Sporta Punkts februāra spēlētājs Budovskis: vēlētos darboties radošā vidē

01.04.2015

budovskis-matiss.jpg

Sporta Punkts balvu 1. līgas februāra labākajam spēlētājam Latvijas Florbola savienība (LFS) piešķīra "Madonas" uzbrucējam Matīsam Budovskim. Uzbrucējs ikdienā uzturas ļoti radošā vidē – studē filozofiju un strādā Jaunajā Rīgas teātrī.

 

Madonas komandai sezona jau ir beigusies. 1. līgas izslēgšanas spēļu ceturtdaļfinālā "Madona" sērijā ar 0:2 piekāpās "Apelsīns/Talsi" komandai. Šosezon Budovskis aizvadīja 20 spēles, tajās sakrāja 33 (26+7) punktus, būdams komandas otrais rezultatīvākais spēlētājs.


Matīss atzīst, ka ir pārsteigts par šādu individuālo atzinību, jo šosezon izpalika treniņu darbs. Uzsācis studenta gaitas, Matīss pārcēlās uz Rīgu, savai komandai palīgā dodoties tikai uz spēlēm. "Spēles Madonā bija iemesls, lai aizbrauktu mājās. Tagad, kad sezona beigusies, netieku arī mājās," ironizē Matīss. Spēles izdevās apmeklēt regulāri, jo saprotoša bija darbavieta – Jaunais Rīgas teātris. "Strādāju Jaunajā Rīgas teātrī. Dažādus darbus veicu – gan tirgoju programmas, gan strādāju garderobē, gan pārbaudu biļetes. Foršs darbs interesantā vidē!" gandarīts ir Matīss.


"Daudz sanāk vērot izrādes. Visas vēl neesmu redzējis, bet uz to eju. Kuras izrādes varētu ieteikt? Visas mums ir labas, bet visejošākā šobrīd ir "Divpadsmit krēsli". Biļetes tiek izpirktas ļoti ātri. Vēl es noteikti ieteiktu "Dukšus", ļoti smieklīga izrāde. Pats esmu redzējis kādas pieces reizes. Ja kāds aktieris netiek, varētu aizvietot," pasmaida Budovskis.


Šī Matīsam bija neierasta sezona. Ja agrāk viņš bija pieradis rauties trīs dažādu komandu sastāvā un florbolam veltīt gandrīz katru dienu, tad šosezon bijis neierasts atslābums. "Tikai ar spēlēšanu man nepietiek, florbola mazliet pietrūkst."


Komandas mērķis šai sezonai bija kvalificēšanās izslēgšanas spēlēm. Pats Matīss gan tēmējis uz pusfinālu, taču šosezon to sasniegt nebija lemts. "Sezonas sākums bija ļoti neveiksmīgs. Neskatoties uz to, ka pērn spēlējām Virslīgā, ātri sapratām, ka uz paplātes mums 1. līgā neviens neko nedos. Lai arī sezonas sākums bija briesmīgs, tās izskaņa – cīņa par izslēgšanas spēlēm – bija ļoti forša," vērtē Budovskis, uzteicot atmosfēru tribīnēs. "Sezonas izskaņā uz mūsu spēlēm nāca salīdzinoši daudz cilvēku. Ja sezonas laikā reizēm bija tikai kādi septiņi skatītāji, tad uz pēdējām spēlēm savācās pat savi 100."


Jāatzīmē, ka pērn Madonas komanda vēl bija Virslīgas (tagad – Elvi līgas) komanda. "Neteiktu, ka šī sezona Madonas florbolam bija solis atpakaļ. Pērn, lai arī spēlējām Virslīgā, komandas kodolu neveidoja madonieši. Šogad tika izveidota pilnīgi jauna komanda no vietējiem spēlētājiem. Tāpēc arī rezultāti uzreiz nebija tik spoži. Nākotne ir skaidra – jātiecas uz augstāko līgu ar saviem kadriem. Veidojas laba jauniešu piramīda, gaidām paaudzi, kas mūs nomainīs," jaunos izaicina Matīss. Viņš piebilst, ka līgu maiņa ainu tribīnēs ļoti būtiski nav ietekmējusi. "Bija vērojama cilvēku neapmierinātība ar to, ka, atnākot atbalstīt savu komandu, jāskatās, kā spēlē sveši spēlētāji. Čaļi, protams, bija lieliski komandas biedri, bet skatītāji gribēja redzēt spēlējam vietējos."


Šosezon Matīss ceļu uz Madonu regulāri mēroja, jo pirms sezonas trenerim bija apsolījis, ka paliks komandā, neskatoties uz vides maiņu. Ērtāk gan būtu spēlēt kādā Latvijas galvaspilsētas komandā, un to saprot arī Matīss. "Gribētos spēlēt Rīgā. Būtu ērtāk, taču gribas arī pārstāvēt savu Madonas komandu. Neesmu vēl konkrēti izlēmis, kur spēlēšu nākamsezon," viņš atzīst. Uz atgriešanos Elvi līgas apritē viņš pagaidām netēmē. "Tuvākajos plānos spēlēšana Elvi līgā neietilpst. Lai tajā virzienā skatītos, vispirms vajadzētu atsākt trenēties. Protams, gribētos vēlreiz tur spēlēt. Tur ir pavisam cits ātrums. Kad pirmo reizi tur spēlēju, pēc pirmās maiņas sajūta bija kā 1. līgā pēc trešā perioda. Elvi līgā arī ir krietni augstāka momentu realizācija."


Matīss Budovskis Latvijas Universitātē studē filozofiju. Tas bijis spontāns lēmums, taču izdevies tikt budžeta grupā. "Filozofijā daudz jālasa, bet lasīt man patīk. Izdodas tam atrast arī laiku. Turklāt, ja vēl var pamācīties par valsts līdzekļiem, tad – kāpēc to nedarīt?" īstenā filozofa garā nosaka Matīss. "Filozofija ir ļoti atvērta. Ja aizej ar saviem iepriekš izkoptiem uzskatiem, tos atņem uzreiz. Man tādu īpaši stingru uzskatu nebija, tāpēc klausos ar prieku. Par šo to arī pasmīkņāju. Ir tādi, kam dzirdētais nepatīk, jo dzīve līdz tam bija dzīvota ar citu pārliecību. Viņi mēģina pretoties pasniedzējiem, bet viņiem grūti iebilst. Gudri cilvēki," nosaka Matīss. Viņš vēl ir sava aroda meklējumos. "Mācos, lai paplašinātu savu redzesloku. Vēl īsti nezinu, ko dzīvē vēlētos darīt. Šķiet, vēlētos darboties radošā vidē. Ceru, ka sports vienmēr paliks līdzās," cerību pauž Matīss Budovskis, Sporta Punkts februāra spēlētājs.

 

Sporta Punkts

 

JUGLASCIEMS