Heiki Lūkonens. Katras sezonas beigas ir jaunas sezonas sākums.

06.05.2023

heikisuperfinals_2023.jpg

Aprīļa vidū "Arēnā Rīga" īstu florbola svētku atmosfērā tika noskaidrotas ELVI florbola līgas labākās komandas. Mēs varējām izbaudīt aizraujošas un saspringtas cīņas, vairākās uzvarētāji tika noteikti tikai ar zelta vārtiem pagarinājumā. Kamēr lielākā daļa Latvijas florbola entuziastu jau atpūtās pēc garās un grūtās sezonas mums priekšā bija vēl vairāki interesanti notikumi. Somijā Morics Krūmiņš un Pēteris Trekše septiņu spēļu finālsērijā spēkojās par čempionu titulu, Pēterim kļūstot par pirmo F-liiga uzvarētāju no Latvijas. Tajā pašā laikā Latvijas vīriešu U19 izlase piedalījās pasaules junioru čempionātā Dānijā.

 

No mana skatu punkta ELVI florbola līgas Superfināls bija pats nozīmīgākais notikums. Man bija privilēģija vērot Latvijas četru spēcīgāko komandu sniegumu pasaules klases arēnā un pašās spožākajās starmešu gaismās. Mūsu "Malme 2024" kampaņas laikā man nebūs daudz iespēju novērot spēlētājus situācijā, kur spēļu apstākļi un likmes ir pielīdzināmas pasaules čempionāta finālturnīram, šī bija viena no tām.

 

Mačā par bronzas medaļām "Ķekava" dominēja pirmajā trešdaļā izmantojot visu laukuma plašumu un pacietīgu spēli uzbrukumā. Izskatījās, ka Ulbrokas komanda sasteidz un forsē savas darbības, kas ķekaviešiem deva pretuzbrukumu iespējas pret neorganizētu aizsardzības struktūru. Kā tas bieži notiek florbolā - vārti izmaina spēli. Ar katru precīzo metienu "FS Masters/Ulbroka" ieguva pārliecību par saviem spēkiem, kamēr "Ķekava" devās pretējā virzienā un sāka saskarties ar problēmām. Cīņas gaitā abas komandas atsevišķos nogriežņos pārņēma iniciatīvu un abām bija iespējas, tomēr stabilu sniegumu 60 minūšu garumā nespēja parādīt neviena no vienībām. Ulbrokas komanda izšķirošajos brīžos nospēlēja efektīvāk un pelnīti noslēdza sezonu ar bronzas medaļām.

 

Superfināls starp Valmieras un Lielvārdes klubiem izvērtās par iespaidīgu izrādi ar Holivudas filmas cienīgu scenāriju. Abas komandas turpināja paļauties uz savām stiprajām pusēm, kas tās aizveda līdz finālam. Valmierieši vēlējās kontrolēt spēli darbojoties ar bumbiņu, savukārt lielvārdieši balstījās uz stabilu aizsardzību. Pirmā trešdaļa pagāja Valmieras zīmē un viņi ātri ieguva pelnītu vadību. Kā jau vairākas reizes šosezon, "Lielvārde/FatPipe" atkal parādīja savu mentālo spēku, pamainot ātrumus, tiekot atpakaļ spēlē un pārņemot vadību. Kad jau likās, ka lielvārdieši uzvarēs cīņā ar pulksteni, FBK "Valmiera" nodemonstrēja savas kvalitātes speciālajās situācijās nevienādos sastāvos, panākot pagarinājumu. Lielvārdes komandas sezonu raksturo amerikāņu kalniņi ar vairākiem augstiem un vairākiem zemiem punktiem. Šo atrakciju braucienu viņi noslēdza augstākajā iespējamajā virsotnē un ar Latvijas čempionu trofeju savās rokās.

 

Lielākajai daļai spēlētāju sezona ir noslēgusies. Tagad komandām un indivīdiem pirmssezonas periodā ir vairāki mēneši, lai sagatavotos nākamajai sezonai. Ir daudz laika un iespēju attīstīties. Dienas beigās katrs saņem to, ko ir pelnījis. Ja vēlies vairāk - ir laiks sākt strādāt!

 

ELVI florbola līgas komandām var būt dažādi sākuma punkti un pieejamie resursi 2023./2024. gada sezonai. Būtiskākais resurss ir laiks - tas visiem ir vienādā apjomā. Visiem ir atlicis identisks dienu skaits līdz nākamajam Superfinālam "Arēnā Rīga" 2024. gada aprīlī. Uzstādiet mērķus, sagatavojiet plānus un ķeriet savus sapņus. Katras sezonas beigas ir jaunas sezonas sākums.

 

Heiki Lūkonens,
Latvijas vīriešu izlases galvenais treneris

SF
JUGLASCIEMS