Somi – pasaules čempioni, zviedri pirmo reizi bez medaļām

03.05.2015

img_7634.jpg

Ar Somijas valstsvienības triumfu, kā arī sensāciju, ko sagādāja zviedri, netikdami uz goda pjedestāla, šodien Zviedrijas pilsētā Helsingborgā noslēdzās pasaules čempionāts florbolā vīriešu U19 izlasēm.

 

A divīzijas turnīrā šodien kā pirmie laukumā devās zviedri un čehi, lai cīnītos par pasaules čempionāta bronzas medaļām. Zviedrijas jaunie florbolisti jau vakar pēc zaudējuma pusfinālā šveiciešiem iegāja vēsturē kā pirmā savas valsts florbola izlase, kura neiekļuva finālā. Šodien zviedru neveiksmes turpinājās, lai gan maču pret Čehijas valstsvienību viņi sāka ar diviem ātri gūtiem vārtiem (2:0). Čehi līdz pirmajam pārtraukumam spēja panākt izlīdzinājumu (2:2), bet 40.minūtē viņi pirmo reizi šajā mačā izvirzījās vadībā – 5:4. Mājinieki pēdējā perioda pirmajā pusē atbildēja ar diviem precīziem raidījumiem, atgūstot vadību – 6:5. Tāds rezultāts noturējās līdz 57.minūtei, kad Čehijas florbolisti atjaunoja neizšķirtu rezultātu (6:6), uzvarētāju noteikšanu atstājot uz papildlaiku. Pagarinājuma 4.minūtē zviedri nopelnīja skaitlisko noraidījumu – Čehijas valstsvienība tādu dāvanu nekavējās izmantot, svinot uzvaru ar 7:6, bet zviedri laukumu atstāja nokārtām galvām – pirmo reizi florbola vēsturē šīs sporta spēles izgudrotājvalsts kāda izlase pasaules čempionātu noslēgusi bez medaļām.

 

A divīzijas finālā tikās šo turnīru perfekti aizvadījušie somi un šveicieši, kuri vakar tikai pēcspēles metienos ar 7:6 no cīņas par zelta medaļām izslēdza pieckārtējos pasaules čempionus zviedrus. Jau pirmā perioda laikā vadībā ar 3:1 izvirzījās ziemeļnieki, bet otrajā trešdaļā viņu pārākums pieauga līdz septiņiem vārtiem (9:2), tādēļ pēdējais periods palika vairs tikai formalitāšu kārtošanai. Somijas juniori svinēja pārliecinošu uzvaru ar 13:3, trešo reizi iegūstot pasaules čempionu kausu, bet sudrabu otro reizi pēc kārtas saņēma šveicieši.

 

A divīzijas simboliskā izlase: uzbrucēji Rasmuss Kainulainens (Somija), Olli Kinnunens (Somija), Jans Caugs (Šveice), aizsargi Emīls Ukkonens (Somija), Miša Baumgartners (Šveice), vārtsargs Miro Tuomala (Somija).

 

Par B divīzijas čempioniem kļuva Dānijas florbolisti, kuri finālā ar 4:3 pagarinājumā pārspēja Vācijas U19 izlasi. Līdz ar to dāņi ieguva tiesības pēc viena cikla pārtraukuma atgriezties A divīzijā. Spēle par bronzas medaļām mūsu ziemeļu kaimiņi igauņi ar 7:8 piekāpās Ungārijas valstsvienībai.

 

B divīzijas simboliskā izlase: uzbrucēji Tino fon Pricbuers (Vācija), Emīls Roms Madsens (Dānija), Tanels Kasenurms (Igaunija), aizsargi Sebastians Hermans (Vācija), Rasmuss Overgārds (Dānija), vārtsargs Ēriks Hocs (Ungārija).

SF
JUGLASCIEMS