AVEX mēneša spēlētājs un „Zelta puisis” Akmeņlauks par Lielvārdes triumfu

05.05.2012

lfs_akmenlauks.jpg

Latvijas Florbola savienība (LFS) par nu jau tik tālā mēneša marta AVEX (Tavs Audio-Video Experts) labāko spēlētāju nosauca „Lielvārdes” florbolistu Tomu Akmeņlauku, it kā jau iepriekš prognozējot, kurš no spēlētājiem gūs septītās finālspēles papildlaikā zelta vārtus.

 

25. aprīļa notikumi Valmierā, Vidzemes olimpiskajā sporta centrā daudziem vēl labā atmiņā, jo tieši tās dienas vēlā vakarā 1362 līdzjutēju klātbūtnē „Lielvārde” papildlaikā ar 5:4 pārspēja „Ķekavu”. Četras minūtes un 11 sekundes pēc papildlaika sākuma zelta vārtus guva 18 gadus vecais lielvārdietis Toms Akmeņlauks.

 

Pirmo lielāko atzinību Toms izpelnījās jau pēc pirmās finālspēles, jo tieši ar uzvaru ar 12:5 pār „Ķekavu” tika pielikts punkts „Lielvārdei” tik sekmīgajam martam. Lielvārdes florbolisti šajā mēnesī paspēja aizvadīt desmit spēles, turklāt visas – izslēgšanas turnīrā. Ceturtdaļfinālā ar 3:1 tika uzvarēts FK „Bauska”, pusfinālā piecos mačos uzveikts iepriekšējās sezonas finālists „Lekrings”, kā arī ar panākumu iesākta finālsērija.

 

Akmeņlauks šajos mačos izcēlās ar 25 rezultativitātes punktiem, ieskaitot 15 vārtus. Tieši Toms bija viens no galvenajiem „Lielvārdes” vedējiem pretim finālam, bet pēc tam jau arī pretim zelta medaļām. Izšķirošās sērijas septiņās spēlēs Akmeņlauks kopumā guva septiņus vārtus un divas reizes rezultatīvi piespēlēja.

 

„No marta spēlēm atmiņā palicis vienīgi tas, ka guvām uzvaras divās sērijās,” sarunā ar „floorball.lv” uzsver Toms Akmeņlauks. „Arī pašam izdevās būt rezultatīvam, jo kopumā guvu 25 punktus. Taču svarīgākais jau bija tas, ka komanda martā izcīnīja vietu finālā.”

 

Protams, spilgtākās atmiņas no šīs sezonas „Lielvārdes” florbolistam būs tieši fināla izšķirošie vārti.

 

„Pirmo reizi noskatoties izšķirošās epizodes video, biju pat pārsteigts par notikumu gaitu,” atklāj Toms. „Pats biju pārliecināts, ka vispirms piespiedu bumbiņu pie zemes, bet pēc tam tikai izdarīju metienu. Izrādījās, ka metienu esmu izdarījis no gaisa. Emocionālu brīdi vēl piedzīvoju, skatoties Panorāmas sporta ziņas televīzijā. Arī tur tika parādīts mans vārtu guvums! Varētu pat teikt, ka tobrīd skudriņas pār muguru pārskrēja.”

 

Akmeņlauks spriež, ka septītās spēles svarīgums neatstāja iespaidu uz spēli stilu, jo komanda nesāka pēkšņi darboties no aizsardzības. Līdz ar to arī ar zelta vārtiem pabeigtais izrāviens uz sāncenšu vārtiem bijis ļoti loģisks.

 

„Pirms trešā perioda mums bija trīs vārtus pārsvars. Bijām pārliecināti, ka izdosies nosargāt šo uzvaru,” atceras Toms. „Iespējams, ka nebijām maksimāli koncentrējušies, jo „Ķekavai” izdevās atspēlēties un pamatlaika beigās izraut neizšķirtu. Atliek vien piekrist, ka izslēgšanas turnīra finālā neiekļūst vājas komandas. Uzreiz pēc neveiksmīgā pamatlaika izskaņas pat uz brīdi pieļāvu domu, ka „Ķekava” uzvarēs. Vēl jo vairāk tāpēc, ka finālsērijā divos iepriekšējos pagarinājumā pārāki bija tieši sāncenši. Taču uz papildlaiku laukumā devos jau ar pārliecību, ka man jāgūst savi vārti!”

