Florbola svētkus arēnā "O2" atklās latviešu un šveiciešu duelis

01.12.2018

img_2956.jpg

Šodien Čehijas galvaspilsētā Prāgā startēs pasaules čempionāta florbolā vīriešiem finālturnīrs. Turnīra spēļu galvenās arēnas "O2" laukumā kā pirmie dosies Latvijas un Šveices florbolisti, mača sākums pulksten 13.00 (pēc Latvijas laika). Spēli tiešraidē būs iespējams skatīt Latvijas Televīzijas kanālā LTV 7 un portālā www.replay.lv.

 

Šveices valstsvienība ir viena no titulētākajām komandām - pasaules čempionātos tā izcīnījusi vienu sudraba un sešas bronzas medaļas. 3. vietu šveicieši ieguva arī iepriekšējā pasaules čempionāta finālturnīrā, kas pirms diviem gadiem notika Rīgā. Jāpiezīmē, ka Latvijas vīriešu florbola izlasei vēl nekad nav izdevies uzvarēt šveiciešus, lai gan savstarpējo spēļu skaits ir iespaidīgs – 13. Pasaules čempionāta finālturnīrā abas valstsvienības pēdējo reizi tikās 2014. gadā Zviedrijas pilsētā Gēteborgā. Toreiz šveicieši bija pārāki ar 6:1, bet goda vārtus mūsu komandas labā guva Artūrs Jurševskis, kurš ir arī tagadējās izlases sastāvā. Līdzvērtīgākais rezultāts ticis fiksēts 2004. gada pasaules čempionātā, kas notika Šveices pilsētā Klotenā. Toreiz latvieši šveiciešiem piekāpās ar tikai vienu vārtu starpību, bet rezultatīvākais starp mūsējiem ar divām piespēlēm bija Aigars Belasovs. Pēdējo reizi Latvijas un Šveices valtsvienības nūjas krustoja šī gada sākumā Valmierā, kur notika pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīrs. Lai arī Latvijas vīriešu izlase visas 60 mača minūtes demonstrēja labu meistarību un atzīstamu cīņassparu, titulēto šveiciešu uzveikšanai ar to arī izrādījās par maz - 4:9. Rezultatīvākais Latvijas valstsvienībā ar 3 (1+2) punktiem bija Jānis Ragovskis, kurš traumas dēļ uz pasaules čempionātu Prāgā nedevās.

 

Latvijas izlases maiņas spēlē pret Šveices valstsvienību

1. maiņa: Edžus Ceriņš (U) – Artis Raitums (U) – Rolands Kovaļevskis (U); Jānis Rajeckis (A) – Juris Gribusts (A).

2. maiņa: Pēteris Trekše (U) - Andris Rajeckis (U) – Gvido Lauga (U); Artūrs Jurševskis (A) – Morics Krūmiņš (A).

3. maiņa: Mihails Kostusevs (U) – Atis Blinds (U) - Toms Akmeņlauks (U); Kārlis Jānis Petrovskis (A) – Toms Bitmanis (A).

Vārtos: Jānis Salcevičs.

Rezervē: Ivars Dišereits, Klāvs Jansons, Aleksandrs Abramovs, Atis Stepāns.

 

Šis mūsu vīriešu izlasei būs pirmais pasaules čempionāts, kurā to cīņā vadīs somu speciālisti Arto Rīhimeki (galvenais treneris) un Pertu Kitehonka (treneris). Kopā ar viņiem strādā treneris Ingus Laiviņš, vārtsargu treneris Andis Blinds un fiziskās sagatavotības treneris Ivars Čākurs. Jau sesto pasaules čempionātu kopā ar izlasi ir dakterīte Lilita Lazdiņa, kura šoreiz darbojas kopā ar fizioterapeiti Rūtu Cibuli. Ekipējuma menedžeris kā vienmēr ir Arsenijs Potapovs, bet izlases menedžeres amatā – Dace Grizāne.

