AVEX mēneša spēlētāja Bērziņa: Ar pasaules elites izaicinājumu

15.02.2013

lfs_berzinaee.jpg

Latvijas Florbola savienības (LFS) par AVEX (Tavs Audio-Video Experts) mēneša spēlētāju atzītā “Ķekavas” uzbrucēja Elīza Elizabete Bērziņa pirms pāris nedēļām debitēja Latvijas valstsvienībā, gūstot pārliecību, ka ļoti vēlas izmēģināt spēkus mačos pret pasaules elites izlasēm.

 

16 gadus jaunā Elīza Bērziņa pirms nepilna gada jau pamanījās debitēt Latvijas U-19 izlases sastāvā pasaules čempionātā, bet Latvijas valstsvienības iesaukumā uz 2013. gada pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīru viņa bija jaunākā spēlētāja. Skaidrs, ka sportiskās ambīcijas ir ļoti labs palīgs meistarības progresam, tādēļ prieks, ka Bērziņa par savu nākamo mērķi izvirzījusi līdzdalību arī finālturnīrā. Decembrī Čehijā viņai būs tikai 17 gadu!

 

Šis man bija tikai otrais lielais starptautiskais turnīrs, tādēļ atmiņas no debijas valsts izlasē ir tikai labākās. Vispirms jau tās saistās ar to, ka vispār man izdevās iekļūt sastāvā startam Valmierā. Iespējams, ka šāds kvalifikācijas turnīrs man kā debitantei bija īstā vieta, lai gūtu vērtīgo pieredzi. Šajās piecās spēlēs bija iespēja gūt priekšstatu par sieviešu izlašu sportisko līmeni, izrauties ārpus Latvijas čempionāta mačiem pret vieniem un tiem pašiem trijiem klubiem. Komandas biedrenes bija ļoti pozitīvi noskaņotas, atvērtas pret mani, tādēļ arī neradās nekādu sarežģījumu ar iejušanos jaunajā kolektīvā. Izlasē valdīja pozitīva attieksme pret notiekošo,” iespaidos dalās Elīza Bērziņa.

 

Latvijas U-19 izlases rindās Bērziņa startējusi vienīgi pasaules čempionāta B divīzijā, tādēļ mači pret pasaules elites valstīm vēl tikai priekšā.

 

„Protams, šis bija tikai kvalifikācijas turnīrs, un mums nestājās pretī pasaules labākās izlases. Manuprāt, spēcīgākās sāncenses bija tieši slovākietes, kuras izdevās uzvarēt jau pirmajā spēlē. Šādam sportiskajam līmenim es biju gatava. Līdz ar to vēl lielāka ir interese izmēģināt spēkus pret elites valstsvienībām, tādēļ esmu apņēmības pilna cīņai par vietu Latvijas izlases rindās arī startam pasaules čempionātā Čehijā. Nešaubīgi, ka spēcīgākās izlases demonstrē tādu florbolu, kuru pati vēl klātienē neesmu redzējusi,” izvērtē Elīza.

 

„Nešaubīgi, ka tieši spēlēs pret šādām sāncensēm ir iespējams gūt priekšstatu par pašas varējumu un meistarības līmeni. Pēc mačiem Valmierā nav atklājušie milzīgi robi kādā no florbola sastāvdaļām, taču nešaubīgi, ka nepieciešams progresēt visās jomās. Esmu pārliecināta, ka to varēšu paveikt „Ķekavas” rindās, arī turpmāk cītīgi strādājot treniņos,” spriež Bērziņa, kura pašreiz ir „Ķekavas” sestā rezultatīvākā spēlētāja – deviņi rezultativitātes punkti 12 spēlēs. Jāatgādina, ka Elīza saņēma „AVEX” decembra labākās spēlētājas balvu, jo ar diviem vārtu guvumiem sekmēja „Ķekavas” tik svarīgo uzvaru pār „Rubeni”.

 

2012. gada maijā Slovākijā Bērziņa Latvijas U-19 izlases rindās izcīnīja otro vietu pasaules čempionāta B divīzijā, ar septiņiem rezultativitātes punktiem kļūstot par turnīra desmito rezultatīvāko spēlētāju. Dānija atsaukusi līdzdalību 2014. gada čempionātā, tādēļ nākamā gada maijā Polijā elites divīzijā spēlēs arī Latvija.

 

„Esmu priecīga par to, ka U-19 izlase nākamā gada maijā būs iespēja startēt pasaules čempionāta A divīzijā. Pagājušā gada izšķirošajā spēlē B divīzijā piedzīvojām zaudējumu tieši no dānietēm, neiekļūstot elitē. Toreiz pārdzīvojām, ka nebūs iespēja sacensties ar pasaules labākajām vienaudzēm no Zviedrijas un Somijas. Protams, mūs gaida nopietns pārbaudījums, taču nav šaubu, ka daudz vērtīgākas ir tieši spēles pret spēcīgākām sāncensēm. Cerams, ka konkurence uz vietu būs pietiekami spēcīga arī no gados jaunākām meitenēm, jo jau tradicionāli Latvijas U-19 izlase ir viena no jaunākajām,” saka Bērziņa.

