Latvietes uz ļoti "šauras laipiņas" ar norvēģietēm

01.12.2021

img_8488.jpg

Šodien pulksten 11.00 (pēc Latvijas laika) Zviedrijas pilsētā Upsalā, kur notiek pasaules čempionāta florbolā sievietēm finālturnīrs, laukumā dosies Latvijas un Norvēģijas izlases, lai astotdaļfināla cīņā noskaidrotu, kura no šīm komandām pelnījusi vietu planētas labāko astotniekā. Spēle tiešraidē tiks translēta televīzijas kanālā TV4, kā arī interneta portālā Sportacentrs.com.

 

Latvietes pirmo spēli šajā finālturnīrā aizvadīja 28. novembrī, kad mērojās spēkiem ar polietēm. Tā mūsu meitenēm bija labākā iespēja pacīnieties par augstāku vietu apakšgrupā, kas tomēr palika neizmantota, jo mača sākums bija katastrofāls – 5. minūtē dažu sekunžu laikā tika ielaisti divi vārti, turklāt brīdī, kad mūsu izlasei bija skaitliskais pārsvars. Turpinājumā cīņa vairāk vai mazāk izlīdzinājās, tomēr sasmelt izlieto Latvijas florbolistēm vairs neizdevās – tika piedzīvots sāpīgs zaudējums ar 4:6. Pa diviem vārtiem mūsu komandas labā guva kapteine Elīza Elizabete Bērziņa un Anna Ankudinova, kura saņēma labākās spēlētājas balvu. Nākamajā dienā latvietes tikās ar titulēto Šveices valstsvienību, kuru līdz šim vēl nebija izdevies uzveikt. Šajā mačā latvietēm praktiski nebija cerību uz panākumu – tika piedzīvota sakāve ar 0:13, lai gan arī mūsu meitenēm bija dažas vārtu gūšanas iespējas. Par labāko spēlētāju Latvijas izlasē tika atzīta aizsardze Samanta Bērziņa. Vakar, 30. novembrī, mūsu florbolistes mērojās spēkiem ar Čehijas izlasi, kas jau pirmajās divās spēlēs bija nodrošinājusi sev pirmo vietu apakšgrupā. Lai arī tika piedzīvots zaudējums ar 0:8, tieši šajā mačā latvietes parādīja savu līdz šim labāko sniegumu, atzīstami nocīnoties aizsardzībā. Vārtu gūšanas iespējas, kuras bija, atkal gan palika neizmantotas. Labākās spēlētājas godā vārtsardze Jana Filipsone, kura atvairīja 28 no 36 pretinieču metieniem.

 

Norvēģijas valstsvienība šajā finālturnīrā spēlēja apakšgrupā, kur tai bija klasi zemākas meistarības pretinieces – singapūrietes, igaunietes un krievietes. Skandināvietes pirmajā spēlē ar 7:3 uzvarēja NFFR komandu (Krievijas izlasi), ar 11:1 sakāva Igaunijas izlasi, kā arī ar 4:2 pārspēja Singapūras valstsvienību, kļūstot par apakšgrupas uzvarētājām. Vakar norvēģietēm bija brīvdiena.

 

Norvēģijas florbolistes droši var uzskatīt par visprincipiālākajām latviešu pretiniecēm, jo tādu spēļu, kas izšķir, kura no izlasēm ieņems augstāku vietu pasaulē, jau bijušas ne viena vien. Arī pirms diviem gadiem, kad čempionāta finālturnīrs norisinājās Šveicē, abas komandas nūjas krustoja tieši astotdaļfinālā. Toreiz sīvā cīņā ar 6:4 uzvarēja Latvijas izlase, kuras labā piecus no sešiem vārtiem iemeta spēlētājas, kas ir arī šīs izlases sastāvā – trīs goli Simonai Grāpēnai, bet pa vienam – Jūlijai Rozītei un Laurai Gaugerei.