 

Latvijas valstsvienības šajā modelī vislielākā pārstāvniecība ir no Latvijas pašreizējās čempionvienības "Betsafe Oxdog Ulbroka" – pieci spēlētāji. Pa trim florbolistiem ir no komandām "Lielvārde/Fat Pipe" un "Lekrings" (Cēsis), divi ir no "Talsu NSS/Krauzers" un Stalbes "Pārgaujas", bet pa vienam no "Ķekavas", no Liepājas kluba "Kurši/Ekovalis" un Kocēnu "Rubenes". Vēl divi florbolisti spēlē ārzemēs – Morics Krūmiņš Somijā, bet Andris Rajeckis Šveicē. Pieciem no mūsu florbolistiem šī būs debija tāda līmeņa turnīrā – Edžum Ceriņam, Klāvam Jansonam, Ivaram Dišereitam, Kārlim Jānim Petrovskim un Gvido Laugam.

 

Latvijas vīriešu izlase:

Nr.p.k.

Vārds un Uzvārds

P.

Komanda

1.

Morics Krūmiņš

A

Nokian KrP (Somija)

2.

Edžus Ceriņš

U

Betsafe Oxdog Ulbroka

3.

Jānis Rajeckis

A

Lekrings

4.

Atis Blinds

U

Betsafe Oxdog Ulbroka

5.

Aleksandrs Abramovs

U

Lekrings

6.

Gvido Lauga

U

SK Pārgauja

7.

Toms Bitmanis

U

Talsu NSS/Krauzers

8.

Klāvs Jansons

U

Ķekava

9.

Juris Gribusts

U

Lielvārde/Fat Pipe

10.

Toms Akmeņlauks

U

Lielvārde/Fat Pipe

11.

Artis Raitums

U

Talsu NSS/Krauzers

12.

Pēteris Trekše

U

Lekrings

13.

Andris Rajeckis

U

Floorball Thurgau (Šveice)

14.

Artūrs Jurševskis

A

SK Pārgauja

15.

Jānis Salcevičs

V

Lielvārde/Fat Pipe

16.

Mihails Kostusevs

U

Kurši/Ekovalis

17.

Rolands Kovaļevskis

U

Betsafe Oxdog Ulbroka

18.

Ivars Dišereits

V

Betsafe Oxdog Ulbroka

19.

Atis Stepāns

U

Rubene

20.

Kārlis Jānis Petrovskis

A

Betsafe Oxdog Ulbroka

 

Galvenais treneris: Arto Rīhimeki

Treneris: Pertu Kitehonka

Treneris: Ingus Laiviņš

Fiziskās sagatavotības treneris: Ivars Čākurs

Vārtsargu treneris: Andis Blinds

Mediķe: Lilita Lazdiņa

Fizioterapeite: Rūta Cibule

Ekipējuma menedžeris: Arsenijs Potapovs

Izlases menedžere: Dace Grizāne

 

Pasaules čempionāta vīriešiem finālturnīrā jau trešo reizi piedalās 16 valstu izlases, kas, ņemot vērā Starptautiskās florbola federācijas (IFF) rangu, sadalītas divos ešelonos. Pirmajā no tiem ir astoņas spēcīgākās komandas, kas spēlē A un B apakšgrupās, bet ranga otrā astotnieka izlases veido C un D grupu. Divas A un B apakšgrupu labākās komandas uzreiz iekļūs ceturtdaļfinālā, bet pārējām izlasēm būs jāaizvada astotdaļfināla spēle attiecīgi ar D un C grupu pirmo divu vietu ieguvējām. Latvijas izlase turnīru sāks A apakšgrupā – kopā ar Čehijas, Šveices un Vācijas komandām. B apakšgrupā spēlēs Norvēģijas, Dānijas, Zviedrijas un Somijas izlases. C grupā cīnīsies Taizemes, Polijas, Igaunijas, Austrālijas valstsvienības, bet D grupā — Japānas, Singapūras, Slovākijas un Kanādas izlases.

JUGLASCIEMS