„Zili brīnumi” ar florbola laukumu 6. stāvā

07.09.2012

zilibrinumi01_lfs.jpg

Nākamajā nedēļā Rīgā, „Galleria Rīga” 6. stāvā oficiāli tiks atklāts galvaspilsētā pirmais zinātkāres centrs bērniem „Zili brīnumi”, kura viena no sastāvdaļām būs arī florbola laukums – gan sportiskām izklaidēm, gan zinātniskiem atklājumiem.

 

Par “Zilo brīnumu” vecāko brāli un sadarbības partneri tiek saukts pirms gada Cēsīs atklātais bērnu zinātnes centrs “Z(in)oo”. Rīgas “Zilo brīnumu” eksponāti ir iedvesmojoši un intriģējoši - tie ļauj paraudzīties uz lietām no cita skatu punkta. Šķībā istaba, kurā īsākais kļūs garāks, teslas spole, bioloģijas stūrītis, magnētiskais plastilīns un levitējošais ūdens ir tikai daži no daudzajiem interaktīvajiem eksponātiem.

 

„Šis centrs ir turpinājums lielajai idejai, kas ielikta grāmatā “Zili brīnumi” – atraisīt lielos un mazos cilvēkos zinātkāri par pasauli, tehnoloģijām un sevi tehnoloģiju pasaulē. Skolu klasēm centrs dos papildus motivāciju mācīties. Ģimenēm tā būs vieta, kur jēgpilni pavadīt brīvo laiku,” uzsver grāmatas autors un centra vadītājs Aldis Kalniņš.

 

Līdzās zinātniskajiem stendiem ievērojamu vietu ieņem mini florbola laukums ar apmalēm, mazajiem vārtiem un florbola nūju komplektu bērniem.

 

“Protams, varētu izvietot mini basketbola grozu, taču tad šī izklaide vairāk līdzinātos saburzīta papīra iemešanai miskastē… Florbols ir tieši kā radīts mūsu centram. Par šādu nelielu florbola laukumu piemērotību bērnu izklaidēm pārliecinājos, vadot “ZZ čempionāta” norises daudzās Latvijas pilsētās,” atbildot uz “floorball.lv” jautājumu par sporta veida izvēli atbild Kalniņš. “Nevarētu sevi saukt par florbola fanu, taču nešaubos ne mirkli par to, ka tieši florbolā bērni var aktīvi un interesanti izskrieties. “ZZ čempionātā” florbols vienā mirklī aizrāva ne tikai skolniekus, bet arī skolotājus un bērnu vecākus. It kā joka pēc arī pats uzspēlēju, bet pēc tam nākamajā dienā sāpēja muskuli. Tātad – tas bija to vērts!”

 

Kalniņš atklāj, ka mazais florbola laukums ir domāts centra mazajiem apmeklētājiem, kuriem starplaikā starp zinātniskajiem pētījumiem nepieciešama fiziska izkustēšanās, lai pēc tam atkal būtu vieglāk koncentrēt uzmanību.

 

„Savukārt lielie florbola vārti kalpos zinātniskajiem pētījumiem, uzlabojot bērnu izpratni par ātrumu, jo kurš gan reāli var izskaidrot – ko nozīmē tie kilometri stundā?,” piebilst Kalniņš. „Aiz florbola vārtiem tiks izvietots bumbiņas lidojuma ātruma mērītājs. Bērniem būs iespēja ne tikai sacensties un uzzināt ātrākā metiena autoru, bet arī salīdzināt bumbiņas lidojuma ātrumu, piemēram, ar strausu skrējiena vai baložu lidojuma ātrumu.”

 

Florbols vietu „Zilajos brīnumos” ieņēmis ar Latvijas Florbola savienības sadarbībā ar „Florbolam.lv” atbalstu.

 

„Centrs „Zilie brīnumi” ir lielisks piemērs tam, ka zinību gūšanai un sportošanai vienai otru jāpapildina, nodrošinot labākus rezultātus. Skolu programmā starp mācību stundām noteikti nedrīkst aizmirst par fiziskajām aktivitātēm vērā ņemamā apjomā,” akcentē Latvijas Florbola savienības prezidents Ilvis Pētersons. „Skolās sports ir atstāts novārtā, fizisko aktivitāšu ir daudz par maz, lai jauniešu nostiprinātu savu veselību, gūtu emocijas un spēkus jauniem darbiem. Nešaubīgi, ka sporta spēļu federācijām jāiegulda daudz vairāk darba, lai fizisko aktivitāšu stundu skaits skolu stundu grafikos palielinātos.”

 

Zinātkāres centrs “Zili brīnumi” būs atvērts no 10. septembra Rīgā, Dzirnavu ielā 67, tirdzniecības centra “Galleria Riga” 6. stāvā. Centru var apmeklēt katru dienu no plkst. 12 līdz plkst. 20. Ieejas maksa būs Ls 3, ģimenes biļete - Ls10.

 

Vairāk informācijas - "Zili brīnumi"

 

Renārs Buivids


JUGLASCIEMS