Ieva Jurkāne: "Virslīgā cīņa par punktiem vairs nav formāla"

16.02.2016

kekava_jurkane.jpg

Par ELVI florbola līgas sievietēm novembra labāko spēlētāju tika atzīta FK "Ķekava" florboliste Ieva Jurkāne. Uzbrucēja palīdzēja ķekavietēm izcīnīt divas uzvaras – viņai 5 (4+1) punkti spēlē pret "Rīgas Lauvām" (6:3), savukārt pret komandu LiepU divi vārti un viena rezultatīva piespēle. Jurkāne, kura šosezon jau vairākas reizes veiksmīgi noslēgusi uzbrukumus savai komandai ļoti svarīgos brīžos, par pašreizējo turnīra līderu trumpi uzskata spēlētāju garo soliņu un gribasspēku pat teju bezcerīgās situācijās.

 

FK "Ķekava" atrodas sev neierastā pozīcijā – jau kopš uzvaras sezonas pirmajā spēlē pār pašreizējo čempioni "Rubeni" (Kocēni) ķekavietes ir turnīra tabulas pašā galvgalī. "Papildus spiediens noteikti ir jūtams, jo tik ilgi līderes bijušas līdz šim neesam. Tomēr patīkami, ka neķeram nevienu rokā, bet esam kā atskaites punkts citām vadošajām komandām," norāda uzbrucēja.

 

Atšķirībā no citām sezonām, šajā čempionātā mēnesi pirms izslēgšanas spēļu sākuma nav kļuvušas zināmas ne regulārā turnīra uzvarētājas, ne arī tas, kuras komandas iekļūs "play-off" izcīņā. "Izteiktu līderu nav, un prieks, ka Virslīgā atkal ir vairāk par četrām komandām," stāsta Jurkāne. Līdz ar to neatkārtosies pagājušās sezonas scenārijs, kad izslēgšanas spēlēs cīnījās visas četras komandas, jo RSU vietā nākuši uzreiz trīs klubi – "Rīgas Lauvas", FK "NND" un LiepU. "Šobrīd cīņa par punktiem tiešām ietekmē tabulu, tā vairs nav formāla. Turklāt cīnīties par uzvaru var jebkura komanda," uzskata Jurkāne. "Tāpat esmu novērojusi, ka šosezon arī skatītāji daudz vairāk dodas atbalstīt sieviešu komandas, taču diemžēl meiteņu, kuras nodarbojas ar florbolu, pieaugumu neesmu manījusi."

 

Papildus uzmanību ķekavietes sev piesaistīja janvārī, kad divās spēlēs pēc kārtas neticamā veidā izcīnīja uzvaru jau pamatlaikā – spēlē pret kocēnietēm FK "Ķekava" vēl trešā perioda sākumā bija iedzinējos ar četru vārtu deficītu, savukārt cīņā pret FK "NND" šķērslis panākumam nebija divu golu iztrūkums vien četras minūtes pirms pamatlaika beigām. Ieva par šo varoņdarbu pamatakmeni uzskata komandas gribasspēku. "Zinājām, cik svarīgas mums bija šīs spēles, un tik vienkārši padoties nevēlējāmies. Protams, arī veiksme bija mūsu pusē, jo bez tās no šādām situācijām izglābties nav iespējams."

 

Starpsezonas posmā ķekavietēm pievienojās daudzas jaunas spēlētājas, kā piemēram, Skujevska, Rimša, Leflere u.c., papildinot visas pozīcijas. "Pienesums no jaunajām meitenēm ir jūtams daudzējādā ziņā – to nevar izmērīt tikai gūtajos vārtos un atdotajās piespēlēs. Šosezon mums ir garāks maiņu soliņš, kas ļauj sev atvēlēto minūšu laikā atdot visus spēkus, jo ir vēl divas maiņas, kas ļaus ievilkt elpu. Papildspēki palīdz arī tad, kad traumu un slimošanas dēļ no sastāva uz īsāku vai garāku laika posmu izkrīt kādas spēlētājas. Mūsu virknējumi nemitīgi tiek mainīti, taču tas neliedz izcīnīt uzvaras, jo ne ar vienu meiteni nav problēmu saspēlēties - tas ir liels komandas trumpis."

 

Pati Jurkāne šosezon guvusi divus samērā savdabīgus vārtus. Vispirms Ieva bija vienīgā, kura sešdesmit minūšu laika sprīdī spēja pārspēt pretinieču vārtsardzi, ļaujot "Ķekavai" izcīnīt uzvaru pār FK "NND" ar vien 1:0. Pāris nedēļas vēlāk Jurkāne sarūgtināja "Rīgas Lauvas", ar precīzu metienu burtiski izraujot pagarinājumu  pamatlaika pēdējā sekundē. Tas mačs beidzās pēcspēles metienos - uzvaru tomēr svinēja rīdzinieces. "Tās bija lieliskas emocijas gan man pašai, gan visai komandai. Vien žēl, ka beigās nedaudz pietrūka līdz uzvarai. Savā karjerā esmu izcēlusies spēles pēdējās sekundēs, taču šis gols noteikti ir līdz šim pats svarīgākais tāda veida vārtu guvums."

 

"Skatoties izslēgšanas spēļu virzienā, mums ir svarīgi saglabāt pašreizējo stabilitāti, kā arī iespēju robežās uzlabot fizisko sagatavotību. Tāpat arī jāpiedomā pie metienu realizācijas, kuras trūkums mums dažbrīd sagādājis daudz nervozu mirkļu. Novēlu visām labu veselību, komandas menedžerim spēku, trenerim izturību, bet faniem – skaļu balsi gan tuvākajās spēlēs, gan izšķirošajās cīņās martā un aprīlī!"

 

Intervēja:

Elīna Drēziņa

JUGLASCIEMS