Florbolistēm svarīga cīņa pret mūžsenajām pretiniecēm norvēģietēm

02.12.2017

1_4.jpg

Šodien pulksten 10.30 (pēc Latvijas laika) Latvijas sieviešu florbola izlase ar spēli pret Norvēģijas valstsvienību turpinās savu dalību Slovākijas pilsētā Bratislavā notiekošajā pasaules čempionāta finālturnīrā. Arī šo maču tiešraidē translēs televīzijas kanāls LTV 7.

 

Norvēģietēm šīsdienas mačs pret latvietēm būs pirmais šajā čempionātā, bet mūsu meitenes turnīru sāka jau vakar, kad pirmā perioda pirmajā pusē pamatīgi nobiedēja vienas no favorītēm - čehietes, izvirzoties vadībā ar 3:0. Brīnums gan nenotika - vēl pirmā perioda laikā vadību spēja pārņemt Čehijas valstsvienība (4:3), kas galarezultātā svinēja uzvaru ar 8:3. Šīsdienas mačā starp Latvijas un Norvēģijas izlasēm visdrīzāk izšķirsies tas, kura no šīm divām komandām ieņems trešo vietu A apakšgrupā. Astotdaļfināla spēles būs jāaizvada kā trešās, tā arī ceturtās vietas īpašniecēm, bet tā izlase, kura iegūs augstāku pozīciju, turnīra turpinājumā spēkosies ar nosacīti vājākām pretiniecēm. Latvijas izlase šīsdienas spēli sāks tieši tādos pašos virknējumos, kā vakar mačā pret čehietēm, vārtos - Lauma Višņevska.

 

Latvijas izlases sākumsastāvs spēlē pret Norvēģijas valstsvienību:

1.maiņa: Līga Garklāva (U) – Ieva Priede (U) – Diāna Isjomina (U); Evelīna Garbare (A) – Gunita Kārkliņa (A).

2.maiņa: Edīte Bankava (U) – Zeltīte Bankava (U) – Laura Gaugere (U); Gundega Vancāne (A) – Elīza Elizabete Bērziņa (A).

3.maiņa: Evita Rudzīte (U) – Paula Egle (U) – Anna Ankudinova (U); Madara Adamane (A) – Lība Daija Mikova (A).

Vārtos: Lauma Višņevska.

Rezervē: Kristīne Kirilova, Paula Sloģe, Monika Džigure, Elizabete Pavlovska.

 

Norvēģijas izlase, tieši tāpat kā Latvijas valstsvienība, ir starp tām komandām, kuras piedalījušās visos līdzšinējos pasaules čempionātos. 1997. un 2001. gadā norvēģietēm pat izdevies izcīnīt bronzas medaļas, bet zemākā vieta – 9., tika ieņemta iepriekšējā finālturnīrā, kas pirms diviem gadiem notika Somijas pilsētā Tamperē. 1997. gada pasaules čempionātā Norvēģija uzvarēja Latviju ar 7:1, 1999.gadā – ar 11:1. Pēdējais smagākais zaudējums tika piedzīvots 2003. gadā – 2:6. Tad sākās neizšķirto rezultātu periods: 2007. gada pasaules čempionātā 2:2 (otros vārtus Latvijas labā guva Edīte Bankava), arī 2009. gada pasaules čempionātā 2:2 (pirmos vārtus no Jurušas piespēles guva Tatjana Varša, bet otros – Edīte Bankava). Vēl jāpieskaita divi neizšķirti rezultāti, kas fiksēti pārbaudes turnīrā Kocēnos 2009.gada sākumā – 2:2 un 1:1. Neveiksme spēle pret norvēģietēm tika piedzīvotā 2013. gada pasaules čempionātā Šveicē, kad spēlē par 5. – 8. vietu mūsu florbolistes skandināvietēm piekāpās ar 3:4 (vārtu guvējas: Aija Kuncīte, Signe Ose un Anete Šeina).

