Rīgā startē pasaules čempionāts, Latvija sāk pret Zviedriju

03.12.2016

img_9919.jpg

Šodien, 3. decembrī, ar četrām spēlēm, kas notiks "Arēnā Rīga", un trim mačiem, kas norisināsies turpat blakus - Elektrum Olimpiskajā centrā, sāksies jau vienpadsmitais pasaules čempionāts florbolā vīriešiem. Latvijā tāda līmeņa florbola turnīrs notiek pirmo reizi, Latvijas izlasei, kā jau mājiniecei, būs tas gods piedalīties čempionāta atklāšanas spēlē, kurā mūsu florbolistiem pretī stāsies astoņkārtējie pasaules čempioni zviedri, mača sākums pulksten 19.30.

 

Kā vakar notikušajā preses konferencē uzsvēra Latvijas valstsvienības kapteinis Atis Blinds, tad noskaņojums mūsu komandā pirms šī atbildīgā turnīra ir ļoti labs, puišiem - pacilātas sajūtas. Mūsu florbolisti nevar vien sagaidīt pirmās cīņas, jo ļoti gribas spēlēt. Latvieši ir gatavi iet laukumā, lai atdotu spēlei visu sirdi un visus spēkus. Mūsu izlase ir gatava parādīt savu labāko sniegumu, neņemot vērā, kas tai nāks pretī - pasaules čempioni zviedri vai kāds cita komanda. Izlases kapteinis neslēpa, ka mūsu spēlētājiem tas būs goda jautājums - savu skatītāju priekšā parādīt labāko sniegumu.

 

Latvijas un Zviedrijas izlases ir starp tām, kas piedalījušās visos desmit iepriekšējos pasaules čempionātos. Pirmo reizi latviešu un zviedru florbolistu ceļi krustojās jau pašā pirmajā tāda līmeņa turnīrā, kas 1996.gadā notika Zviedrijā. Mūsu valstsvienība toreiz atzina pretinieku pārākumu, piekāpjoties ar 1:18, goda vārtus iemeta Edmunds Valantis, kuram asistēja Artis Malkavs. Jāatgādina, ka šodien laukumā pret zviedriem dosies Arta jaunākais brālis Andris, kurš pašreizējā izlases modelī ir viens no pieredzējušākajiem spēlētājiem. 2000.gadā, kad pasaules čempionāts norisinājās Norvēģijā, latvieši zviedriem zaudēja ar tādu rezultātu, par kuru priecīgas būtu visas izlases, izņemot, protams, Somijas, Šveices un Čehijas, - 2:5. Turklāt tieši latvieši bija tie, kuri atklāja spēles rezultātu - jau 2.minūtē to izdarīja Artis Malkavs. Otro golu mūsu komandas labā iemeta Kristians Lisovskis, panākdams 2:4. Arī 2002.gada pasaules čempionātā, kas notika Somijā, latviešiem neizdevās izvairīties no tikšanās ar tobrīd jau trīskārtējiem pasaules čempioniem. Ceturtdaļfināla spēlē mūsu florbolistiem nācās atzīt zviedru pārākumu, piekāpjoties ar 0:16. Nākamā abu komandu tikšanās pasaules čempionātā notika Čehijā - 2008.gadā, kad zviedri finālā ļoti negaidīti piekāpās somiem. Ar latviešiem viņi tikās vēl apakšgrupas spēlē, svinot panākumu ar 12:4, vārtus Latvijas izlases labā guva Jānis Jansons, Atis Blinds, Ingus Laiviņš un Ivo Preiss. Blinds un Laiviņš arī šovakar mēģinās apdraudēt skandināvu vārtus. Arī iepriekšējo pasaules čempionātu, kas notika Zviedrijā, latvieši sāka tieši ar maču pret tobrīd septiņkārtējiem pasaules čempioniem, kas pēc dažām dienām jau astoto reizi kāra sev kaklā zelta medaļas. Tika zaudēts ar 2:11, abi mūsu goli Ata Stepāna kontā. Atis kandidēja arī uz šīs izlases sastāvu, bet galu galā viņam nācās samierināties tikai ar rezervista statusu.

 

Šovakar spēlē starp Latvijas un Zviedrijas izlasēm "Arēnā Rīga" sāksies pulksten 19.30, bet turnīra rīkotāji aicina līdzjutējus ieņemt vietas jau pulksten 19.00, lai nepalaistu garām čempionāta atklāšanas ceremoniju un priekšnesumus. Jau tagad ir zināms, ka šis mačs ieies vēsturē ar vismaz viena rekorda uzstādīšanu. Līdz šim vienu florbola spēli Latvijā klātienē bija noskatījušies 4088 līdzjutēji. Tas notika ELVI florbola līgas finālā pagājušajā pavasarī - arī "Arēnā Rīga". Jau tagad, ņemot vērā pārdoto biļešu skaitu, ir skaidrs, ka šis rādītājs tiks uzlabots. Mums ir visas iespējas labot vēl vienu rekordu, bet jau pasaules mēroga. Lielākais skatītāju skaits pasaules čempionāta atklāšanas spēlē šobrīd ir 7529. "Arēnā Rīga" ir 10 300 vietu, bet līdzjutēju interese par šīvakara maču starp Latvijas un Zviedrijas izlasēm ir pietiekami liela, lai varētu lolot cerības, ka arī šis skaitlis tiks palielināts.

 

Visa informācija par turnīru: ŠEIT

 

Latvijas valstsvienības galvenais treneris Normunds Grunckis, runājot par šīvakara maču pret zviedriem, nebija liekvārdīgs. Viņš uzsvēra, ka mūsu florbolistu pats galvenais uzdevums būs strikti ievērot savu spēles plānu. Latviešiem būs jācenšas pēc iespējas vairāk spēlēt ar bumbiņu, saviem pretiniekiem attiecīgi liekot darīt bez. Protams, mūsu izlases galvenais trumpis tādā spēlē var būt tikai pretuzbrukumi.

 

Latvijas izlases sastāvs spēlē pret Zviedrijas valstsvienību:

1.maiņa: Mikus Valpēters (U) - Andris Rajeckis (U) - Toms Bitmanis (U); Artūrs Jurševskis (A) - Morics Krūmiņš (A).

2.maiņa: Pēteris Trekše (U) - Atis Blinds (U) - Toms Akmeņlauks (U); Andris Malkavs (A) - Aivis Kusiņš (A).

3.maiņa: Kārlis Bulāns (U) - Artis Raitums (U) - Rolands Kovaļevskis (U); Jānis Rajeckis (A) - Ingus Laiviņš (A).

Vārtos: Andis Blinds.

Rezervē: Gints Klēģers, Aleksandrs Abramovs, Jānis Salcevičs, Mārtiņš Rajeckis.

 

JUGLASCIEMS