Apakšgrupas pēdējā spēlē – Vācijas barjera

03.12.2018

img_7654.jpg

Vakar Prāgā notiekošajā pasaules čempionātā florbolā vīriešiem pamatīgu sensāciju sagādāja Latvijas izlase, kas ar 4:3 šokēja laukuma saimniekus – spēcīgo Čehijas valstsvienību. Lai šai vēsturiskajai uzvarai būtu pievienotā vērtība, kas mūsu florbolistiem varētu dot iespēju uzreiz kvalificēties ceturtdaļfināla kārtai, viņiem šodien jāpārvar vēl viena barjera – neērtā Vācijas izlase. Spēle sāksies pulksten 13.45 (pēc Latvijas laika), to tiešraidē būs iespējams skatīt Latvijas Televīzijas kanālā LTV 7 un portālā www.replay.lv.

 

Tieši ar vāciešiem Latvijas izlasei ir īpaši rēķini. Pirms sešiem gadiem pasaules čempionātā, kas notika Šveices pilsētā Cīrihē, latvieši pirmo reizi pārspēja čehus (5:4), nonākot rokas stiepiena attālumā no tik ļoti kārotā pusfināla, bet tad mūsējiem kāju priekšā pielika it kā necilā Vācijas valstsvienība, kas sagādāja Latvijas izlasei negaidītu un ārkārtīgi sāpīgu zaudējumu ar 2:4. Toreiz vācieši nedz pusfinālā, nedz arī mačā par bronzas medaļām nespēja gūt kaut vienus vārtus, tomēr vēsturē palika fakts, ka viņu valstsvienība ir izcīnījusi 4.vietu pasaulē, kamēr latvieši nekad nav tikuši augstāk par piekto pozīciju. Pēc šī zaudējuma latvieši ar vāciešiem spēkojušies vēl trīs reizes. 2014.gada pasaules čempionātā, kas notika Zviedrijā, mūsējie bija pārāki ar 5:3, vēl divās pārbaudes spēlēs tika svinētas uzvaras ar 6:4 un 7:3, tomēr mieles ir palikušas vēl joprojām. Saldināt tās spētu tikai panākums šīsdienas mačā. Jāpiebilst, ka Vācijas florbolisti šīsdienas mačā noteikti nebūs nekādi peramie puikas. To viņi pierādīja pagājušajā mēnesī Slovākijā notikušajā Sešu nāciju kausa izcīņas turnīrā, kurā izcīnīja uzvaru. Slovākijā spēlēja arī latvieši, kuri ierindojās trešajā vietā, tiesa, latviešiem un vāciešiem šajā Sešu nāciju kausa izcīņas turnīrā savā starpā tikties nebija lemts.

 

Latvijas izlases spēļu kalendārs:

Datums

Plkst.

1. izlase

2. izlase

Rezultāts

01.12.

13.00

Šveice

Latvija

7:3

02.12.

18.00

Latvija

Čehija

4:3

03.12.

13.45

Latvija

Vācija

 

 

Latvijas izlase pasaules čempionātu Prāgā sāka ar maču pret titulēto Šveices vienību, pirmajā periodā pat izvirzoties vadībā ar 3:1. Diemžēl cīņas turpinājumā mūsējie pie vārtu guvumiem netika un bija spiesti atzīt Alpu zemes komandas pārākumu, piekāpjoties ar 3:7. Kas neizdevās pret vienu TOP-4 valsts izlasi, to latvieši paveica pret citu, vakar ar 4:3 pārspējot mājiniekus čehus. Divus vārtus čehiem iemeta Morics Krūmiņš, bet izšķirošais gols Ata Stepāna kontā. Pēc divām spēlēm pa trim rezultativitātes punktiem Latvijas izlases labā sakrājuši Morics Krūmiņš un Pēteris Trekše, turklāt pirmais izcēlies tikai ar vārtu guvumiem, bet otrais – tikai ar piespēlēm. Abos mačos latvijas izlases vārtus sargāja Jānis Salcevičs, kurš atvairījis 41 no 51 pretinieku metiena jeb 80,39%.

 

A apakšgrupas turnīra tabula

V.

Komanda

S.

U.

N.

Z.

Vārtu att.

P.

1.

Šveice

2

2

0

0

20:4

4

2.

Čehija

2

1

0

1

13:9

2

3.

Latvija

2

1

0

1

7:10

2

4.

Vācija

2

0

0

2

6:23

0

 

Vācieši čempionāta pirmajā mačā lika panervozēt tiem pašiem čehiem, jo trīs reizes izvirzījās vadībā ar vienu vārtu pārsvaru. Spēles otrajā pusē Čehijas valstsvienība tomēr salauza Vācijas izlases pretestību, uzvarot to ar 10:5. Vakar vācieši spēkojās ar šveciešiem un izrādījās pagalam nevarīgi, piedzīvojot sagrāvi ar 1:13.