 

Gluži tāpat kā divās iepriekšējās spēlēs, Latvijas izlases pirmajā maiņā spēlēs Elīza Elizabete Bērziņa, Anna Ankudinova, Evelīna Garbare, Zane Darša un Klinta Mārtiņjēkaba. Mūsu valstsvienības vārtu drošība otro reizi pēc kārtas tiks uzticēta Janai Filipsonei.

 

Mūsu valstsvienības sastāvā iekļautas divas vārtsardzes, četras aizsardzības spēlētājas un 14 uzbrucējas. Vislielākā spēlētāju pārstāvniecība ir no Kocēnu "Rubene" kluba - deviņas florbolistes. Pa divām spēlētājām ir no "Ķekavas Bulldogs/NND" un Cēsu "Lekrings", bet pa vienai pārstāv komandas "Līgatne" un FK "Ķekava". Vēl piecas florbolistes ikdienā spēlē ārzemju klubos Šveicē un Somijā.
 
Latvijas sieviešu izlase pasaules rangā šobrīd ieņem septīto pozīciju, bet iepriekšējā pasaules čempionātā, kas pirms diviem gadiem notika Šveices pilsētā Neišatelē, mūsu meitenes izcīnīja astoto vietu. Latvietes piedalījušās visos 12 līdz šim notikušajos pasaules čempionātos, ikreiz iekļūstot labāko astotniekā. 2007. gada pasaules čempionāta Latvijas sieviešu valstsvienība ieguva pat augsto ceturto vietu pasaulē, kas ir visu laiku labākais sasniegums starp visu sporta spēļu Latvijas pieaugušo izlasēm.
 
Latvijas sieviešu izlases sastāvs:

 Nr.p.k.

Spēlētāja 

Pozīcija

Komanda

1. 

Simona Grāpēna

Uzbrucēja

Rubene

2. 

Jūlija Rozīte

Uzbrucēja

Floorball Zürich Lioness (Šveice)

3. 

Laura Gaugere 

Uzbrucēja 

Rubene 

4. 

Samanta Bērziņa 

Aizsardze 

Rubene 

5. 

Marta Lība Zameca 

Aizsardze

Rubene 

6. 

Zane Darša 

Uzbrucēja 

Rubene 

7. 

Elīza Elizabete Bērziņa 

Uzbrucēja 

Līgatne 

8. 

Anna Ankudinova 

Uzbrucēja 

Floorball Zürich Lioness (Šveice) 

9. 

Evelīna Garbare 

Uzbrucēja 

R.A. Rychenberg Winterthur (Šveice) 

10. 

Klinta Mārtiņjēkaba 

Uzbrucēja 

Kalannin Pallo-65 (Somija) 

11. 

Luīze Raseiceva 

Uzbrucēja 

Lekrings 

12. 

Anna Mūrniece 

Uzbrucēja 

Ķekavas Bulldogs/NND 

13. 

Emīlija Salaciete 

Uzbrucēja 

Rubene 

14. 

Kristiāna Elizabete Krūmiņa 

Aizsardze 

FK Ķekava 

15. 

Daniela Dafne Hāne 

Aizsardze 

Rubene 

16. 

Liliāna Jakovicka 

Uzbrucēja 

Lekrings 

17. 

Zane Ziedone 

Uzbrucēja 

Rubene 

18. 

Madlēna Rozīte 

Uzbrucēja 

Rubene-1 

19. 

Jana Filipsone 

Vārtsardze 

Ķekavas Bulldogs/NND 

20. 

Elīna Jeige 

Vārtsardze 

Skorpion Emmental Zollbrück (Šveice) 

Galvenais treneris: Jānis Inģists

Trenere: Linda Līce

Fiziskās sagatavotības treneris: Kaspars Reikmanis

Fizioterapeits: Jānis Skriaba

Mediķe: Lilita Lazdiņa

Ekipējuma menedžeris: Arsenijs Potapovs

Izlases menedžere: Laura Pļavniece

JUGLASCIEMS