 

„Lielvārdes” sastāvā virslīgā Akmeņlauks aizvadījis jau trīs sezonas, pirmajās divās no tām kļūstot par rezultatīvāko savā komandā – ar attiecīgi 57 un 68 rezultativitātes punktiem. Šajā sezonā Toms sasniedza pat 87 rezultativitātes punktus, taču bija tikai otrajā vietā komandā. Viņu apsteidza „Lielvārdes” spēlējošais treneris Jānis Jansons – 103 punkti (48+55).

 

„Augstā rezultativitāte pirmajā sezonā man pašam bija pārsteigums,” atzīst Akmeņlauks. „Otrajā sezonā jau bija grūtāk, jo arī sāncenši bija mani pamanījuši, iepazinuši darbības stilu. Sezonas sākums neizdevās, taču pēc sarunas ar toreizējo galveno treneri Ati Blindu izdevās rast problēmu iemeslu un pamazām mainīt spēli, lai atjaunotos rezultativitāte. Līdz ar Jāņa Jansona iesaistīšanos komandā labu piespēļu kļuvis daudz vairāk.”

 

Akmeņlauks kopā ar „Lielvārdi” trijās sezonas veicis ceļu no 9. vietas pamatturnīrā un zaudējuma ceturtdaļfinālā „Lekringam” līdz čempionu titulam, kas paver nākamsezon iespēju iziet arī starptautiskos ūdeņos – startēt oktobrī Košicē (Slovākija) notiekošajā „EuroFloorball” kausa izcīņā klubiem.

 

„Skaidrs, ka „Lielvārdes” komanda ir pietiekami stipra, lai atkārtotu „RTU/Inspecta” pagājušā gada rudenī paveikto – uzvarēt „EuroFloorball” un izcīnīt ceļazīmi uz Čempionu kausu,” prognozē Akmeņlauks. „Tagad vēl neilgs laiks atpūtai, tad individuālie treniņi un komandas kopīgā gatavošanās jaunajai sezonai.”

 

Jau tuvākajā laikā varētu kļūt zināmas arī Latvijas izlases florbolista Jāņa Jansona ieceres par nākamo sezonu. Akmeņlauks atklāj, ka Jansons turpmāk nav plānojis apvienot spēlētāja un trenera pienākumus, tādēļ noteikti pārmaiņas būs „Lielvārdē”.

 

Skaidrs, ka arī Lielvārde noteikti mainīsies, jo sporta spēļu komandas izcīnītais valsts čempionu titulu noteikti vēl vairāk vairos florbola popularitāti.

 

„Sezonas sākumā skatītāju pulku veidoja radinieki un draugi. Izslēgšanas turnīrā „Lielvārdes” līdzjutēju pulkam pievienojās daudzi līdz tam neiepazīti ļaudis, brauca atbalstīt mūs arī no Lielvārdes apkārtnes. Pirmo reizi nācās piedzīvot situāciju, ka Lielvārdē uz ielas pienāk nepazīstams cilvēks un apsveic ar uzvaru kādā no finālspēlē, novēl čempionu titulu,” florbola bumu raksturo Akmeņlauks.

 

Pirms gada Toms debitēja Latvijas U-19 izlases sastāvā pasaules čempionātā Vācijā, kļūstot par komandas uzbrukuma līderi. Šoziem viņu pamanīja arī lielās valstsvienības treneri, iekļaujot izlases sastāvā februārī notikušajām pārbaudes spēlēm ar Šveici. Līdz ar to nākamajā sezonā Akmeņlaukam vēl divas iespējas pārstāvēt Latviju pasaules čempionātos – vispirms decembrī Šveicē notiekošajā lielajā pasaules čempionātā, bet pēc tam arī 2013. gada maijā Vācijā ieplānotajā U-19 izlašu forumā.

 

„Ņemot vērā, ka gan lielo, gan U-19 izlasi turpmāk vadīs viens treneris, tad jau nav pamata domām par to, ka varētu palikt nepamanīts. Atliek vien turpināt trenēties un demonstrēt atbilstošu sniegumu,” gatavību izlases izaicinājumam pauž Toms.

 

AVEX (Tavs Audio-Video Experts)

 

Renārs Buivids

JUGLASCIEMS