Latvietēm apakšgrupas svarīgākā spēle – pret Vāciju

06.12.2015

izlase_garbare.jpg

Šodien savu otro spēli Tamperē notiekošajā pasaules čempionātā florbolā sievietēm finālturnīrā aizvadīs Latvijas valstsvienība, kas pulksten 13.15 dosies laukumā lai krustotu nūjas ar Vācijas izlasi. Cīņas likme – nosacīti vājākas pretinieces astotdaļfināla mačā. Spēli tiešraidē translēs televīzijas kanāls Viasat Sport Baltic, kā arī portāls Skaties.lv.

 

Latvijas florbolistes šo pasaules čempionātu sāka vakar, kad pēc laba spēles sākuma (1:0 un 2:2) piedzīvoja pamatīgu sakāvi pret čehietēm – 2:15.Vācijas izlasei vakar bija brīvdiena, bet aizvakar to eksaminēja pasaules čempiones zviedrietes, kas mūsu šīsdienas pretinieces sagrāva ar 16:1. Skaidrs, ka ne mūsu meitenes, ne arī vācietes šobrīd nevar konkurēt ar zviedrietēm un čehietēm, tāpēc abu komandu galvenā spēle apakšgrupā būs savā starpā. Uzvarētājas astotdaļfinālā varēs spēlēt pret C apakšgrupas otro labāko komandu, bet zaudētājām būs jāspēkojas ar C grupas uzvarētājām. Šobrīd C grupā pa uzvarai izcīnījušas Dānijas un Singapūras valstsvienības, kas pieveica attiecīgi japānietes un austrālietes.

 

Vācijas sieviešu florbola izlases līdz šim labākais sasniegums pasaules čempionātos ir 1999.gadā izcīnītā 6.vieta, bet pirms diviem gadiem Čehijā vācietes finālturnīru noslēdza 8.vietā. Mūsu florbolistēm šobrīd pieder piektās pasaulē labākās izlases gods. Vācijā kopumā reģistrēta 1231 florboliste, Latvijā – tikai 328. 2013.gadā abas komandas tikās pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīrā, kas notika Valmierā, toreiz latvietes svinēja uzvaru ar 4:2, pa vārtiem iemeta Gunita Kārkliņa un Diāna Isjomina. Šoruden latvietes un vācietes krustoja nūjas pārbaudes turnīrā, kas notika Polijā. Arī tajā mačā pārākas izrādījās mūsu meitenes, tiesa, abu valstu izlasēm bija ļoti eksperimentāli sastāvi. Šobrīd kā mūsu valstsvienībai, tā arī vācietēm ierindā ir teju labākie spēki, pretiniecēm ir pat vairāk ārzemju klubos spēlējošu florbolistu nekā mums – četras pārstāv Šveices klubus, divas – zviedru, bet viena – Somijas.

 

Latvijas valstsvienības galvenais treneris Jurijs Fedulovs šodienas spēlei noskaņots kaujinieciski. Maču vārtos sāks mūsu pieredzes bagātākā vārtsardze Lauma Višņevska, kura, ja viss noritēs kā plānots, tur aizvadīs visas 60 minūtes. Ja viņai tomēr būs vajadzīga maiņa, pasaules čempionāta finālturnīrā debitēs Jana Filipsone. Izlases treneru korpuss nolēmis spēli sākt ar divām stiprākajām maiņām. Pamatojums – mūsu florbolistēm parasti labāk padodas aizvadīt tieši mača sākumu. Latvietēm būs jāuzņemas iniciatīva, jāuzspiež pretiniecēm savs spēles stils (ātra un agresīva cīņa) un jāparūpējas par cīņas gaitas ievadīšanu sev labvēlīgā gultnē, lai pēc tam laukumā varētu doties arī pārējās meitenes.

 

Latvijas izlases sākumsastāvs spēlē pret Vācijas valstsvienību:

1.maiņa: Līga Garklāva (U) – Evelīna Garbare (U) – Diāna Isjomina (U); Zane Klabere (A) – Gunita Kārkliņa (A).

2.maiņa: Evita Rudzīte (U) – Elīza Bērziņa (U) – Inga Ametere (U); Liene Krauja (A) – Gundega Vancāne (A).

Vārtos: Lauma Višņevska.

Rezervē: Kristīne Kirilova, Jana Filipsone, Ieva Priede, Ieva Ločmele, Santa Muceniece, Lība Mikova, Paula Egle, Madara Adamane, Līga Vancāne.

 

Latvijas sieviešu izlase:

Nr.p.k.

Vārds un Uzvārds

P.

Komanda

1.

Lauma Višņevska

V

KAIS Mora IF, Zviedrija

2.

Kristīne Kirilova

V

Rīgas Lauvas

3.

Jana Filipsone

V

FK NND

4.

Liene Krauja

A

Rīgas Lauvas

5.

Zane Klabere

A

Craftstadens IBK, Zviedrija

6.

Gunita Kārkliņa

A

Sveiva IBK, Norvēģija

7.

Santa Muceniece

A

FK NND

8.

Gundega Vancāne

A

FK Ķekava

9.

Madara Adamane

A

Rubene

10.

Paula Egle

U

Rubene

11.

Elīza Elizabete Bērziņa

U

FK Ķekava

12.

Lība Daija Mikova

U

Rubene

13.

Līga Vancāne

U

Ķekavas Buldogs

14.

Evita Rudzīte

U

Rubene

15.

Inga Ametere

U

Ķekavas Bulldogs

16.

Ieva Priede

U

FK NND

17.

Ieva Ločmele

U

Rīgas Lauvas

18.

Evelīna Garbare

U

Wizards Bern Burgdorf, Šveice

19.

Diāna Isjomina

U

Sveiva IBK, Norvēģija

20.

Līga Garklāva

U

Sveiva IBK, Norvēģija

 

Galvenais treneris: Jurijs Fedulovs

Treneris: Gints Vīnbergs

Vārtsargu treneris: Valērijs Bodnieks

Ārste: Lilita Lazdiņa

Ārsts: Aleksandrs Matjuņins

Ekipējuma menedžeris: Arsenijs Potapovs

Izlases menedžere: Dace Grizāne

 

Desmitā pasaules čempionātā florbolā sievietēm finālturnīrs notiek no 4. līdz 12.decembrim. 16 komandas, ņemot vērā to rangu, sadalītas divos "ešelonos". Pirmajā no tām ir astoņas spēcīgākās komandas, kas spēlēs divās apakšgrupās – A (Polija, Šveice, Norvēģija, Somija) un B (Vācija, Zviedrija, Latvija un Čehija). Divās grupās sadalītas arī pārējās astoņas izlases – C (Japāna, Dānija, Singapūra un Austrālija) un D (Slovākija, Krievija, ASV un Nīderlande). A un B apakšgrupu divas labākās komandas uzreiz iekļūs ceturtdaļfinālā, bet pārējām izlasēm būs jāaizvada astotdaļfināla spēle ar C un D grupu pirmo divu vietu ieguvējām.

 

Latvijas izlases B apakšgrupas spēles - 5.decembrī pret Čehiju, 6.decembrī pret Vāciju un 7.decembrī pret Zviedriju.

JUGLASCIEMS