Inita Dimante: "Pret spēcīgākām pretiniecēm spēlējam labāk"

23.08.2016

sala_dimante_i.jpg

Par mēneša labāko spēlētāju Latvijas Florbola čempionāta 1. līgā sievietēm februārī tika atzīta FK "SALA" uzbrucēja Inita Dimante. Komanda tajā mēnesī aizvadīja tikai vienu spēli, pārspējot Cēsu "Lekringa" meitenes ar 21:6. Inita šajā mačā izcēlās ar astoņiem rezultativitātes punktiem (4+4) un tika atzīta par šī mača labāko spēlētāju salinieču rindās.

 

Inita atzinīgi novērtē savas komandas sadarbību ar klubu "Rīgas Lauvas", kā arī norāda, ka nākotnē, iespējams, vairāk komandu izmantos šādu modeli. Initas pārstāvētā FK "SALA" aizvadīja ļoti veiksmīgu sezonu, izcīnot sudraba medaļas. Pati uzbrucēja uzskata, ka līdz zeltam viņas komandai šoreiz pietrūcis garāka rezervistu soliņa un koncentrēšanās.

 

Ja pagājušajā sezonā "Krustpils" un "Rīgas Lauvas" 1. līgas turnīrā cīnījās pretējās nometnēs, tad šosezon pēc lauvu pārejas uz Virslīgu komandas vienojās par spēlētāju apmaiņu (nosaukums no "Krustpils" uz  FK "SALA" mainīts kluba darbības vietas maiņas dēļ). "Tika noslēgta vienas sezonas vienošanās – attiecīgi no lauvām pievienojās spēlētājas mūsu 1. līgas komandai, paceļot spēles līmeni tajā, savukārt Rīgas kluba Virslīgas komandu papildināja FK "SALA" spēlētājas. Manuprāt, noslēgtā sadarbība ir bijusi veiksmīga. Piesaistītajām FK "SALA" spēlētājām, spēlējot Virslīgas komandā, bija iespēja straujāk attīstīties, tika aizvadītas spēles un gūta pieredze pret citām Virslīgas komandām. Divas FK "SALA" spēlētājas tika iekļautas Latvijas U19 izlases sastāvā, un vislielākais progress tika panākts, tieši dodot iespēju viņām uzspēlēt Virslīgas komandas rindās. Meitenes tika pamanītas un uzaicinātas ar iespēju pierādīt sevi jauniešu izlasē. Ceram, ka kādai no mūsu spēlētājām kādreiz būs iespēja sevi pierādīt arī lielajā Latvijas izlasē."

 

FK "SALA" nav vienīgais 1. līgas klubs, kurš piesaistījis papildspēkus (RSU izjukšanas rezultātā pastiprinājusies arī komanda "NND/RJTC"), kas rada jautājumu, vai arī nākotnē mēs vēl varētu redzēt līdzīgus lēmumus. Dimante uzskata, ka sākotnēji, līdzīgi "Krustpilij" pagājušajā sezonā, jaunās komandas cīnīsies pašas par sevi, taču pie šāda scenārija spēlētāju attīstība ir ļoti lēna. "Bieži vien tādas komandas nav ilgdzīvotājas. Apmaiņas modelis ir draudzīgāks 1. līgas komandām, jo tad netiek jaukts tās kodols un labākās spēlētājas netiek pavisam pārvilinātas spēlēt uz Virslīgas klubiem. Ja tā tomēr notiek, tad komandas pārējais sastāvs tad principā vairs nav konkurētspējīgs. Protams, ja 1. līgā spēlē četras komandas ar piesaistītām Virslīgas spēlētājām un trīs komandas tikai ar 1. līgas spēlētājām, tad tikt pie medaļām bez florbolistēm ar Virslīgas pieredzi ir ļoti grūti. Vienīgā pieredze un rūdījums - spēcīgākas pretinieces, bet vai ar to pietiek?"

 

Regulārajā turnīrā gan pret Rīgas "NND/RJTC", gan pret Kocēnu "Rubene-1" uzvaras tika dalītas uz pusēm. Dimantesprāt, FK "SALA" meistarībā ir šīm divām komandām pa vidu. "Vairāk jau gribētos būt tuvāk komandai "Rubene-1". Manuprāt, abas šīs komandas savā sniegumā ir atšķirīgas. Kocēnu "Rubene-1" ir ļoti laba meistarība laukumā un skaidra uzbrukuma virzība uz nosprausto mērķi - iemest vārtus. Savukārt, "NNDD/RJTC"  laukumā ir vairāk psiholoģiski spēcīga un ļoti daudz ko cīņā panāk tieši ar savu gribasspēku."

 

Ja tieši izslēgšanas spēlēs "NND/RJTC" komanda pusfinālā trīs spēļu sērijā tika pārspēta, kocēnietēm finālā dramatiskā spēles galotnē tomēr nācās piekāpties (8:9). "Komandai pietrūka spēka, puse spēles tika aizvadīta nepilnās divās maiņās. Līdz sezonas beigām daudzām meitenēm jau bija iekrātas traumas, ar kurām bija jācīnās arī finālā. Šobrīd komandai nav vēl tik lieli spēlētāju resursi, tāpēc čempionāta noslēgumā bija jācīnās ar tādu sastāvu, kāds mums ir."

 

Spēlētāju resursu kā galveno problēmu Dimante min arī tam, kādēļ pagājušajā sezonā uzbrucējas pārstāvētajai "Krustpilij", neskatoties uz to, ka pat trīs spēlētājas bija līgas rezultatīvāko desmitniekā, izslēgšanas spēlēs tālāk par ceturtdaļfinālu aizkļūt neizdevās. "Vispirms jau traumas un spēlētāju resursu trūkums komandā. It kā pieteiktas 18 spēlētājas, bet katrā spēlē laukumā iznāca reti kad vairāk par divām spēlētāju maiņām. Un psiholoģiskā nenoturība - atbildīgās spēlēs nespējām koncentrēties spēlei, bieži vien pret spēcīgākām pretiniecēm nospēlējām labāk nekā pret vājāku komandu."

 

Intervēja: Elīna Drēziņa

SF
JUGLASCIEMS