Zviedrijas florbola Superlīgas tiešraides pirmo reizi Latvijas TV kanālā

27.11.2020

ssllogo.jpg

Latvijas Florbola savienība (LFS) ir panākusi vienošanos ar kompāniju "Spring Media" par pasaules spēcīgākā nacionālā florbola čempionāta - Zviedrijas Superlīgas (SSL) spēļu tiešraižu demonstrēšanu Sportacentrs.com TV.

 

"Spring Media" ir Zviedrijā dibināts uzņēmums, kurš nodarbojas ar sporta translāciju organizēšanu un translācijas tiesību izplatīšanu. "Spring Media" galvenais birojs atrodas Stokholmā, bet pārstāvniecības arī Hamburgā, Astanā, Mehiko un Rīgā. Ik gadu "Spring Media" pārrauga vairāk nekā 2 000 stundu sporta translāciju vairāk nekā 100 dažādos TV kanālos vai digitālajās platformās. "Spring Media" piedāvā visplašāko sporta veidu un notikumu spektru, sākot no Olimpiskajām spēlēm līdz pat Latvijas Futbola virslīgai.

 

Pirmā translācija plānota jau svētdien, 29. novembrī, pulksten 17:30, kad īpaši florbola vajadzībām uzceltajā un pirms četriem gadiem atklātajā Upsalas "IFU Arena" nūjas krustos vietējais "IK Sirius IBK" un Ūmeo "IBK Dalen". Abiem klubiem ir arī zināma vēsturiska saikne ar Latvijas florbolu - 2015. gadā "Sirius" komandas sastāvā par otro latvieti SSL kļuva Juris Gribusts, bet 2013. gadā "IBK Dalen" līdz SSL finālam aizveda toreizējais Latvijas vīriešu izlases galvenais treneris soms Īro Parviainens. Šo sezonu veiksmīgāk iesākusi Ūmeo vienība, kura pēc aizvadītajām deviņām spēļu kārtām atrodas ceturtajā pozīcijā, savukārt viņu pretinieki, kā pēdējās sezonās ierasts balansē starp izkrišanas un izslēgšanas spēļu zonām, pagaidām ieņemot 11. pozīciju.

 

SSL uzskatāma par spēcīgāko klubu florbola līgu pasaulē. Zviedrijas čempioni florbolā tiek noskaidroti kopš 1983. gada, bet līgas mūsdienu formāta dzimšana tiek saistīta ar 1995./1996. gada sezonu. Laika gaitā turnīrs pārdzīvojis dažādas pārmaiņas komandu skaita, izspēles sistēmas un nosaukumu ziņā. Kopš 2008./2009. gada sezonas SSL nemainīgi sacenšas 14 komandas, kuras regulārajā turnīrā noskaidro astoņas izslēgšanas spēļu dalībnieces un divas neveiksminieces, kam līga jāpamet. Labāko astotnieks cīņu turpina ceturtdaļfināla un pusfināla sērijās, bet čempions tiek noskaidrots vienā mačā, kas lielākajās Zviedrijas sporta arēnās pēdējos gados pulcē vairāk nekā 10 000 skatītāju. Interesanti, ka SSL ir viena no retajām florbolā līgām, kurā netiek aizvadītas spēles par trešo vietu - viss fokuss ir tikai un vienīgi uz titula izcīnīšanu. Līgas titulētākās komandas ir Upsalas "Storvreta IBK" (6 tituli) un Fālunas "IBF Falun" (5 tituli), kuras uzvarējušas pēdējos 11 čempionātos pēc kārtas.

 

Savu zīmogu "florbola NHL" laukumos ir atstājuši arī Latvijas spēlētāji. 2009. gadā spēcīgā "Pixbo Wallenstam" sastāvā debitēja viens no visu laiku labākajiem latviešu uzbrucējiem Jānis Jansons, kurš šajā klubā aizvadīja vairākas sezonas. 2015. gadā viņa pēdās sekoja jau pieminētais Juris Gribusts, bet 2017. gadā "Mullsjö AIS" vārtos stājās ilggadējais izlases vārtsargs Andis Blinds.

 

Savukārt SSL dāmu turnīrā ir spēlējušas veselas sešas mūsu valsts pārstāves - Anete Šeina, Gunita Kārkliņa, Signe Ose, Zeltīte Bankava, Lauma Višņevska un Luīze Biļinska. Latvijas izlases vārtsardzei Višņevskai 2015. gadā "KAIS Mora IF" sastāvā arī izdevās Stokholmas "Globen" arēnā virs galvas pacelt čempionāta galveno trofeju. SSL turpina spēlēt talantīgā uzbrucēja Biļinska, kura jau piekto sezonu ir viena no "Karlstad IBF" līderēm 120 spēlēs sakrājot 135 (73+62) rezultativitātes punktus.

 

SF
JUGLASCIEMS