 

Florbola statistiķi visdrīzāk, ka nav apkopojuši šāda veida rekordus – laiks kopš pirmā treniņa attiecīgajā sporta veidā līdz debijai valsts izlasei. Bērziņa šādā sarakstā varētu būt labāko pulkā.

 

„Florbolam pievērsos pirms gadiem pieciem, iekļaujot Babītes zēnu komandas treniņos Piņķos. Lielākā problēma bija tā, ka nevarēju piedalīties jaunatnes čempionāta spēlēs, jo nebija atļauts jaukto komandu starts. Divu gadu laikā tikai trenējos, bet mačus vēroju no malas. Izņēmums bija vienīgi pārbaudes spēles ar citām vienībām. Skaidrs, ka arvien biežāk nāca domas par florbola treniņu pārtraukšanu, jo nebija īsti variantu. Vienīgi iesaistīšanās treniņu grupā pie daudz vecākām meitenēm,” mirkli pirms krustcelēm atceras Elīza. „Īstajā brīdī mani pamanīja treneris Andis Blinds, kurš uz vienu no Babītes turnīriem bija atbraucis ar jaunizveidoto ZVĢ vienību. Arī es uzreiz pamanīju šo skaļo treneri, nodomājot, ka diez vai vēlētos pie viņa trenēties! Pēc kāda laiciņa Blinds mani sameklēja, aicinot izmēģināt spēkus „Ķekavas” virslīgas komandā. Pirmie soļi bija emocijām pārbagāti, taču liela pateicība Andim, ka viņš noriskēja, iekļaujot mani uzreiz virslīgas sastāvā.”

 

Izcelties īstajā brīdī un īstajā vietā noteikti ir jāmāk. Galvenais, lai būtu treneris, kurš pamana jaunos talantus.

 

„Jauniešu komandās jau parasti visi vēlas spēlēt uzbrukumā, tādēļ arī neviļus tajā Babītes sastāvā biju aizbīdīta aizsardzībā. Savukārt Blinds pamanīja, ka esmu pietiekami ātra spēlētāja, lai darbotos uzbrukumā. Līdz ar to „Ķekavas” rindās kļuvu par uzbrucēju. Nešaubīgi, ka katrs spēlētājs visvairāk atceras tieši pirmo nopietno treneri. Manā karjerā šo lomu ieņēma tieši Andis. Nereti pat spēles laikā esmu pieķērusi sevi pie šādām pārdomām – treneris Blinds toreiz uzsvēra, ka pareizi ir darīt tā,” atklāj Elīza, kura pati jau iesaistījusies trenera darbā, palīdzot pieskatīt jaunos talantus FS „Masters” treniņos.

 

Virslīgas četru komandu konkurencē FK „Ķekava” pašreiz ieņem trešo vietu. Ja atlikušajās regulārā čempionāta spēlēs nenotiks lieli brīnumi, tad visdrīzāk gaidāms pusfināls pret „Rubeni”.

 

„Pavasari un pusfinālus gaidām ar lielu nepacietību. Esam gatavas cīņai par vietu lielajā finālā. Skaidrs, ka viegli nebūs, taču šādā sērijā iespējams arī piedzīvot kādu neveiksmi. Galvenais būs nepadoties un cīnīties līdz galam,” notikumus „play-off” mēģina ieskicēt Bērziņa. „Sezonas pirmajos četros mēnešos tieši „Ķekavas” florbolistes divreiz saņēma mēneša labāko spēlētāju balvas. Nešaubīgi, ka šādas atzinības dod papildus pārliecību par saviem spēkiem, lai sezonas izšķirošajos mačos gūtu panākumus.”

 

Lai arī turnīra tabulā „Ķekava” ieņem tikai trešo vietu, taču populārāko florbolu komandu topā tā noteikti būtu augstāk, jo kluba izdotais kalendārs izraisījis plašu rezonansi ne tikai sporta aprindās. Nepilngadīgā Elīza gan šoreiz bija spiesta palikt tikai skatītājos, kalendāra 12 mēnešus aizpildot komandas biedrenēm.

 

„Joprojām ar nepacietību gaidām pirmo mājas spēli Ķekavā, lai sagaidītu daudzos līdzjutējus un potenciālos atbalstītājus. Tas jau ir tāds papildus popularitātes grūdiens ne tikai „Ķekavas” komandai, bet arī sieviešu florbolam kopumā. Iespējams, ka tieši kalendārs kādam būs kā iemesls florbola iepazīšanai klātienē. Dažas autogrāfu sesijas uz kalendāriem jau ir bijušas, tādēļ visiem potenciālajiem kalendāra pircējiem noteikti būs šāda ekskluzīva iespēja,” apgalvo Bērziņa.

 

„Ķekavas” florbolistēm februārī nav plānota neviena mājas spēle, tādēļ kvēlākajiem līdzjutējiem būs iespēja sagatavoties. Nākamo maču „Ķekava” aizvadīs 23. februārī, kad viesos spēkosies ar „Rubeni”.

 

AVEX (Tavs Audio-Video Experts)

 

Renārs Buivids

JUGLASCIEMS