 

Latvijas izlasei, lai iegūtu otro vietu apakšgrupā, kas garantētu ceļazīmi uzreiz uz ceturtdaļfināla kārtu, der gan uzvara, gan neizšķirts, bet tikai gadījumā, ja rītdienas mačā šveicieši nezaudēs čehiem. Mūsu izlases vārtus mačā pret vāciešiem sargās Ivars Dišereits, kuram tā būs debija pasaules čempionāta finālturnīrā. Spēlētāju maiņu virknējumos izmaiņas minimālas – spēle tiks sākta tādā sastāvā, kā mūsējie pabeidza vakardienas cīņu pret čehiem. Tas ir – rezervē šoreiz paliks Gvido Lauga, bet laukumā jau pirmajā periodā dosies uzvaras vārtu autors Atis Stepāns.

 

Latvijas izlases maiņas spēlē pret Vācijas valstsvienību

1.maiņa: Edžus Ceriņš (U) – Artis Raitums (U) – Rolands Kovaļevskis (U); Jānis Rajeckis (A) – Juris Gribusts (A).

2.maiņa: Pēteris Trekše (U) - Andris Rajeckis (U) – Toms Akmeņlauks (U); Artūrs Jurševskis (A) – Morics Krūmiņš (A).

3.maiņa: Mihails Kostusevs (U) – Atis Blinds (U) – Atis Stepāns (U); Kārlis Jānis Petrovskis (A) – Toms Bitmanis (A).

Vārtos: Ivars Dišereits.

Rezervē: Jānis Salcevičs, Klāvs Jansons, Aleksandrs Abramovs, Gvido Lauga.

 

Latvijas valstsvienības šajā modelī vislielākā pārstāvniecība ir no Latvijas pašreizējās čempionvienības "Betsafe Oxdog Ulbroka" – pieci spēlētāji. Pa trim florbolistiem ir no komandām "Lielvārde/Fat Pipe" un "Lekrings" (Cēsis), divi ir no "Talsu NSS/Krauzers" un Stalbes "Pārgaujas", bet pa vienam no "Ķekavas", no Liepājas kluba "Kurši/Ekovalis" un Kocēnu "Rubenes". Vēl divi florbolisti spēlē ārzemēs – Morics Krūmiņš Somijā, bet Andris Rajeckis Šveicē. Pieciem no mūsu florbolistiem šī būs debija tāda līmeņa turnīrā – Edžum Ceriņam, Klāvam Jansonam, Ivaram Dišereitam, Kārlim Jānim Petrovskim un Gvido Laugam.

 

Latvijas vīriešu izlase:

Nr.p.k.

Vārds un Uzvārds

P.

Komanda

1.

Morics Krūmiņš

A

Nokian KrP (Somija)

2.

Edžus Ceriņš

U

Betsafe Oxdog Ulbroka

3.

Jānis Rajeckis

A

Lekrings

4.

Atis Blinds

U

Betsafe Oxdog Ulbroka

5.

Aleksandrs Abramovs

U

Lekrings

6.

Gvido Lauga

U

SK Pārgauja

7.

Toms Bitmanis

U

Talsu NSS/Krauzers

8.

Klāvs Jansons

U

Ķekava

9.

Juris Gribusts

U

Lielvārde/Fat Pipe

10.

Toms Akmeņlauks

U

Lielvārde/Fat Pipe

11.

Artis Raitums

U

Talsu NSS/Krauzers

12.

Pēteris Trekše

U

Lekrings

13.

Andris Rajeckis

U

Floorball Thurgau (Šveice)

14.

Artūrs Jurševskis

A

SK Pārgauja

15.

Jānis Salcevičs

V

Lielvārde/Fat Pipe

16.

Mihails Kostusevs

U

Kurši/Ekovalis

17.

Rolands Kovaļevskis

U

Betsafe Oxdog Ulbroka

18.

Ivars Dišereits

V

Betsafe Oxdog Ulbroka

19.

Atis Stepāns

U

Rubene

20.

Kārlis Jānis Petrovskis

A

Betsafe Oxdog Ulbroka

 

Galvenais treneris: Arto Rīhimeki

Treneris: Pertu Kitehonka

Treneris: Ingus Laiviņš

Fiziskās sagatavotības treneris: Ivars Čākurs

Vārtsargu treneris: Andis Blinds

Mediķe: Lilita Lazdiņa

Fizioterapeite: Rūta Cibule

Ekipējuma menedžeris: Arsenijs Potapovs

Izlases menedžere: Dace Grizāne

 

Pasaules čempionāta vīriešiem finālturnīrā jau trešo reizi piedalās 16 valstu izlases, kas, ņemot vērā Starptautiskās florbola federācijas (IFF) rangu, sadalītas divos ešelonos. Pirmajā no tiem ir astoņas spēcīgākās komandas, kas spēlē A un B apakšgrupās, bet ranga otrā astotnieka izlases veido C un D grupu. Divas A un B apakšgrupu labākās komandas uzreiz iekļūs ceturtdaļfinālā, bet pārējām izlasēm būs jāaizvada astotdaļfināla spēle attiecīgi ar D un C grupu pirmo divu vietu ieguvējām. Latvijas izlase turnīru sāka A apakšgrupā – kopā ar Čehijas, Šveices un Vācijas komandām. B apakšgrupā spēlē Norvēģijas, Dānijas, Zviedrijas un Somijas izlases. C grupā cīnās Taizemes, Polijas, Igaunijas, Austrālijas valstsvienības, bet D grupā — Japānas, Singapūras, Slovākijas un Kanādas izlases.

JUGLASCIEMS