Heiki Lūkonens: "Mērķis ir Latvijas pelēko pārvērst ugunīgi sarkanā"

17.03.2023

heikki_luukonen_bezlogo.png

Aizvadītā gada novembrī Latvijas Florbola savienības (LFS) valde par jauno vīriešu florbola izlases galveno treneri apstiprināja Heiki Lūkonenu, ar kuru tika noslēgts līgums uz četriem gadiem jeb diviem pasaules čempionāta cikliem. Tuvojoties klubu sezonas noslēgumam nacionālajās līgās aicinājām somu speciālistu atskatīties uz pirmajiem mēnešiem jaunajā amatā un ieskicēt Latvijas valstsvienības nākotnes plānus.

 

Novembrī kļuvāt par jauno Latvijas vīriešu valstsvienības galveno treneri. Uz ko šajos pirmajos mēnešos fokusējāties? Ko līdz šim esat paveicis jaunajā amatā?

 

- Līdz šim es esmu strādājis trīs galvenajos virzienos:

 

1) Kur mēs atrodamies šobrīd, kāda ir mūsu reālā situācija? Ja mēs vēlamies mainīt nākotni, mums ir jāizprot pagātne. Esmu veicis dziļu pēdējo trīs pasaules čempionātu (Šveice 2022, Somija 2021 un Čehija 2018) video un statistikas analīzi. Ir sākušas iezīmēties mūsu stipro pušu aprises un galvenie attīstības mērķi.

 

2) Ir sākta 2024. gada pasaules čempionāta kampaņas vadlīniju un pamatu plānošana. LFS atbalsts šajā procesā ir bijis augstākajā līmeni.

 

3) Veicu novērošanu un attiecību veidošanu ar potenciālajiem valstsvienības spēlētājiem.
- Klātienē piedalījos Latvijas vīriešu U19 izlases nometnē Somijā;
- Aprīlī būšu klāt pasaules junioru čempionātā Dānijā;
- Esmu ticies un kontaktējies ar vairākiem izlases kandidātiem.

 

Klubu sezona nacionālajās līgās tuvojas noslēgumam. Kā sekojat līdzi Latvijas izlases kandidātiem? Kāds būs kandidātu atlases process pirmajai valstsvienības nometnei?

 

- Esmu vērojis potenciālos izlases kandidātus klātienē un video tiešraidēs. U19 nometnes laikā man bija iespēja klātienē redzēt dažus potenciālos jaunos spēlētājus. Esmu ticies ar vairākiem latviešu spēlētājiem, kuri ikdienā pārstāv Somijas klubus. Ar tiešraižu palīdzību sekoju arī citās Eiropas valstu nacionālajās līgās spēlējošajiem latviešu florbolistiem.

 

Tiešraidēs ļoti rūpīgi sekoju līdzi Latvijas čempionāta virslīgas izslēgšanas spēļu ceturtdaļfināliem. Abas pusfināla sērijas apmeklēšu klātienē. Protams, došos arī uz florbola Superfinālu, tur jābūt katram Latvijas florbola entuziastam!

 

Esmu izveidojis sarakstu ar sešdesmit Latvijas labākajiem florbolistiem, kurā ir seši vārtsargi un 54 laukuma spēlētāji. Šo sarakstu es atjauninu katru nedēļu. Vēlākais 15. maijā (pēc U19 pasaules čempionāta), aptuveni mēnesi pirms izlases nometnes Liepājā (15. - 18. jūnijs) publicēsim uzaicināto kandidātu sastāvu. Pārējie no 60 spēlētāju saraksta paliks apritē kā rezervisti savainojumu vai citu problēmu gadījumā.

 

Kad sāksies treniņprocess 2024. gada pasaules čempionāta ciklam? Kas ir plānots pirmajai komandas kandidātu kopā sanākšanai? Kā izskatās izlases treniņu plāns tuvākajai nākotnē?

 

- 2023. gada vasarā mums būs divas treniņnometnes Liepājā (četras dienas jūnijā un jūlijā). Septembrī būsim lepni un priviliģēti savā laukumā pārstāvēt Latviju nacionālo izlašu turnīrā ar vadošu florbola lielvalstu dalību.

 

Vasaras nometnēs organizēsim fiziskās sagatavotības testus, ievāksim datus un iedziļināsimies mūsu spēles sistēmas (playbook) niansēs. Mērķis ir Latvijas pelēko pārvērst ugunīgi sarkanā.

 

Vai ir kādi jaunumi par treneru kolektīvu, kas strādās ar Jums un izlases treneru korpusa veidošanas procesu?

 

- Latvijas klubu trenerus aicināsim uz semināru jūnijā, kas norisināsies mūsu nometnes laikā Liepājā. Es vēlos pastrādāt kopā ar potenciālajiem nacionālās izlases treneriem, lai atrastu labākos iespējamos kandidātus mūsu valstsvienības vadības korpusa stiprināšanai.

 

Kāds ir Jūsu "lielais" ilgtermiņa redzējums par sagatavošanās procesu, lai pietuvotos un galu galā iekļūtu pasaules florbola TOP4 uz palikšanu?

 

- Katrs indivīds ir svarīgs. Katrs indivīds rada atšķirību. Vieglākā ceļa meklētājiem un "liekēžiem" vietas nebūs. Ja mēs vēlamies kļūt par pasaules čempioniem, mums katru dienu ir jāstrādā kā pasaules čempioniem. Mans uzdevums ir atrast atlētus, kuri ir gatavi pilnībā ieguldīties un apņemties kļūt par savu labāko iespējamo versiju florbola laukumā. Ir mazliet vieglāk gūt panākumus un uzvarēt spēles, ja tavā rīcībā ir individuāli labākie spēlētāji, bet dienas beigās uzvar labākā komanda. Katra komanda saņem to, ko ir pelnījusi. Ir pienācis laiks iet "uz visu banku" par Latvijas ugunīgo sarkano!

 

SF
JUGLASCIEMS