Latvijas izlasei Prāgā vēl viens pārbaudījums – pretiniekos mājinieki

02.12.2018

img_6211.jpg

Čehijas galvaspilsētā Prāgā jau otro dienu turpinās pasaules čempionāts florbolā vīriešiem, kurā piedalās arī somu speciālista Arto Rīhimeki vadītā Latvijas izlase. Mūsējie arēnas "O2" laukumā dosies pulksten 18.00 (pēc Latvijas laika), lai krustotu nūjas ar skatītāju tūkstošu atbalstīto Čehijas valstsvienību. Spēli tiešraidē būs iespējams skatīt Latvijas Televīzijas kanālā LTV 7 un portālā www.replay.lv.

 

Čempionāta pirmajā dienā latvieši tikās ar titulēto Šveices komandu un pirmajā trešdaļā pat spēja izvirzīties vadībā ar 3:1. Diemžēl otrajā un trešajā periodā mūsu florbolistiem neizdevās gūt nevienus vārtus, tāpēc jau 14.reizi 14 spēlēs pret Alpu zemes izlasi nācās piedzīvot zaudējumu – 3:7. Pa golam mūsu komandas labā iemeta Morics Krūmiņš, Rolands Kovaļevskis un Andris Rajeckis, bet par labāko spēlētāju starp latviešiem tika atzīts Pēteris Trekše, kurš ar divām piespēlēm bija rezultatīvākais. Čehijas valstsvienība mačā, ko klātienē noskatījās 12 326 līdzjutēji, spēkojās ar Vācijas izlasi. Arī čehiem cīņas sākumā klājās grūti, jo trīs reizes vadībā izvirzījās viņu pretinieki, tomēr spēles otrajā daļā vāciešu pretestība tika salauzta un laukuma saimnieki svinēja panākumu ar 10:5.

 

Latvijas izlases spēļu kalendārs:

Datums

Plkst.

1. izlase

2. izlase

Rezultāts

01.12.

13.00

Šveice

Latvija

7:3

02.12.

18.00

Latvija

Čehija

 

03.12.

13.45

Latvija

Vācija

 

 

Šis ir jau divpadsmitais pasaules čempionāts florbolā, Latvijas izlase piedalījusies tajos visos, četras reizes izcīnot augsto piekto vietu, bet tikai vienu reizi mūsu florbolistiem uzdevies uzvarēt kādu no TOP-4 valstu izlasēm - tas notika pirms sešiem gadiem Šveicē, kad latvieši ar 5:4 pārspēja tieši šīvakara pretiniekus. Par tās vēturiskās spēles varoni kļuva Mihails Kostusevs, kurš guva divus vārtus, tostarp arī izšķirošos. Viens gols bija Ingus Laiviņa konta, kurš tagadējā izlasē pilda trenera asistenta pienākumus. Toreiz turnīra turpinājums bija neveiksmīgs abām komandām - latvieši finišēja tikai 6.vietā, bet čehi pat aiz viņiem - 7. vietā. Kopumā pasaules čempionātos Latvijas un Čehijas izlases tikušās piecas reizes. Lai arī ne bez piepūles, bet visos pārējos mačos pie uzvaras tika čehi: 6:1 2002.gadā Helsinkos, 6:3 2006.gadā Helsinkos, 5:3 2008.gadā Ostravā un 9:3 2016.gadā Rīgā. Pasaules čempionātā, kas pirms diviem gadiem notika mūsu valsts galvaspilsētā, divus vārtus čehiem iemeta mūsu izlases kapteinis Artis Raitums, kurš saņēma balvu kā labākais spēlētājs, bet vēl vienus – Artūrs Jurševskis.

 

A apakšgrupas turnīra tabula

V.

Komanda

S.

U.

N.

Z.

Vārtu att.

P.

1.

Čehija

1

1

0

0

10:5

2

2.

Šveice

1

1

0

0

7:3

2

3.

Latvija

1

0

0

1

3:7

0

4.

Vācija

1

0

0

1

5:10

0

 

Līdz šim Čehijas izlases labākais sasniegums pasaules čempionātos ir 2004.gadā izcīnītās sudraba medaļas. Divas reizes čehi kļuvuši par bronzas medaļniekiem (2010. un 2014.gadā), bet visvairāk viņiem ir "koka" medaļu jeb ceturto vietu – 1996., 2002., 2006., 2008. un 2016.gadā.

 

Šodienas spēlē, ja salīdzina ar vakardienas maču, Latvijas izlases maiņu virknējumos izmaiņas būs minimālas – pieciniekos vietām samainīti Gvido Lauga ar Tomu Akmeņlauku. Latvijas izlases vārtus jau otro spēli pēc kārtas sargās Jānis Salcevičs.

