Latvijas florbola izlase atklās Kanādu

10.12.2014

izlase_2014_v.jpg

Ja pirms diviem gadiem Šveicē notikušajā pasaules čempionātā Latvijas vīriešu florbola izlase pirmo reizi vēsturē spēlēja ar ASV valstsvienību, tad šodien Zviedrijas pilsētā Gēteborgā mūsējos gaida pirmā tikšanās ar kanādiešiem. Astotdaļfināla cīņas likme ļoti augsta – uzvarētājiem garantēta vieta pasaules labāko astotniekā, spēlēs sākums pulksten 18.00 (pēc Latvijas laika).

 

Kanādas Florbola savienība dibināta salīdzinoši nesen - 2001.gadā, valstī šobrīd reģistrēti 35 florbola klubi, kas apvieno tikai 1000 licencētu spēlētāju. Salīdzinājumam - Latvijā reģistrēti 59 florbola klubi ar 3028 licencētiem spēlētājiem. Savos pirmajos trijos čempionātos kanādieši ieņēma vietas tikai trešajā komandu desmitā (2004.gadā – 21.vieta, 2006.gadā – 24.vieta, 2008.gadā – 23.vieta), bet pēc tam kļuva strauji uzlaboja rezultātus – 2010.gadā 11.vieta pasaulē, bet 2012.gadā – 13.vieta. Lielā mērā tas saistīts ar naturalizētu eiropiešu iekļaušanu izlasē. Tādi spēlētāji kanādiešu komandā ir arī šogad, piemēram soms Lauri Hanneliuss un šveicietis Eriks Ulli-Vanasse. Ir arī tādi kanādieši, kuri spēlē Zviedrijas un Somijas klubos, abi izlases treneri ir zviedri.

 

Spēles tiešraide: ŠEIT

 

Pasaules čempionātu Gēteborgā kanādieši sāka ar zaudējumu nākamajiem savas apakšgrupas uzvarētājiem dāņiem (2:7), nākamajā mačā ar 7:1 tika sakauti austrālieši, bet pēdējā mačā Kanādas izlase sīvā cīņā ar 9:8 pārspēja šī turnīra pagaidām lielāko neveiksminieci Krieviju. Šobrīd rezultatīvākais starp kanādiešiem ir Zviedrijas kluba "Pixbo IBF" uzbrucējs Žoels Inouje – 9 (4+5) punkti, ar pieciem gūtiem vārtiem viņam seko Lauri Hanneliuss, kurš spēlē Somijas klubā "Ilves", Spenseram Ridgevelam (Pixbo IBF) ir 5 (2+3) punkti. No kanādiešu vārtsargiem pagaidām labāk veicies Teiloram Rettam-Šippam – 83.33% atvairītu metienu.

 

Jau ziņojām, ka Latvijas izlase čempionāta atklāšanas spēlē ar 2:11 piekāpās pasaules čempioniem zviedriem, turnīra turpinājumā ar 1:7 zaudēja vicečempioniem somiem, bet apakšgrupas pēdējā mačā ar 5:3 uzvarēja vāciešus. Rezultatīvākais ar trim piespēlēm mūsu komandā ir Atis Blinds, Atim Stepānam divi goli, pa 2 (1+1) punktiem savākuši Ainārs Juškēvičs, Aleksandrs Abramovs un Ingus Laiviņš. Vārtsargs Normunds Krūmiņš neitralizējis 81.13% pretinieku metienu.

 

Desmitajā pasaules čempionāts florbolā vīriešiem pirmo reizi tiek izmantota tā pati izspēles sistēma, kuru pielietoja jau iepriekšējā sieviešu florbola čempionātā. 16 komandas, ņemot vērā rangu, sadalītas divos "ešelonos". Pirmajā no tām ir astoņas spēcīgākās komandas, kas spēlēs divās apakšgrupās – A (Latvija, Vācija, Somija un Zviedrija) un B (Šveice, Norvēģija, Čehija un Igaunija). Divās grupās sadalītas arī pārējās astoņas izlases – C (Koreja, Slovākija, ASV un Japāna) un D (Dānija, Austrālija, Kanāda un Krievija). A un B apakšgrupu divas labākās komandas uzreiz iekļūs ceturtdaļfinālā, bet pārējām izlasēm būs jāaizvada astotdaļfināla spēle ar C un D grupu pirmo divu vietu ieguvējām. Latvijas un Kanādas mača uzvarētājus ceturtdaļfinālā jau gaida Šveices izlase.

