Pret dānietēm - par vietu pasaules labāko astotniekā

05.12.2017

img_0953.jpg

Šodien Slovākijas galvaspilsētā Bratislavā ar pirmajām izslēgšanas spēlēm turpināsies pasaules čempionāta florbolā sievietēm finālturnīrs. Pulksten 14.00 (pēc Latvijas laika) laukumā dosies Latvijas un Dānijas izlases, lai astotdaļfināla mačā cīnītos par iekļūšanu pasaules labāko astotniekā, spēli tiešraidē translēs televīzijas kanāls LTV7.

 

Latvijas sieviešu florbola izlase piedalījusies visos desmit līdz šim notikušajos pasaules čempionātos, ne reizi neierindojoties zemāk par 7. vietu. Labākais latviešu sasniegums fiksēts 2007. gada pasaules čempionātā, kad latvietes iekļuva pusfinālā un finišēja 4. vietā. Divos iepriekšējos pasaules čempionāta finālturnīros Latvijas valstsvienība ierindojās uzreiz aiz TOP-4 valstīm (Zviedrijas, Somijas, Šveices un Čehijas), ieņemot 5. vietu. Dānietes spēlējušas deviņos no desmit iepriekšējiem pasaules čempionātiem, viņu labākais sasniegums bija 6. vieta 2007. gadā, sliktākas - 11. vieta 2003. un 2013. gadā, bet 2015. gadā skandināvietes finālturnīru noslēdza necilajā 10. pozīcijā.

 

Latvietes un dānietes florbola laukumos nūjas līdz šim krustojušas tikai trīs reizes. Pirmā tikšanās notika 2007. gada pasaules čempionātā Dānijā, kur latvietes spēja mājinieces sarūgtināt ar 5:3. Divus vārtus tajā mačā iemeta Zeltīte Bankava, bet vienus - Edīte Bankava. Abas māsas dosies laukumā arī šīsdienas spēlē. Abas pārējās latviešu un dāniešu spēles notika pasaules čempionātu kvalifikācijas turnīros Valmierā. 2013. gadā ar 6:1 uzvarēja latvietes (no tagadējā sastāva divus golus iemeta Gunita Kārkliņa, bet pa vienam - Edīte Bankava un Līga Garklāva), bet 2015. gadā cīņa noslēdzās neizšķirti - 3:3 (pa vārtu guvumam Gunitas Kārkliņas, Līgas Garklāvas un Elīzas Elizabetes Bērziņas kontā).

 

Latvijas izlases sākumsastāvs spēlē pret Dānijas valstsvienību:

1.maiņa: Edīte Bankava (U) – Zeltīte Bankava (U) – Laura Gaugere (U); Gundega Vancāne (A) – Elīza Elizabete Bērziņa (A).

2.maiņa: Līga Garklāva (U) – Evelīna Garbare (U) – Diāna Isjomina (U); Elizabete Pavlovska (A) – Gunita Kārkliņa (A).

3.maiņa: Lība Daija Mikova (U) – Paula Egle (U) – Anna Ankudinova (U); Madara Adamane (A) – Paula Sloģe (A).

Vārtos: Lauma Višņevska.

Rezervē: Kristīne Kirilova, Evita Rudzīte, Monika Džigure, Ieva Priede.

 

Šī pasaules čempionāta finālturnīrā Dānijas izlase līdz šim spēlēja D apakšgrupā, kur tai pretī stājās rangā zemākas komandas. Dānietes izcīnīja pārliecinošu pirmo vietu, jo ar 11:2 uzvarēja taizemietes, ar 11:3 - japānietes, bet vakar vakarā ar 6:2 pieveica ASV valstsvienību. Latvijas izlase cīnījās A apakšgrupā ar pasaules ranga vadošajām komandām, piedzīvojot trīs zaudējumus (3:8 pret Čehiju, 2:3 pret Norvēģiju un 1:12 pret Somiju). Jāpiebilst, ka arī divos iepriekšējos pasaules čempionāta finālturnīros, kas tika izspēlēti pēc jaunās sistēmas, Latvijas sieviešu valstsvienība neguva nevienu uzvaru, bet tas neliedza mūsu florbolistēm izcīnīt augsto 5. vietu. Lai jau vienpadsmito reizi pēc kārtas iekļūtu pasaules astoņu labāko izlašu skaitā, mūsu meitenēm šodien noteikti jāpārvar dāniešu barjera.

 

Latvijas sieviešu izlase:

Nr.p.k.

Vārds un Uzvārds

P.

Komanda

1.

Paula Egle

U

NND Rīga

2.

Ieva Priede

U

NND Rīga

3.

Gunita Kārkliņa

A

NND Rīga

4.

Anna Ankudinova

U

Ķekavas Bulldogs

5.

Paula Sloģe

A

Lekrings

6.

Monika Džigure

U

Lekrings

7.

Edīte Bankava

U

Rubene

8.

Elizabete Pavlovska

A

Rubene

9.

Laura Gaugere

A

Rubene

10.

Evita Rudzīte

A

Rubene

11.

Lība Daija Mikova

U

Rubene

12.

Madara Adamane

A

Rubene

13.

Zeltīte Bankava

U

Rubene

14.

Elīza Elizabete Bērziņa

U

FK Ķekava

15.

Gundega Vancāne

A

FK Ķekava

16.

Kristīne Kirilova

V

FK Ķekava

17.

Evelīna Garbare

U

Wizards Bern Burgdorf, Šveice

18.

Diāna Isjomina

U

Grei, Norvēģija

19.

Līga Garklāva

U

Grei, Norvēģija

20.

Lauma Višņevska

V

Stromsbro IF, Zviedrija


Galvenais treneris:
Jurijs Fedulovs

Treneris: Jānis Inģists

Mediķe: Lilita Lazdiņa

Fizioterapeite: Rūta Cibule

Ekipējuma menedžeris: Arsenijs Potapovs

Izlases menedžere: Dace Grizāne

 

11. pasaules čempionāts florbolā sievietēm notiek no 1. līdz 9. decembrim Bratislavā. 16 komandas, ņemot vērā to rangu, sadalītas divos "ešelonos". Pirmajā no tām ir astoņas spēcīgākās komandas, kas spēlēs divās apakšgrupās – A (Somija, Norvēģija, Čehija, Latvija) un B (Vācija, Zviedrija, Šveice, Polija). Divās grupās sadalītas arī pārējās astoņas izlases – C (Slovākija, Singapūra, Igaunija, Austrālija) un D (Japāna, ASV, Dānija, Taizeme). A un B apakšgrupu divas labākās komandas uzreiz iekļūs ceturtdaļfinālā, bet pārējām izlasēm būs jāaizvada astotdaļfināla spēle ar C un D grupu pirmo divu vietu ieguvējām.

 

Pateicoties Latvijas Florbola savienības sadarbībai ar LTV7, Latvijas un Dānijas sieviešu izlašu spēli šajā televīzijas kanālā būs iespējams skatīt tiešraidē. Translācijas sākums pulksten 13.50.

JUGLASCIEMS