Heiki Lūkonens. Atsijājot graudus no pelavām.

31.03.2023

heikki_luukonen_2023_03.png

Tuvojas pavasaris, saules stari kļūst siltāki un mostas daba. Arī ELVI florbola līgā gaisotne paliek aizvien karstāka, jo pienākusi sezonas kulminācija. Līdzjutēji plašā pulkā ir piepildījuši arēnas un pusfinālos radījuši iespaidīgu atmosfēru. Valmiera, Ķekava, Lielvārde un Ulbroka ir Latvijas florbola pavasara karstie punkti.

 

Iepriekšējās nedēļas nogalē man bija iespēja klātienē apmeklēt četrās virslīgas pusfināla spēlēs. Esmu patiešām patīkami pārsteigts par redzēto. Spēļu organizācija, komandu un līdzjutēju mijiedarbība atstāja uz mani lielisku iespaidu. Latvijas florbols vēl nav pasaules virsotnē, bet Latvijas līdzjutēji tur neapšaubāmi ir. Nevaru sagaidīt savu pirmo Latvijas Superfināla apmeklējumu pēc nepilnām trim nedēļām.

 

Kandidātu novērošana

 

Izslēgšanas maču laikā spēlētājiem ir privilēģija parādīt savas prasmes pārpildītās arēnās un nokaitētā atmosfērā. Visas komandas saņem papildus enerģiju no līdzjutējiem. Spēles intensitāte ir daudz augstāka nekā regulārajā sezonā. Fiziskā spēle ir tuvāka starptautiskajam līmenim, brīvā vieta un lēmumu pieņemšanas laiks laukumā ir limitēts. Pieaug mentālās sagatavotības nozīme. Daži spēlētāji šādos apstākļos "pazūd", bet citi "atplaukst". Es augstu vērtēju spēlētājus, kuri spēj koncentrēties uz saviem uzdevumiem un izpildīt tos spēles izšķirošajos brīžos, veicot uzvaru nesošas darbības.

 

Komandai ir vajadzīga identitāte un fundamentālas stiprās puses, uz kurām balstīties. Veiksmīga komanda ir pietiekami laba visos spēles posmos, tai jāspēj pārdzīvot izaicinošus momentus. Ir svarīgi, lai būtu balanss un spēja pieņemt dažādas atšķirīgas lomas. Mākslinieki nevar uzstāties, ja neviens viņu instrumentus neuznes uz skatuves. Regulārās sezonas labākā komanda "Valmiera" izgāja cauri divām izslēgšanas spēļu kārtām un aizkļuva līdz Superfinālam ar iespaidīgu 8-0 bilanci. Nav ne mazāko šaubu par to, kura pagaidām ir bijusi ELVI florbola līgas labākā komanda šajā sezonā.

 

Tomēr nedrīkst skaitīt cāļus, pirms tie ir izšķīlušies! Ikviens pieredzējušajā Valmieras komandā zina, ka viņi vēl nav čempioni. Tikai Superfināls 15. aprīlī sniegs atbildes uz visiem jautājumiem un ierakstīs šo florbola sezonu vēstures grāmatās. Vai mēs redzēsim "Valmieras" dominanci? Vai arī Pelnrušķītes stāstu? Kad skatuve ir pati augstākā un arēna ir piepildīta ar trokšņojošiem faniem, var notikt jebkas. Izmantojiet iespēju, uzvarētājs var būt tikai viens!

 

Tiekamies Superfinālā,
Heiki Lūkonens,
Latvijas vīriešu izlases galvenais treneris

 

28.03.2023

 

SF
JUGLASCIEMS