 

Latvijas izlases maiņas spēlē pret Čehijas valstsvienību

1.maiņa: Edžus Ceriņš (U) – Artis Raitums (U) – Rolands Kovaļevskis (U); Jānis Rajeckis (A) – Juris Gribusts (A).

2.maiņa: Pēteris Trekše (U) - Andris Rajeckis (U) – Toms Akmeņlauks (U); Artūrs Jurševskis (A) – Morics Krūmiņš (A).

3.maiņa: Mihails Kostusevs (U) – Atis Blinds (U) – Gvido Lauga (U); Kārlis Jānis Petrovskis (A) – Toms Bitmanis (A).

Vārtos: Jānis Salcevičs.

Rezervē: Ivars Dišereits, Klāvs Jansons, Aleksandrs Abramovs, Atis Stepāns.

 

Latvijas valstsvienības šajā modelī vislielākā pārstāvniecība ir no Latvijas pašreizējās čempionvienības "Betsafe Oxdog Ulbroka" – pieci spēlētāji. Pa trim florbolistiem ir no komandām "Lielvārde/Fat Pipe" un "Lekrings" (Cēsis), divi ir no "Talsu NSS/Krauzers" un Stalbes "Pārgaujas", bet pa vienam no "Ķekavas", no Liepājas kluba "Kurši/Ekovalis" un Kocēnu "Rubenes". Vēl divi florbolisti spēlē ārzemēs – Morics Krūmiņš Somijā, bet Andris Rajeckis Šveicē. Pieciem no mūsu florbolistiem šī būs debija tāda līmeņa turnīrā – Edžum Ceriņam, Klāvam Jansonam, Ivaram Dišereitam, Kārlim Jānim Petrovskim un Gvido Laugam.

 

Latvijas vīriešu izlase:

Nr.p.k.

Vārds un Uzvārds

P.

Komanda

1.

Morics Krūmiņš

A

Nokian KrP (Somija)

2.

Edžus Ceriņš

U

Betsafe Oxdog Ulbroka

3.

Jānis Rajeckis

A

Lekrings

4.

Atis Blinds

U

Betsafe Oxdog Ulbroka

5.

Aleksandrs Abramovs

U

Lekrings

6.

Gvido Lauga

U

SK Pārgauja

7.

Toms Bitmanis

U

Talsu NSS/Krauzers

8.

Klāvs Jansons

U

Ķekava

9.

Juris Gribusts

U

Lielvārde/Fat Pipe

10.

Toms Akmeņlauks

U

Lielvārde/Fat Pipe

11.

Artis Raitums

U

Talsu NSS/Krauzers

12.

Pēteris Trekše

U

Lekrings

13.

Andris Rajeckis

U

Floorball Thurgau (Šveice)

14.

Artūrs Jurševskis

A

SK Pārgauja

15.

Jānis Salcevičs

V

Lielvārde/Fat Pipe

16.

Mihails Kostusevs

U

Kurši/Ekovalis

17.

Rolands Kovaļevskis

U

Betsafe Oxdog Ulbroka

18.

Ivars Dišereits

V

Betsafe Oxdog Ulbroka

19.

Atis Stepāns

U

Rubene

20.

Kārlis Jānis Petrovskis

A

Betsafe Oxdog Ulbroka

 

Galvenais treneris: Arto Rīhimeki

Treneris: Pertu Kitehonka

Treneris: Ingus Laiviņš

Fiziskās sagatavotības treneris: Ivars Čākurs

Vārtsargu treneris: Andis Blinds

Mediķe: Lilita Lazdiņa

Fizioterapeite: Rūta Cibule

Ekipējuma menedžeris: Arsenijs Potapovs

Izlases menedžere: Dace Grizāne

 

Pasaules čempionāta vīriešiem finālturnīrā jau trešo reizi piedalās 16 valstu izlases, kas, ņemot vērā Starptautiskās florbola federācijas (IFF) rangu, sadalītas divos ešelonos. Pirmajā no tiem ir astoņas spēcīgākās komandas, kas spēlē A un B apakšgrupās, bet ranga otrā astotnieka izlases veido C un D grupu. Divas A un B apakšgrupu labākās komandas uzreiz iekļūs ceturtdaļfinālā, bet pārējām izlasēm būs jāaizvada astotdaļfināla spēle attiecīgi ar D un C grupu pirmo divu vietu ieguvējām. Latvijas izlase turnīru sāks A apakšgrupā – kopā ar Čehijas, Šveices un Vācijas komandām. B apakšgrupā spēlēs Norvēģijas, Dānijas, Zviedrijas un Somijas izlases. C grupā cīnīsies Taizemes, Polijas, Igaunijas, Austrālijas valstsvienības, bet D grupā — Japānas, Singapūras, Slovākijas un Kanādas izlases.

JUGLASCIEMS