Latvijas izlasei tikšanās ar sen neredzētajām somietēm

04.12.2017

img_0295.jpg

Slovākijas galvaspilsētā Bratislavā šodien turpināsies pasaules čempionāts florbolā sievietēm. Pulksten 15.00 (pēc Latvijas laika) Latvijas izlase apakšgrupas pēdējā spēlē krustos nūjas ar pasaules vicečempionēm somietēm, kuras laukumā nav sastaptas jau sešus gadus, arī šo maču tiešraidē translēs televīzijas kanāls LTV 7.

 

Latvijas sieviešu izlase turnīru Bratislavā sāka ar trim čehiešu vārtos iemestiem goliem (3:0), tomēr galarezultātā Čehijas valstsvienības pārākums tika atzīts ar 3:8. Svarīga mūsu meitenēm bija spēle ar principiālajām pretiniecēm norvēģietēm, kurā latvietes divas reizes atjaunoja neizšķirtu rezultātu (1:1 un 2:2), bet galarezultātā piekāpās ar 2:3. Lai arī mūsu florbolistēm apakšgrupā vēl jāaizvada viena spēle, jau tagad ir skaidrs, ka, neatkarīgi no šīsdienas mača rezultāta, Latvijas izlase ieņems 4. vietu, bet astotdaļfināla cīņā, kas notiks rīt, spēkosies, visdrīzāk, ar dānietēm. Jāpiebilst, ka nekāda traģēdija nav notikusi, jo arī abos iepriekšējos pasaules čempionātos, kas notika pēc šīs jaunās sistēmas, latvietes grupu turnīrā nespēja izcīnīt nevienu uzvaru, bet turpinājumā demonstrēja ļoti labu cīņassparu, pārspējot visas uz viņām liktās cerības un finišējot augstajā piektajā vietā.

 

Somijas sieviešu florbola izlase, tāpat kā mūsu valstsvienība, piedalījusies visos desmit iepriekšējos pasaules čempionātos. Tiesa, ja latviešu augstākais sasniegums ir viena 4.vieta, tad mūsu šīsdienas pretinieces vienmēr ir bijušas medaļnieču vidū – divas pirmās vietas, sešas otrās un divas trešās. Sudraba godalgas somietes izcīnīja arī trīs iepriekšējos čempionātos, turklāt pirms diviem gadiem Tamperē daudz netrūka, lai somietes gāztu no čempionu troņa zviedrietes - finālā viņas skandināvietēm piekāpās tikai pēcspēles metienos - 4:5. Bratislavā notiekošos pasaules čempionāta finālturnīru Somijas valstsvienība sākusi ar divām pārliecinošām uzvarām - ar 5:1 tika pieveiktas čehietes, bet norvēģietes tika sakautas ar 10:1.

 

Iepriekšējo reizi mūsu meitenes ar somietēm nūjas krustojušas samērā sen - pirms sešiem gadiem Šveicē notikušajā pasaules čempionātā, kurā latvietes titulētajām pretiniecēm piekāpās ar ļoti cienīgu rezultātu - 0:4. No šī mūsu izlases sastāva toreiz spēlēja māsas Edīte un Zeltīte Bankavas, Diāna Isjomina, Gunita Kārkliņa, Evita Rudzīte, Madara Adamane, Gundega Vancāne un Lauma Višņevska. Metienu attiecība, protams, bija par labu somietēm - 24:7. 2007. gadā, kad pasaules čempionāts notika Dānijā, Latvijas izlasei nācās atzīt pretinieču pārākumu turnīra pusfinālā, piekāpjoties ar 0:5. 2007. gadā Singapūrā somietes uzvarēja ar 9:0, 1999. gadā Zviedrijā - ar 19:2, 1997. gadā Somijā - ar 8:3, bet 1995. gadā Šveicē notikušajā Eiropas čempionātā - ar 14:0.

 

Ņemot vērā to, ka mūsu florbolistēm jau jāgatavojas ļoti svarīgajai astotdaļfināla spēlei pret Dānijas izlasi, kuras rezultāts izšķirs, vai latvietes arī vienpadsmito reizi pēc kārtas spēs ierindoties planētas astoņu labāko komandu skaitā, šīsdienas mačā pret somietēm treneri Jurijs Fedulovs un Jānis Inģists plaši variēs ar sev pieejamajiem spēlētāju resursiem, laukumā sūtot arī tās spēlētājas, kuras līdz šim spēlējušas mazāk vai arī nemaz. Latvijas izlases vārtos stāsies Kristīne Kirilova, kura ļoti labi aizvadīja sev atvēlēto laiku mačā pret čehietēm, kurā atvairīja visus septiņus pretinieču metienus.

 

Latvijas sieviešu izlase:

Nr.p.k.

Vārds un Uzvārds

P.

Komanda

1.

Paula Egle

U

NND Rīga

2.

Ieva Priede

U

NND Rīga

3.

Gunita Kārkliņa

A

NND Rīga

4.

Anna Ankudinova

U

Ķekavas Bulldogs

5.

Paula Sloģe

A

Lekrings

6.

Monika Džigure

U

Lekrings

7.

Edīte Bankava

U

Rubene

8.

Elizabete Pavlovska

A

Rubene

9.

Laura Gaugere

A

Rubene

10.

Evita Rudzīte

A

Rubene

11.

Lība Daija Mikova

U

Rubene

12.

Madara Adamane

A

Rubene

13.

Zeltīte Bankava

U

Rubene

14.

Elīza Elizabete Bērziņa

U

FK Ķekava

15.

Gundega Vancāne

A

FK Ķekava

16.

Kristīne Kirilova

V

FK Ķekava

17.

Evelīna Garbare

U

Wizards Bern Burgdorf, Šveice

18.

Diāna Isjomina

U

Grei, Norvēģija

19.

Līga Garklāva

U

Grei, Norvēģija

20.

Lauma Višņevska

V

Stromsbro IF, Zviedrija


Galvenais treneris:
Jurijs Fedulovs

Treneris: Jānis Inģists

Mediķe: Lilita Lazdiņa

Fizioterapeite: Rūta Cibule

Ekipējuma menedžeris: Arsenijs Potapovs

Izlases menedžere: Dace Grizāne

 

11. pasaules čempionāts florbolā sievietēm notiek no 1. līdz 9. decembrim Bratislavā. 16 komandas, ņemot vērā to rangu, sadalītas divos "ešelonos". Pirmajā no tām ir astoņas spēcīgākās komandas, kas spēlēs divās apakšgrupās – A (Somija, Norvēģija, Čehija, Latvija) un B (Vācija, Zviedrija, Šveice, Polija). Divās grupās sadalītas arī pārējās astoņas izlases – C (Slovākija, Singapūra, Igaunija, Austrālija) un D (Japāna, ASV, Dānija, Taizeme). A un B apakšgrupu divas labākās komandas uzreiz iekļūs ceturtdaļfinālā, bet pārējām izlasēm būs jāaizvada astotdaļfināla spēle ar C un D grupu pirmo divu vietu ieguvējām.

 

Latvijas izlases spēles A apakšgrupā paredzētas 1. decembrī pret Čehiju, 2. decembrī pret Norvēģiju un 4. decembrī pret Somiju.

 

Pateicoties Latvijas Florbola savienības sadarbībai ar LTV 7, Latvijas un Somijas sieviešu izlašu spēli šajā televīzijas kanālā būs iespējams skatīt tiešraidē. Translācijas sākums pulksten 14.50.

SF
JUGLASCIEMS