E.Bankava: "Rubenes vārdam florbolā ir liels spēks"

04.09.2016

bankava_e_16.jpg

Par ELVI florbola līgas sievietēm mēneša labāko spēlētāju februārī tika atzīta bija Kocēnu "Rubenes" uzbrucēja Edīte Bankava. E.Bankava toreiz izcēlās ar lielisku rezultativitāti, sešās spēlēs gūstot 12 vārtus un atdodot tikpat daudz rezultatīvu piespēļu. Bankava norāda, ka, neskatoties uz piedāvājumiem, plānu pārstāvēt kādu ārzemju klubu viņai nav, savukārt ilgtermiņā saistošs ir treneres darbs. Savukārt par "Rubenes" panākumu atslēgu Edīte uzskata Kocēnu klubā uzbūvēto sistemātisko piramīdu, kas radīta spēlētāju izaugsmei.

 

Kā zināms, rubeniešu rindās vienubrīd spēlēja pat visas trīs māsas Bankavas – Edīte, Zeltīte un Kristīne. "Sākumā bija nedaudz dīvaini, jo viena otru uz laukuma jūtam, pat nepaceļot galvu, taču komandā ir arī citas spēlētajas, ar kurām varu lieliski saspēlēties. Kad Zeltīte atgriezās uz finālspēli, nebija tā, ka uzreiz obligāti mūs atkal būtu jāapvieno vienā maiņā. Savulaik pamēģinājām pat spēlēt visas trīs māsas vienā uzbrukuma trijniekā, taču sapratām, ka nekas prātīgs no tā nesanāks," atzīst Edīte.

 

Finālspēlē kocēnietes ar 6:1 pārliecinoši pieveica Rīgas komandu FK NND, pret kuru sezonas sākumā klājās samērā smagi (divas uzvaras pagarinājumā), taču turpinājumā "Rubene" spēja rīdzinieces uzvarēja jau manāmi pārliecinošāk. "Sezonas sākumā mūsu pašu sastāvā iztrūka vairākas labas spēlētājas, kā piemēram Linda Līce, Baiba Juruša un citas. Arī pati pirmajās cīņās nepiedalījos un nemaz nebiju plānojusi Virslīgā iziet laukumā, taču beigās viss, kā redzat, mainījās. FK NND iekļūšana finālā mums nebija pārsteigums, jo šīs komandas spēlētājām ir liels gribasspēks – viņas absolūti neinteresē, vai uz tablo ir mīnus pieci vai plus trīs - meitenes cīnās līdz galam."

 

"Rubene" daudzu gadu garumā sevi apliecinājusi kā Latvijas florbola Meka, gan uzvarot Latvijas Olimpiādē, gan pastāvīgi parādot augstus rezultātus dažādās līgās un vecuma grupās. ""Rubenes" vārdam florbola sabiedrībā viennozīmīgi ir liels spēks. Ir izstrādāta efektīva piramīda ar visiem nepieciešamajiem pakāpieniem. Uz komandu meitenes nāk, sākot jau no desmit gadu vecumu, jo redz iespējas izaugsmei un to, ka un kā sistemātiski var nokļūt līdz pat Virslīgai."

 

Edīte Latviju pārstāvejusi jau piecos pasaules čempionātos, un atzīst, ka šobrīd esam daudz tuvāk 5. vietas zaudēšanai rangā, nekā iekļūšanai labāko četriniekā. "Lai šo tendenci pagrieztu, būtu nepieciešams nedaudz laicīgāks un kvalitatīvāks sagatavošanās cikls un lielāka ieinteresētība sieviešu florbolā kā tādā." Neskatoties uz šo starptautisko pieredzi un iespaidīgo rezultativitāti pašmāju čempionātā, atšķirībā no vairākām citām mūsu izlases spēlētājām, ārzemju klubos Edīte savus spēkus izmēģinājusi nav, paliekot uzticīga Kocēnu komandai. "Piedāvājumi ir bijuši pietiekami daudz gan pagātnē, gan arī pašlaik, taču nopietnas vēlmes doties izmēģināt spēkus ārpus Latvijas man nav."

 

"Kopumā skatoties, vēlētos turpmāk pamēģināt savus spēkus arī treneres statusā, bet, protams, jāsāk no apakšas. Līdz šim esmu novadījusi, teiksim, sieviešu 1. līgas komandas finālspēli. Sapratu, kāda ir situācija un sajūtas, kad spēli vari ietekmēt tikai no otras borta puses – tas ir pavisam kas cits." "Rubenei-1" Edīte palīdzēja arī kā spēlētāja, pati komentējot, ka tas tika darīts, lai paceltu komandas līmeni – būtu stabils un spēcīgs kā uzbrukums, tā arī aizsardzība.

 

Intervēja Elīna Drēziņa

JUGLASCIEMS