Ceļā uz pusfinālu tikai viena barjera - Šveice

12.12.2014

izlase_pusf.jpg

Šovakar pulksten 20.00 (pēc Latvijas laika) Latvijas vīriešu florbola izlase Zviedrijas pilsētā Gēteborgā notiekošajā pasaules čempionātā aizvadīs līdz šim svarīgāko cīņu, kurā tās pretiniece būs Šveices valstsvienība. Cīņas uzvarētāji iekļūs turnīra pusfinālā – šveicieši to spējuši jau astoņas reizes pēc kārtas, bet latviešiem tas ir līdz šim nepiepildītais sapnis. Maču tiešraidē translēs Latvijas televīzija LTV 7.

 

Šveices Florbola savienība dibināta 1985.gadā, valstī šobrīd reģistrēts 431 florbola klubs, kas apvieno 29 804 licencētus spēlētājus. Tikai pašā pirmajā pasaules čempionātā šveicieši neiekļuva pusfinālā, samierinoties ar 5.vietu. Turpmākajos astoņos čempionātos Šveices izlase vienmēr finišējusi četru labāko komandu pulkā, vienu reizi izcīnot sudrabu, divas reizes paliekot 4.vietā, bet no pieciem čempionātiem atgriežoties ar bronzas godalgām, tostarp no iepriekšējā, kas notika Šveicē. Salīdzinājumam - Latvijā reģistrēti 59 florbola klubi, kas apvieno 3028 licencētus spēlētājus, bet augstākie sasniegumi pasaules čempionātos vīriešiem ir trīs reizes izcīnīta 5.vieta.

 

Pasaules čempionātos ar Šveices valstsvienību latvieši tikušies četras reizes – 1996.gadā Zviedrijā šveicieši mūsējos sakāva ar 14:1 (goda vārti Sergeja Aleksandrova kontā), 2002.gadā Somijā latvieši piekāpās ar 4:9 (vienus vārtus guva tagadējais mūsu izlases treneris Artis Malkavs, kuram asistēja Ainārs Juškēvičs), 2004.gadā Šveicē mājinieki mūsu izlasi pieveica tikai ar 4:3 (divas rezultatīvas piespēles Aigara Belasova kontā), 2010.gadā Somijā mūsējie šveiciešiem piekāpās ar 2:6 (vārtus guva Atis Blinds un Artis Raitums). Divas reizes Šveices izlase viesojās Latvijā, lai piedalītos starptautiskos turnīros. 2009.gadā Valmierā šveicieši latviešus uzvarēja ar 9:4 (pa vārtiem mūsu izlases labā guva Ingus Laiviņš un Andris Malkavs), bet 2012.gadā Kocēnos – ar 8:4 un 8:7. Pirmajā no Kocēnos aizvadītajiem mačiem no tagadējiem valstsvienības spēlētājiem ar vārtu guvumiem izcēlās Jānis Rajeckis, Ainārs Juškēvičs un Ingus Laiviņš, bet otrajā – Mārtiņš Rajeckis (3 vārti) un Atis Blinds. Jāpiebilst, ka tieši šajā pēdējā spēlē latvieši bija vistuvāk pirmajam panākumam pret Šveici – mūsējie lielāko daļu mača atradās vadībā, pēdējā perioda vidū pat ar divu vārtu pārsvaru (7:5).

 

Spēles LATVIJA - ŠVEICE tiešraide: ŠEIT

 

Pasaules čempionātu Gēteborgā šveicieši sākuši nedaudz smagnēji. Pirmajā apakšgrupas spēlē ar 7:3 tika uzvarēti igauņi, nākamajā mačā nospēlēts neizšķirti ar čehiem (2:2), bet norvēģu pretestība tika salauzta tikai cīņas galotnē – 10:7. B grupā Šveices komanda ieņēma 2.vietu, kas tai ļāva izlaist pirmo izslēgšanas spēļu kārtu. Latvijas izlase A apakšgrupā ar 2:11 piekāpās pasaules čempioniem zviedriem, ar 1:7 – vicečempioniem somiem. Turnīra turpinājumā mūsējie izcīnīja divus panākumus. Apakšgrupas pēdējā mačā ar 5:3 tika uzvarēta Vācija, bet astotdaļfinālā ar 10:2 sakauta Kanāda.

