Pasaules čempionāta ievadā pret sen neredzētajām šveicietēm

08.05.2024

940a4935.jpg

Šodien Somijas pilsētā Lahti startēs 11. pasaules čempionāts florbolā sieviešu U19 izlasēm. Latvijas junioru komanda laukumā dosies pulksten 13.30, lai krustotu nūjas ar savām vienaudzēm no Šveices, kuras tāda līmeņa turnīros nav sastaptas kopš tālā 2008. gada.

 

Lai vai kā, bet Latvijas juniores var palepoties, ka iepriekšējā savstarpējā mačā ar Šveices izlasi pie uzvaras tika tieši mūsu florbolistes. Protams, ņemot vērā, ka tas notika pirms pieciem gadiem, šajā mūsu valstsvienības modelī pat teorētiski nevar būt kāda no tā panākuma kaldinātājām. 2019. gada aprīlī Latvijas junioru izlase piedalījās ļoti prestižā Četru nāciju turnīrā, kurā tās pretinieces bija čehietes, somietes un šveicietes. Ja Čehijas un Somijas valstsvienībām mūsu meitenes zaudēja, tad titulētās šveicietes tika pārspētas ar 5:3. Tā bija latviešu pirmā uzvara pār šveicietēm florbola vēsturē. Divus vārtus tajā mačā guva Laura Gaugere, bet pa golam iemeta Anna Ankudinova, Liene Leite un Simona Grāpēna. Ar divām rezultatīvām piespēlēm izcēlās Jūlija Rozīte. Jāpiebilst, ka tagadējā Latvijas U19 sieviešu izlasē iekļautas Gaugeres un Rozītes jaunākās māsas.

 

Pirms tam ar Šveices sieviešu U19 izlasi Latvijas labākās juniores spēkiem bija mērījušās 2010. gada Polijas kausa izcīņas turnīrā, kur ar 6:2 uzvarēja šveicietes. Pasaules čempionātā Latvijas un Šveices beidzamo reizi tikās 2008. gadā, kad pretinieces izrādījās pārākas ar 8:2. Iepriekšējā pasaules čempionātā, kas notika 2022. gadā Polijā, Šveices U19 sieviešu izlase ierindojās 4. vietā, bet Latvijas florbolistes finišēja 8. pozīcijā.

 

Pasaules junioru čempionāta finālturnīrā Latvijas izlase spēlēs A apakšgrupā. Turnīra pirmajā posmā pretiniekos būs Čehijas, Šveices un Slovākijas komandas. Šodien, 8. maijā, mūsu florbolistes tiksies ar šveicietēm, 9. maijā spēkosies ar slovākietēm, bet 10. maijā krustos nūjas ar čehietēm. Tālākais spēļu kalendārs jau būs atkarīgs no sekmēm apakšgrupas mačos.

 

Komandā ir iekļautas divas vārtsardzes, septiņas aizsardzes un vienpadsmit uzbrucējas. Visas florbolistes ikdienā spēlē Latvijas čempionātā. Vislielākā pārstāvniecība (kopā astoņas spēlētājas) ir no Kocēnu komandas "Rubene", sešas florbolistes pārstāv Rīgas "NND/RJTC", pa divām "Irlava/Tukums" un Cēsu "Lekrings" klubus, bet pa vienai "FK Ķekava" un "Rīgas Lauvas" organizācijas.

 

Astoņas no sastāvā iekļautajām spēlētājām (Madlēna Rozīte, Estere Elbrete, Katrīna Dārta Kārkliņa, Evelīna Caune, Marta Drille, Allana Kolosova, Kristīne Andrējeva un Viktorija Kovaļova) piedalījās arī iepriekšējā pasaules junioru čempionātā, kas 2022. gadā notika Polijā, bet sešas (Madlēna Rozīte, Katrīna Dārta Kārkliņa, Marta Drille, Allana Kolosova, Annija Dārta Dankfelde un Marta Reke) savus spēkus jau pārbaudījušas arī pieaugušo pasaules čempionāta līmenī.

 

Latvijas sieviešu U19 izlases sastāvs:

 Nr.p.k. Spēlētāja  Pozīcija

Komanda

1. Allana Kolosova V NND/RJTC
2. Estere Elbrete V Rubene
3. Elīna Dīce U

NND/RJTC

4. Marta Reke U

NND/RJTC

5. Paula Zālmane U Irlava/Tukums
6. Viktorija Kovaļova A NND/RJTC 
7. Annija Dārta Dankfelde A FK Ķekava 
8. Kristīne Andrējeva U

Rubene 

9. Sanija Ramona Ābeltiņa U Rubene 
10. Madlēna Rozīte U

Rubene 

11. Marta Drille A

Rubene 

12. Dārta Malkava A Lekrings
13. Patrīcija Kubuliņa U Rīgas Lauvas 
14. Loreta Nemiro U NND/RJTC 
15. Katrīna Dārta Kārkliņa A Lekrings 
16. Asnāte Pēlmane U Rubene 
17. Beāte Žavnere A NND/RJTC 
18. Evelīna Caune U Rubene 
19. Aleksa Adriana Alfere A Irlava/Tukums
20. Marta Gaugere U Rubene
JUGLASCIEMS