 

2015. gada pasaules čempionāta finālturnīrā latviešu un norvēģiešu ceļi krustojās pat divas reizes. Apakšgrupas spēlē Norvēģijas valstsvienība bija pārliecinoši pārāka ar 7:0. Arī spēli par 5. vietu ievērojami labāk sāka norvēģietes, kuras mača vidū izvirzījās vadībā ar 3:0. Cīņas turpinājumā notika neticamais - pēc Edītes Bankavas, Diānas Isjominas un Luīzes Biļinskas precīzajiem metieniem rezultāts kļuva neizšķirts (3:3), bet pagarinājuma pēdējā minūtē laimīgu uzvaru Latvijai burtiski izrāva Līga Garklāva - 4:3. Pēc tam Latvijas un Norvēģijas izlases vēl tikušās tikai vienu reizi - 2015. gada septembrī starptautiskā turnīrā, kas notika Polijā, latvietes skandināvietēm piekāpās ar 2:4, vārtus mūsu valstsvienības labā guva Inga Ametere un Monika Džigure.

 

Latvijas sieviešu izlase:

Nr.p.k.

Vārds un Uzvārds

P.

Komanda

1.

Paula Egle

U

NND Rīga

2.

Ieva Priede

U

NND Rīga

3.

Gunita Kārkliņa

A

NND Rīga

4.

Anna Ankudinova

U

Ķekavas Bulldogs

5.

Paula Sloģe

A

Lekrings

6.

Monika Džigure

U

Lekrings

7.

Edīte Bankava

U

Rubene

8.

Elizabete Pavlovska

A

Rubene

9.

Laura Gaugere

A

Rubene

10.

Evita Rudzīte

A

Rubene

11.

Lība Daija Mikova

U

Rubene

12.

Madara Adamane

A

Rubene

13.

Zeltīte Bankava

U

Rubene

14.

Elīza Elizabete Bērziņa

U

FK Ķekava

15.

Gundega Vancāne

A

FK Ķekava

16.

Kristīne Kirilova

V

FK Ķekava

17.

Evelīna Garbare

U

Wizards Bern Burgdorf, Šveice

18.

Diāna Isjomina

U

Grei, Norvēģija

19.

Līga Garklāva

U

Grei, Norvēģija

20.

Lauma Višņevska

V

Stromsbro IF, Zviedrija

 

Galvenais treneris: Jurijs Fedulovs

Treneris: Jānis Inģists

Mediķe: Lilita Lazdiņa

Fizioterapeite: Rūta Cibule

Ekipējuma menedžeris: Arsenijs Potapovs

Izlases menedžere: Dace Grizāne

 

11. pasaules čempionāts florbolā sievietēm notiek no 1. līdz 9. decembrim Bratislavā. 16 komandas, ņemot vērā to rangu, sadalītas divos "ešelonos". Pirmajā no tām ir astoņas spēcīgākās komandas, kas spēlēs divās apakšgrupās – A (Somija, Norvēģija, Čehija, Latvija) un B (Vācija, Zviedrija, Šveice, Polija). Divās grupās sadalītas arī pārējās astoņas izlases – C (Slovākija, Singapūra, Igaunija, Austrālija) un D (Japāna, ASV, Dānija, Taizeme). A un B apakšgrupu divas labākās komandas uzreiz iekļūs ceturtdaļfinālā, bet pārējām izlasēm būs jāaizvada astotdaļfināla spēle ar C un D grupu pirmo divu vietu ieguvējām.

 

Latvijas izlases A apakšgrupas spēles paredzētas 1. decembrī pret Čehiju, 2. decembrī pret Norvēģiju un 4. decembrī pret Somiju.

 

Pateicoties Latvijas Florbola savienības sadarbībai ar LTV 7, Latvijas un Norvēģijas sieviešu izlašu spēli šajā televīzijas kanālā būs iespējams skatīt tiešraidē. Translācijas sākums pulksten 10.20.

JUGLASCIEMS