 

Mūsējie astoto reizi pēc kārtas nodrošinājuši sev vietu pasaules labāko izlašu astoņniekā, bet kā teica karavadonis Aleksandrs Suvorovs - slikts tas karavīrs, kurš nesapņo kļūt par ģenerāli. Protams, par ģenerāļa uzplečiem jeb cīņu par medaļām starp četrām labākajām komandām sapņo arī latvieši. Nav nekā neiespējama, sevišķi ja atceramies, ka iepriekšējā čempionātā Latvija jau nokļuva rokas stiepiena attālumā no pusfināla – astotdaļfinālā mūsējie sensacionāli ar 5:4 šokēja vienu no pasaules TOP-4 komandām Čehiju, bet ceturtdaļfinālā latviešiem pietrūka sportiskās veiksmes pret Vāciju – 2:4…

 

Latvijas izlasē šajā pasaules čempionātā ar rezultativitāti izcēlušies Atis Blinds, kuram 7 (1+6) punkti, Atim Stepānam un Artim Savinam pa 4 (3+1) punktiem, Artūrs Jurševskis guvis trīs vārtus. Abu mūsu vārtsargu Anda Blinda un Normunda Krūmiņa statistika, ņemot vērā, ka mūsējiem nācās izturēt gan zviedru, gan somu ofensīvu, ir nedaudz maldinoša. Katrā ziņā abi šie spēlētāji līdz šim darbojušies gana pārliecinoši, tāpēc izlases treneriem izšķiršanās par to, kuram no viņiem šodien uzticēt mūsu cietokšņa drošību, būs īpaši smaga. Šveices komandā, kas aizvadījusi vienu spēli mazāk, rezultatīvākais ar 5 (3+2) punktiem ir Manuels Maurers, Mihaelam Curheram 5 (2+3) punkti, Emanuelam Anteneram 5 (1+4) punkti. Šveiciešu vārtsargs Paskals Meiers atvairījis 79.06% metienu, mūsu Krūmiņa statistika ir pat nedaudz labāka – 81.13%.

 

Latvijas vīriešu izlase:

Nr.p.k.

Vārds un Uzvārds

P.

Komanda

1.

Andis Blinds

V

Mogo-RTU/Rockets

2.

Normunds Krūmiņš

V

Cēsu alus/Lekrings

3.

Ingus Laiviņš

A

Cēsu alus/Lekrings

4.

Andris Malkavs

A

Cēsu alus/Lekrings

5.

Jānis Rajeckis

A

Cēsu alus/Lekrings

6.

Gatis Liepiņš

A

FBK Valmiera/ViA

7.

Aigars Belasovs

A

FBK Valmiera/ViA

8.

Oskars Fīrmanis

A

Mogo-RTU/Rockets

9.

Ivo Balodis

A

SK Pārgauja

10.

Morics Krūmiņš

A

Nokian KrP (Somija)

11.

Mārtiņš Rajeckis

U

Cēsu alus/Lekrings

12.

Aleksandrs Abramovs

U

Cēsu alus/Lekrings

13.

Andris Rajeckis

U

Cēsu alus/Lekrings

14.

Artūrs Jurševskis

U

Cēsu alus/Lekrings

15.

Atis Blinds

U

Mogo-RTU/Rockets

16.

Juris Gribusts

U

Mogo-RTU/Rockets

17.

Ainārs Juškēvičs

U

Ulbroka/FS Masters

18.

Artis Savins

U

Lielvārde

19.

Atis Stepāns

U

Rubene

20.

Artis Raitums

U

TPS (Somija)

 

Galvenais treneris: Īro Parviainens

Treneris: Kristians Bjorkstens

Treneris: Artis Malkavs

Fiz. sagat. treneris: Ivars Čākurs

Ārste: Lilita Lazdiņa

Ārsts: Aleksandrs Matjuņins

Fizioterapeite: Baiba Rajecka

Ekipējuma menedžeris: Oļegs Groševs

Izlases menedžere: Maija Zēmele

 

Spēli pret šveiciešiem Latvijas izlase sāks šādā sastāvā:

1.maiņa: U: Jurševskis, Raitums un M.Krūmiņš; A: Belasovs un Laiviņš;
2.maiņa: U: Juškēvičs, At.Blinds un Gribusts; A: Malkavs un Balodis;
3.maiņa: U: Abramovs, M.Rajeckis un Savins; A: J.Rajeckis un Fīrmanis;
Vārtos: An.Blinds;
Rezervē: Liepiņš, A.Rajeckis, Stepāns un N.Krūmiņš.

 

Visa informācija par pasaules čempionātu: ŠEIT

SF
JUGLASCIEMS