Latvija pret Slovākiju - par piekto vietu pasaulē

09.12.2017

img_2801.jpg

Šodien pulksten 12.15 (pēc Latvijas laika) savu dalību ar spēli par 5. vietu pret slovākietēm Bratislavā notiekošajā pasaules čempionāta finālturnīrā noslēgs Latvijas sieviešu florbola izlase. Faktiski mūsu meitenēm tā būs piektās vietas aizstāvēšana, jo šo pozīciju viņas izcīnīja jau divos iepriekšējos tāda līmeņa turnīros.

 

Šo pasaules čempionāta finālturnīru latvietes sāka ar trim zaudējumiem apakšgrupā - 3:8 pret čehietēm (3:8), 2:3 pret norvēģietēm un 1:12 pret somietēm (1:12). Slovākietes, kuras bija vienā apakšgrupā ar rangā daudz zemākām komandām, savās mājās notiekošo čempionātu sāka ar trim pārliecinošām uzvarām - 12:2 pār Singapūru, 10:3 pār Igauniju un 21:1 pār Austrāliju.  Astotdaļfināla spēlē Slovākijas izlase ar 7:3 izslēdza vācietes, bet latvietes ar 4:1 pārspēja dānietes. Abas izlases apstājās astotdaļfinālā, kur latvietēm nebija nekādu variantu pret pasaules čempionēm zviedrietēm (0:21), bet slovākietes samērā sīvā cīņā ar 2:6 piekāpās somietēm. Miniturnīru par 5. - 8. vietu Slovākijas izlase sāka ar uzvaru pār norvēģietēm (7:4), bet mūsu meitenes vakar ar 5:1 sakāva polietes.

 

Spēles tiešraide: ŠEIT

 

Rezultatīvākā Latvijas izlasē ar 7 (5+2) punktiem ir Evelīna Garbare, Diānai Isjominai 5 (1+4) punkti, bet Līgai Garklāvai 4 (3+1) punkti. Ārkārtīgi iespaidīga izskatās Slovākijas spēlētāju individuālā statistika, bet jāņem vērā, ka slovākiešu pretinieču meistarības līmenis vairumā maču bija ievērojami zemāks. Paulīna Hudakova ar 26 (11+15) punktiem ir visa turnīra rezultatīvākā spēlētāja. Pirmajā desmitniekā vēl trīs slovākietes - Denisai Ferenčikovai 18 (10+8) punkti, Lučiai Kosturjakovai 15 (12+3) punkti, bet Mišelai Sponjarovai 14 (10+4) punkti. Slovākiešu pamatvārtsardze Karolīna Kristofova ar 82,22% atvairītu metienu ieņem vien 12. vietu, kamēr mūsu pirmais numurs Lauma Višņevska ar 84,82% atrodas 8. vietā. Jāpiebilst, ka Laumai līdz šim darba bijis teju divas reizes vairāk - šajā čempionātā atvairīti jau 123 metieni.

 

Slovākijas sieviešu florbola izlase līdz šim piedalījusies tikai sešos pēdējos no desmit notikušajiem pasaules čempionātu finālturnīriem, bet visi tās rezultāti bijuši ar augšupejošu tendenci – no 19.pozīcijas debijas reizē līdz vietai labāko sešiniekā, kas jau nodrošināta šogad. Florbols Slovākijā pēdējos gados ārkārtīgi strauji iekaro popularitāti, tiesa, vismaz pagaidām reģistrētas tikai tieši divas reizes vairāk florbolistes nekā Latvijā – 516. Toties spēlētāju vecumā līdz 16 gadiem gan ir daudz vairāk - 755 pret 183.

