Latviešiem finālturnīra svarīgākā cīņa – pret čehiem par pusfinālu

08.12.2021

img_1602.jpg

Helsinkos notiekošajā pasaules čempionāta florbolā vīriešiem finālturnīrā klāt ceturtdaļfināla spēles – šodien pulksten 15.30 laukumā dosies Latvijas izlase, lai cīņā par vietu labāko četrinieku krustotu nūjas ar savulaik divas reizes jau pārspēto Čehijas valstsvienību. Maču tiešraidē translēs televīzijas kanāls TV4 un portāls Sportacentrs.com.

 

Helsinkos Latvijas izlases pretinieces apakšgrupā bija Zviedrijas, Dānijas un Somijas valstsvienības. Ar titulētajiem zviedriem latvieši nospēlēja atzīstami, lai arī rezultāts 1:11 par to tā īsti neliecina. Ne tā veiksmīgākā cīņa mūsējiem bija pret dāņiem, kuriem mača galotnē izdevās likvidēt divu vārtu deficītu, izraujot neizšķirtu – 5:5. Savu līdz šim labāko sniegumu Latvijas florbolisti demonstrēja spēlē pret pasaules čempioniem somiem, līdz tās vidum turoties līdzi rezultātā, bet arī pēc tam nepiekāpjoties nevienā situācijā – 2:7.

 

Pateicoties labākai vārtu attiecībai nekā dāņiem, Latvijas izlase apakšgrupas turnīra tabulā ierindojās 3. vietā, astotdaļfinālā pretiniekos iegūstot kanādiešus. Dānijas florbolistiem bija jātiekas ar šajā čempionātā labu sniegumu demonstrējošajiem igauņiem, kas izrādījās pārāki arī par skandināviem, svinot panākumu ar 5:3. Mūsējiem bija nomināli vājāki pretinieki – kanādieši, kas vakar tika sakauti ar 16:3. Ja ar latviešu darbību uzbrukumā treneru korpuss varētu būt diezgan apmierināts, tad zināmas bažas rada aizsardzība, jo mačā pret tāda līmeņa komandu trīs ielaisti vārti ir nedaudz par daudz. Turklāt mūsējie ar saviem pārkāpumiem nopelnīja arī trīs soda metienus uz saviem vārtiem. Ar tiem gan galā lieliski tika vārtsargs Jānis Salcevičs.

 

Pirms ceturtdaļfināla kārtas 17 no 18 Latvijas izlases laukuma spēlētājiem jau tikuši pie rezultativitātes punktiem. Vislabāk šajā jomā veicies Pēterim Trekšem, kurš ar 7 (4+3) punktiem ir līderis. Spēlē pret kanādiešiem atvērās uzbrucējs Klāvs Jansons, kurš ar 6 (5+1) punktiem tagad ir otrai rezultatīvākais. Komandas kapteinim Artim Raitumam un Rolandam Kovaļevskim ir pa četriem punktiem, bet pa trim punktiem sakrājuši Morics Krūmiņš un Kevins Šmits. No mūsu vārtsargiem nedaudz labāk veicies Jānim Salcevičam, kurš atvairījis 65,85% pretinieku metienu, kamēr Markuss Plūdums ticis galā ar 63,64% raidījumu. Jāpiemin arī, ka Salcevičs neitralizēja piecus no sešiem pa mūsu komandas vārtiem izpildītajiem soda metieniem.

 

Latvijas un Čehijas izlases pasaules čempionātos tikušās sešas reizes. Pirmajos trijos mačos uzvarēja čehi, bet divās no pēdējām trijām spēlēm pārāki izrādījās latvieši – 2012. gadā Šveicē mūsējie svinēja panākumu ar 5:4, bet 2018. gadā Prāgā – ar 4:3. Čehijas valstsvienība ir vienīgā no TOP-4 florbola lielvalstīm, kuru Latvijas izlasei izdevies uzvarēt pasaules čempionātu finālturnīros.

 

Latvijas valstsvienības rindās iekļauti divi vārtsargi, septiņi aizsardzības spēlētāji un vienpadsmit uzbrucēji. Vislielākā pārstāvniecība izlasē ir no Cēsu komandas "Lekrings" - pieci spēlētāji. Trīs florbolisti ir no "Lielvārde/Fat Pipe", divi no "Talsu NSS/Krauzers", bet pa vienam no komandām "Oxdog Ulbroka LU", Liepājas "FK Kurši", "Ķekava" un FK "Ogres Vilki". Vēl seši sastāvā iekļautie florbolisti spēlē ārzemju klubos Šveicē un Somijā.

 

Latvijas vīriešu izlase pasaules rangā šobrīd ieņem astoto pozīciju, bet iepriekšējā pasaules čempionātā, kas 2018. gadā notika Prāgā, mūsu vīri izcīnīja piekto vietu. Latvieši piedalījušās visos 12 līdz šim notikušajos pasaules čempionātos un augstākais sasniegums ir piecas reizes iegūtā piektā pozīcija (2006., 2008., 2010., 2014., 2018.).

 

Latvijas vīriešu izlases sastāvs:

 Nr.p.k. Spēlētājs Pozīcija

Komanda

1. 

Morics Krūmiņš 

Aizsargs  Nokian KrP (Somija) 
2. 

Jānis Ragovskis 

Aizsargs  LASB (Somija) 
3. 

Armands Savins 

Aizsargs  Lielvārde/Fat Pipe 
4. 

Kārlis Petrovskis 

Aizsargs  Oxdog Ulbroka LU 
5. 

Ralfs Orste 

Aizsargs  Koovee (Somija) 
6. 

Artūrs Jurševskis 

Aizsargs  Lekrings 
7. 

Oskars Tūtāns 

Aizsargs  Lielvārde/Fat Pipe 
8. 

Toms Akmeņlauks 

Uzbrucējs  FK Kurši 
9. 

Kevins Šmits 

Uzbrucējs  Kloten-Dietlikon Jets (Šveice) 
10. 

Toms Bitmanis 

Uzbrucējs  Talsu NSS/Krauzers 
11. 

Klāvs Jansons 

Uzbrucējs  Ķekava 
12. 

Rolands Kovaļevskis 

Uzbrucējs  Koovee (Somija) 
13. 

Edgars Puriņš 

Uzbrucējs  Lekrings 
14. 

Artis Raitums 

Uzbrucējs  Talsu NSS/Krauzers 
15. 

Andris Rajeckis 

Uzbrucējs  Lekrings 
16. 

Pēteris Trekše 

Uzbrucējs  Koovee (Somija) 
17. 

Krišjānis Tiltiņš 

Uzbrucējs  Lekrings 
18. 

Aivis Kusiņš 

Uzbrucējs  Lielvārde/Fat Pipe 
19. 

Jānis Salcevičs 

Vārtsargs  Ogres Vilki 
20. 

Markuss Plūdums

Vārtsargs  Lekrings 

Galvenais treneris: Arto Rīhimeki

Treneris: Tēmu Variss

Treneris: Ingus Laiviņš

Treneris: Ainārs Juškēvičs

Vārtsargu treneris: Andis Blinds

Fiziskās sagatavotības treneris: Mikus Embrekts

Fizioterapeits: Kārlis Vitkovskis

Mediķe: Baiba Feldmane

Ekipējuma menedžeris: Arsenijs Potapovs

Izlases menedžere: Tatjana Varša

JUGLASCIEMS