Latvijas vīriešu izlase devusies uz pasaules čempionātu Prāgā

30.11.2018

izlase_m18.jpg

Šorīt agri no rīta somu speciālista Arto Rīhimeki vadītā Latvijas vīriešu izlase izlidoja no Rīgas, lai dotos uz pasaules čempionātu, kas no 1. līdz 9. decembrim norisināsies Čehijas galvaspilsētā Prāgā. Uz divgades nozīmīgāko turnīru latvieši dodas ar mērķi atgūt sev vietu pasaules spēcīgāko valstsvienību sešiniekā, kā arī, ja izdosies, mēģināt pārsteigt kādu no TOP-4 valstu izlasēm.

 

Iepriekšējā pasaules čempionātā, kas pirms diviem gadiem notika Rīgā, mūsu vīriešu izlase aizvadīja savu līdz šim neveiksmīgāko tāda līmeņa turnīru, ierindojoties vien 10. vietā. Latvieši, kuri piedalījuešies visos 11 līdz šim notikušajos pasaules čempionātos, līdz tam nekad nebija ierindojušies zemāk par 9. pozīciju, bet četras reizes (2006., 2008., 2010. un 2014. gadā) mūsējie bija spējuši izcīnīt augsto 5. vietu – uzreiz aiz TOP-4 valstu (Zviedrijas, Somijas, Šveices un Čehijas) izlasēm. Nu Latvijas izlasei ir iespēja pierādīt, ka tā spēj nospēlēt labāk, nekā iepriekšējā pasaules čempionātā, lai gan viegli tas nebūs, jo arī florbola pasaulē valstsvienību spēki sāk izlīdzināties. Katrā ziņā izcīnīta 6. vieta tiks uzskatīta par labu, 5. vieta – par ļoti labu, bet jebkura augstāka pozīcija – par izcilu.

 

Latvijas izlases galvenā trenera Arto Rīhimeki vadītās valstsvienības modelī vislielākā pārstāvniecība ir no Latvijas pašreizējās čempionvienības "Betsafe Oxdog Ulbroka" – pieci spēlētāji. Pa trim florbolistiem ir no komandām "Lielvārde/Fat Pipe" un "Lekrings" (Cēsis), divi ir no "Talsu NSS/Krauzers" un Stalbes "Pārgaujas", bet pa vienam no "Ķekavas", no Liepājas kluba "Kurši/Ekovalis" un Kocēnu "Rubenes". Vēl divi florbolisti spēlē ārzemēs – Morics Krūmiņš Somijā, bet Andris Rajeckis Šveicē. Pieciem no mūsu florbolistiem šī būs debija tāda līmeņa turnīrā – Edžum Ceriņam, Klāvam Jansonam, Ivaram Dišereitam, Kārlim Jānim Petrovskim un Gvido Laugam.

 

Latvijas vīriešu izlase:

Nr.p.k.

Vārds un Uzvārds

P.

Komanda

1.

Morics Krūmiņš

A

Nokian KrP (Somija)

2.

Edžus Ceriņš

U

Betsafe Oxdog Ulbroka

3.

Jānis Rajeckis

A

Lekrings

4.

Atis Blinds

U

Betsafe Oxdog Ulbroka

5.

Aleksandrs Abramovs

U

Lekrings

6.

Gvido Lauga

U

SK Pārgauja

7.

Toms Bitmanis

U

Talsu NSS/Krauzers

8.

Klāvs Jansons

U

Ķekava

9.

Juris Gribusts

U

Lielvārde/Fat Pipe

10.

Toms Akmeņlauks

U

Lielvārde/Fat Pipe

11.

Artis Raitums

U

Talsu NSS/Krauzers

12.

Pēteris Trekše

U

Lekrings

13.

Andris Rajeckis

U

Floorball Thurgau (Šveice)

14.

Artūrs Jurševskis

A

SK Pārgauja

15.

Jānis Salcevičs

V

Lielvārde/Fat Pipe

16.

Mihails Kostusevs

U

Kurši/Ekovalis

17.

Rolands Kovaļevskis

U

Betsafe Oxdog Ulbroka

18.

Ivars Dišereits

V

Betsafe Oxdog Ulbroka

19.

Atis Stepāns

U

Rubene

20.

Kārlis Jānis Petrovskis

A

Betsafe Oxdog Ulbroka

 

Galvenais treneris: Arto Rīhimeki

Treneris: Pertu Kitehonka

Treneris: Ingus Laiviņš

Vārtsargu treneris: Andis Blinds

Fiziskās sagatavotības treneris: Ivars Čākurs

Mediķe: Lilita Lazdiņa

Fizioterapeite: Rūta Cibule

Ekipējuma menedžeris: Arsenijs Potapovs

Izlases menedžere: Dace Grizāne

 

Pasaules čempionātā startēs 16 valstu izlases, kas, ņemot vērā Starptautiskās florbola federācijas (IFF) rangu, sadalītas divos ešelonos. Pirmajā no tiem ir astoņas spēcīgākās komandas, kas spēlē A un B apakšgrupās, bet ranga otrā astotnieka izlases veido C un D grupu. Divas A un B apakšgrupu labākās komandas uzreiz iekļūs ceturtdaļfinālā, bet pārējām izlasēm būs jāaizvada astotdaļfināla spēle attiecīgi ar D un C grupu pirmo divu vietu ieguvējām. Latvijas izlase turnīru sāks A apakšgrupā – kopā ar Čehijas, Šveices un Vācijas komandām. B apakšgrupā spēlēs Norvēģijas, Dānijas, Zviedrijas un Somijas izlases. C grupā cīnīsies Taizemes, Polijas, Igaunijas, Austrālijas valstsvienības, bet D grupā — Japānas, Singapūras, Slovākijas un Kanādas izlases.

 

Visas trīs apakšgrupas spēles Latvijas izlase aizvadīs turnīra pirmajās trijās dienās:

Sestdien, 1. decembrī, pulksten 12.50 Latvija - Šveice;

Svētdien, 2. decembrī, pulksten 17.50 Latvija - Čehija;

Pirmdien, 3. decembrī, pulksten 13.35 Latvija - Vācija.

 

Latvijas Florbola savienība (LFS) vienojusies par pasaules čempionāta spēļu translēšanu Latvijas Televīzijā, kas nozīmē, ka florbola līdzjutējiem visā Latvijā būs iespēja ar LTV 7 un www.replay.lv portāla starpniecību tiešraidē sekot visām mūsu vīru izlases cīņām, kā arī turnīra finālam. Mačus komentēs Jānis Sīka un Kārlis Dārznieks. Tāpat LTV 7 plāno translēt arī visus Latvijas valstsvienības izslēgšanas mačus, bet precīzs to kalendārs un skaits atkarīgs no mūsu florbolistu sekmēm laukumā. Toties jau tagad pilnīgi skaidrs, ka 9. decembrī, pulksten 16.50 visiem interesentiem būs iespēja savos TV ekrānos izbaudīt gada nozīmīgāko florbola notikumu - pasaules čempionāta finālspēli.

JUGLASCIEMS