 

Pēdējā reize, kad Latvijas un Slovākijas sieviešu florbola izlases tikās laukumā, bija pirms mēneša Nitrā notikušajā Sešu nāciju turnīrā. Apakšgrupas spēle noslēdzās ar kaujiniecisku neizšķirtu (5:5). Slovākietes pēc tam kļuva par turnīra uzvarētājām, bet latvietēm bija jāsamierinās ar piekto vietu. Pasaules čempionātos gan līdz šim vienmēr uzvarējušas mūsu florbolistes. 2013. gadā Valmierā notikušajā kvalifikācijas turnīrā latvietes bija pārākas ar 4:2. Tajā pašā gadā nu jau pasaules čempionāta finālturnīrā, kas notika Čehijā, mūsu meitenes uzvarēja ar 4:3.

 

Latvijas izlases sākumsastāvs spēlē pret Slovākijas valstsvienību:

1.maiņa: Līga Garklāva (U) – Evelīna Garbare (U) – Diāna Isjomina (U); Elizabete Pavlovska (A) – Gunita Kārkliņa (A).

2.maiņa: Edīte Bankava (U) – Zeltīte Bankava (U) – Laura Gaugere (U); Gundega Vancāne (A) – Elīza Elizabete Bērziņa (A).

3.maiņa: Ieva Priede (U) – Lība Daija Mikova (U) – Paula Egle (U); Madara Adamane (A) – Anna Ankudinova (A).

Vārtos: Lauma Višņevska.

Rezervē: Kristīne Kirilova, Monika Džigure, Paula Sloģe, Evita Rudzīte.

 

Īpaši dramatiska bija abu komandu spēkošanās iepriekšējā finālturnīrā, kas 2015. gadā notika Tamperē. Latvijas izlase lielāko daļu spēles laika bija zaudētāju lomā, bet minūti pirms pamatlaika beigām Elīza Elizabete Bērziņa panāca izlīdzinājumu - 3:3. Pagarinājumā vārti netika gūti, tāpēc sekoja ļoti gara pēcspēles metienu sērija - katrai izlasei bija pa 12 mēģinājumiem. Bija situācija, kad slovākietes jau leca laukumā, juzdamās kā uzvarētājas, bet tiesnesis viņu realizēto "bullīti" neieskatīja. Punktu cīņai pielika mūsu komandas kapteine Gunita Kārkliņa ar vārtu guvumu un vārtsardze Lauma Višņevska ar atvairītu pretinieču metienu - 4:3. Jāpiebilst, ka slovākietes šo sāpīgo zaudējumu, kas jau pirms diviem gadiem liedza viņā iespēju iekļūt labāko sešiniekā, nebūt nav aizmirsušas - savu skatītāju priekšā viņas noteikti mēģinās revanšēties.

 

Latvijas sieviešu izlase:

Nr.p.k.

Vārds un Uzvārds

P.

Komanda

1.

Paula Egle

U

NND Rīga

2.

Ieva Priede

U

NND Rīga

3.

Gunita Kārkliņa

A

NND Rīga

4.

Anna Ankudinova

U

Ķekavas Bulldogs

5.

Paula Sloģe

A

Lekrings

6.

Monika Džigure

U

Lekrings

7.

Edīte Bankava

U

Rubene

8.

Elizabete Pavlovska

A

Rubene

9.

Laura Gaugere

A

Rubene

10.

Evita Rudzīte

A

Rubene

11.

Lība Daija Mikova

U

Rubene

12.

Madara Adamane

A

Rubene

13.

Zeltīte Bankava

U

Rubene

14.

Elīza Elizabete Bērziņa

U

FK Ķekava

15.

Gundega Vancāne

A

FK Ķekava

16.

Kristīne Kirilova

V

FK Ķekava

17.

Evelīna Garbare

U

Wizards Bern Burgdorf, Šveice

18.

Diāna Isjomina

U

Grei, Norvēģija

19.

Līga Garklāva

U

Grei, Norvēģija

20.

Lauma Višņevska

V

Stromsbro IF, Zviedrija

 Galvenais treneris: Jurijs Fedulovs

Treneris: Jānis Inģists

Mediķe: Lilita Lazdiņa

Fizioterapeite: Rūta Cibule

Ekipējuma menedžeris: Arsenijs Potapovs

Izlases menedžere: Dace Grizāne

SF
JUGLASCIEMS