 

Latvijas vīriešu izlase:

Nr.p.k.

Vārds un Uzvārds

P.

Komanda

1.

Andis Blinds

V

Mogo-RTU/Rockets

2.

Normunds Krūmiņš

V

Cēsu alus/Lekrings

3.

Ingus Laiviņš

A

Cēsu alus/Lekrings

4.

Andris Malkavs

A

Cēsu alus/Lekrings

5.

Jānis Rajeckis

A

Cēsu alus/Lekrings

6.

Gatis Liepiņš

A

FBK Valmiera/ViA

7.

Aigars Belasovs

A

FBK Valmiera/ViA

8.

Oskars Fīrmanis

A

Mogo-RTU/Rockets

9.

Ivo Balodis

A

SK Pārgauja

10.

Morics Krūmiņš

A

Nokian KrP (Somija)

11.

Mārtiņš Rajeckis

U

Cēsu alus/Lekrings

12.

Aleksandrs Abramovs

U

Cēsu alus/Lekrings

13.

Andris Rajeckis

U

Cēsu alus/Lekrings

14.

Artūrs Jurševskis

U

Cēsu alus/Lekrings

15.

Atis Blinds

U

Mogo-RTU/Rockets

16.

Juris Gribusts

U

Mogo-RTU/Rockets

17.

Ainārs Juškēvičs

U

Ulbroka/FS Masters

18.

Artis Savins

U

Lielvārde

19.

Atis Stepāns

U

Rubene

20.

Artis Raitums

U

TPS (Somija)

 

Galvenais treneris: Īro Parviainens

Treneris: Kristians Bjorkstens

Treneris: Artis Malkavs

Fiz. sagat. treneris: Ivars Čākurs

Ārste: Lilita Lazdiņa

Ārsts: Aleksandrs Matjuņins

Fizioterapeite: Baiba Rajecka

Ekipējuma menedžeris: Oļegs Groševs

Izlases menedžere: Maija Zēmele

 

Latvijas izlases galvenā trenera asistents Artis Malkavs: "Mūsu taktika spēlē pret Kanādas izlasi būs tāda paša kā pret vāciešiem – darboties vienkāršāk, mazāk laist bumbiņu apkārt, bet tā vietā mērķtiecīgi un pēc iespējas biežāk lauzties cauru kanādiešu aizsardzībai, lai apdraudētu pretinieku vārtus. Protams, nekādā gadījumā nedrīkstēs pieļaut Kanādas izlases ātros pretuzbrukumus, īpašu uzmanību veltot pretinieku līderiem. Spēlē centīsimies būt ātrāki, gudrāki un stiprāki. Izmantosim visas trīs savas maiņas, cerot, ka mums pēc iespējas ātrāk izdosies kanādiešus nokausēt."

 

Spēli pret kanādiešiem Latvijas izlase sāks šādā sastāvā:

1.maiņa: U: Gribusts, Raitums un Stepāns; A: Balodis un Laiviņš;
2.maiņa: U: Juškēvičs, At.Blinds un Savins; A: Liepiņš un Fīrmanis;
3.maiņa: U: Jurševskis, M.Rajeckis un A.Rajeckis; A: J.Rajeckis un Belasovs;
Vārtos: An.Blinds;
Rezervē: M.Krūmiņš, Abramovs, Malkavs un N.Krūmiņš.

 

Spēli pret Kanādas izlasi mūsu valstsvienības florbolisti aizvadīs sarkanajās formās.

 

Visa informācija par pasaules čempionātu: ŠEIT

JUGLASCIEMS