdevās. Prieks arī par gūtajiem septiņiem vārtiem, jo līdz šim ne vienmēr viss izdevies ar labu iespēju pārvēršanu rezultātā. Ar to domāju otrās maiņas sniegumu. Skaidrs, ka pēc divām nedēļām Lielvārdē mums neklāsies viegli, taču, lai sāncenši klātienes cīņā apliecina, ka ir pelnījuši otro vietu!”

 

Malkavs piebilst, ka spēles ar „RTU/Inspectu” tiešām ir īpašas, jo tas ir lielisks priekšnosacījums mobilizācijai. „Skaidrs, ka līdz ceturtdaļfinālam gan mums, gan rīdziniekiem būs lielāka pauze, kurā izpaudīsies spēļu prakses trūkums. Varbūt uzspēlēt kādu pārbaudes maču?”

 

Līderu trijnieka komandas šķir tikai pa vienam punktam, tādēļ viss izšķirsies 11. februārī, kad plkst. 18 „Lielvārde” uzņems „Lekringu”, bet plkst. 19 „RTU/Inspecta” savā laukumā cīnīsies ar „Rubeni”. Rīdzinieki uzvaras gadījumā nodrošina pirmo vietu, bet cīņa par otro pozīciju visu var izšķirt pat vieni vārti. Tomēr liela matemātika nav nepieciešama, jo abām komandām uzvara, ieskaitot papildlaikā vai pēcspēles metienos, nodrošina otro vietu. Tas tādēļ, ka vienāda punktu skaita gadījumā tiks ņemta vērā „Lekringa” uzvara arī pirmajā savstarpējā mačā  - 7:6.

 

Savukārt cīņā par ceturto automātisko ceļazīmi uz ceturtdaļfinālu favorītu lomā ir „Pārgauja”, kurai ir pa divām spēlēm mazāk nekā „Ķekavai”, „Rubenei” un „Kuršiem”. „Pārgaujai” pietiek ar kopā pieciem punktiem mačos ar „Jūrmalu” un „Bausku”, lai vēl pirms pēdējās kārtas spēles nodrošinātu ceturto vietu.

 

Renārs Buivids

JUGLASCIEMS