Par vietu pasaules čempionāta pusfinālā – pret Šveici

09.12.2015

izlase_aus.jpg

Tamperē notiekošajā pasaules čempionāta florbolā sievietēm finālturnīrā Latvijas izlase vakar ar 10:3 sakāve austrālietes, izpildīdama savu minimālo uzdevumu – vietas saglabāšanu pasaules labāko valstsvienību astotniekā. Šodien latvietēm ir iespēja otro reizi savas komandas vēsturē iekļūt pusfinālā, lai to izdarītu, jāpieveic šveicietes. Spēle sāksies pulksten 12.30, tiešraidē to translēs televīzijas kanāls Viasat Sport Baltic, kā arī portāls Skaties.lv.

 

Mūsu florbolistes šo pasaules čempionātu sāka ar pamatīgu sakāvi mačā pret čehietēm (2:15), nākamajā dienā spēlē ar vācietēm izsēja triju vārtu pārsvaru, cīnoties neizšķirti (3:3), bet aizvakar pašaizliedzīgā cīņā tikai ar 0:7 piekāpās seškārtējām pasaules čempionēm zviedrietēm un, pateicoties labākai vārtu attiecībai nekā Vācijas izlasei, ierindojās B apakšgrupas 3.vietā, pretiniecēs astotdaļfinālā saņemot austrālietes. Vakar pret Austrālijas izlasi, lai arī tā bija jau ceturtā spēle četrās dienās, latvietes demonstrēja ļoti rezultatīvu florbolu, sakaujot savas pretinieces ar 10:3. Rezultatīvākā Latvijas izlasē ar 5 (1+4) punktiem ir Līga Garklāva, Inga Ametere un Evelīna Garbare iemetušas pa trim goliem, 3 (1+2) punkti arī Diānai Isjominai. Mūsu vārtsardze Lauma Višņevska ar 82.30% atvairītu metienu kopējā rangā ieņem 8.vietu, bet jāuzsver, ka neviena viņas amata māsa nav atvairījusi tik daudz metienu – 93. Divām tuvākajām sekotājām – pa 66.

 

Šveices valstsvienība, kas kopā ar Zviedriju, Somiju un Čehiju ir starp tā sauktajām pasaules TOP-4 izlasēm, finālturnīra pirmajā spēlē ar 12:3 sakāva polietes, pēc tam ar 4:6 piekāpās mājiniecēm somietēm, bet apakšgrupas pēdējā spēlē ar 9:1 saplosīja norvēģietes. Pirms šīsdienas mača pret latvietēm Šveices izlasei bija pat divas brīvdienas.

 

Šveices sieviešu izlase piedalījusies visos deviņos līdz šim notikušajos pasaules čempionātos, vienu reizi izcīnot zelta medaļas (2005.g.), trīs reizes sudraba (1999., 2003. un 2007.g.), kā arī divas reizes bronzas godalgas (2009. un 2013.g.). Šveicē reģistrētas 6096 florbolistes, Latvijā ievērojami mazāk – tikai 328.

 

Pēdējā reize, kad Latvijas un Šveices sieviešu florbola izlases tikās laukumā, bija pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīra spēle šīgada februārī Valmierā. Toreiz ar 8:1 uzvarēja šveicietes. Pasaules čempionāta finālturnīrā abu izlašu ceļi pēdējo reizi krustojās 2013.gadā Čehijā, kur apakšgrupas spēlē šveicietes uzvarēja ar 6:1. Abos pieminētajos mačos vārtus Latvijas valstsvienības labā guva Santa Torstere, kuras šoreiz nav mūsu komandas sastāvā.

 

Lai arī pret Šveices izlasi Latvijas florbolistēm līdz šim veicies ne pārāk labi, mūsu izlases treneri savu komandu motivē cīņai par uzvaru. Valstsvienības galvenais treneris Jurijs Fedulovs tic savām florbolistēm un uzsver, ka, lai gūtu panākumu spēlē pret titulētajām pretiniecēm, mūsu meitenēm būs ārkārtīgi disciplinēti jācīnās aizsardzībā, kā arī jācenšas izmantot katru pretuzbrukuma iespēju. Latvijas komandas maiņu virknējumi šodien būs praktiski tādi paši kā vakardienas mačā, tikai pāris spēlētājas samainītas vietām. Vārtu drošība jau atkal tiks uzticēta Laumai Višņevskai, nepieciešamības gadījumā viņu nomainīs Kristīne Kirilova.

 

Latvijas izlases sākumsastāvs spēlē pret Šveices valstsvienību:

1.maiņa: Inga Ametere (U) – Evelīna Garbare (U) – Diāna Isjomina (U); Zane Klabere (A) – Gunita Kārkliņa (A).

2.maiņa: Evita Rudzīte (U) – Elīza Bērziņa (U) – Paula Egle (U); Madara Adamane (A) – Gundega Vancāne (A).

3.maiņa: Līga Vancāne (U) – Ieva Priede (U) – Līga Garklāva (U); Liene Krauja (A) – Santa Muceniece (A).

Vārtos: Lauma Višņevska.

Rezervē: Jana Filipsone, Kristīne Kirilova, Lība Mikova, Ieva Ločmele.

 

Latvijas sieviešu izlase:

Nr.p.k.

Vārds un Uzvārds

P.

Komanda

1.

Lauma Višņevska

V

KAIS Mora IF, Zviedrija

2.

Kristīne Kirilova

V

Rīgas Lauvas

3.

Jana Filipsone

V

FK NND

4.

Liene Krauja

A

Rīgas Lauvas

5.

Zane Klabere

A

Craftstadens IBK, Zviedrija

6.

Gunita Kārkliņa

A

Sveiva IBK, Norvēģija

7.

Santa Muceniece

A

FK NND

8.

Gundega Vancāne

A

FK Ķekava

9.

Madara Adamane

A

Rubene

10.

Paula Egle

U

Rubene

11.

Elīza Elizabete Bērziņa

U

FK Ķekava

12.

Lība Daija Mikova

U

Rubene

13.

Līga Vancāne

U

Ķekavas Buldogs

14.

Evita Rudzīte

U

Rubene

15.

Inga Ametere

U

Ķekavas Bulldogs

16.

Ieva Priede

U

FK NND

17.

Ieva Ločmele

U

Rīgas Lauvas

18.

Evelīna Garbare

U

Wizards Bern Burgdorf, Šveice

19.

Diāna Isjomina

U

Sveiva IBK, Norvēģija

20.

Līga Garklāva

U

Grei, Norvēģija

 

Galvenais treneris: Jurijs Fedulovs

Treneris: Gints Vīnbergs

Vārtsargu treneris: Valērijs Bodnieks

Ārste: Lilita Lazdiņa

Ārsts: Aleksandrs Matjuņins

Ekipējuma menedžeris: Arsenijs Potapovs

Izlases menedžere: Dace Grizāne

SF
JUGLASCIEMS