Likme palielinās – šovakar pret Vāciju

08.12.2014

izlase_belasovs.jpg

Latvijas vīriešu florbola izlase pasaules čempionātu Gēteborgā sākusi ar diviem zaudējumiem (Zviedrijai un Somijai), tomēr tie nav novirzījuši mūsu valstsvienību no mērķa izcīnīt pēc iespējas augstāku vietu. Šovakar pulksten 20.00 (pēc Latvijas laika) latvieši dosies laukumā, lai revanšētos par neveiksmi iepriekšējā pasaules čempionātā vāciešiem, arī šo spēli tiešraidē translēs Latvijas televīzijas kanāls LTV 7.

 

Jaunā turnīra izspēles sistēma lika latviešu florbolistiem jau pirmajās divās čempionāta spēlēs krustot nūjas ar pasaules čempioniem zviedriem (2:11) un vicečempioniem somiem (1:7). Vismaz viena uzvara mūsējiem ļautu domāt par iekļūšanu uzreiz ceturtdaļfinālā, bet šoreiz tas nebija pa spēkam. Arī vācieši zaudējuši gan zviedriem (3:13), gan somiem (2:9), tāpēc šīvakara mačs izšķirs, kura no izlasēm (Latvijas vai Vācijas) izcīnīs 3.vietu apakšgrupā, līdz ar to – nosacīti vājākus pretiniekus astotdaļfinālā. Šobrīd, pateicoties labākai vārtu attiecībai, 3.vietā atrodas latvieši, kurus šīvakara mačā teorētiski apmierinātu arī neizšķirts rezultāts, tomēr skaidrs, ka mūsējie laukumā dosies tikai ar vienu mērķi – atriebties vāciešiem par zaudējumu Cīrihē (2:4), kura dēļ pirms diviem gadiem neizmantojām iespēju pirmo reizi vēsturē iekļūt pasaules čempionāta četru labāko komandu vidū.

 

A grupas spēļu kalendārs:

Datums

Plkst.

1. izlase

2. izlase

Rezultāts

06.12.

13.30

Vācija

Somija

2:9

06.12.

18.15

Zviedrija

Latvija

11:2

07.12.

12.30

Somija

Latvija

 1:7

07.12.

16.15

Vācija

Zviedrija

 3:13

08.12.

20.00

Latvija

Vācija

 

09.12.

21.15

Somija

Zviedrija

 

 

Vācijas Florbola savienība dibināta 1992.gadā, valstī šobrīd reģistrēti 173 florbola klubi, kuri apvieno 5515 licencētu spēlētāju. Pirmajos astoņos pasaules čempionātos Vācijas valstsvienība ieņēma 8. – 11.vietu, bet pirms diviem gadiem Šveicē ceturtdaļfinālā ar 4:2 apspēlēja par mača favorīti uzskatīto Latviju un turpināja cīņu par medaļām. Ne pusfinālā, ne spēlē par bronzas medaļām vācieši toreiz nespēja gūt nevienus vārtus, tomēr arī 4.vieta pasaulē ir izcils sasniegums, par kādu mūsējie pagaidām vēl tikai sapņo. Jāpiebilst, ka Latvijā reģistrēti 59 florbola klubi, kas apvieno 3028 licencētus spēlētājus, bet augstākie sasniegumi pasaules čempionātos vīriešiem ir trīs reizes izcīnīta 5.vieta.

 

A grupas turnīra tabula

V.

Komanda

S.

U.

N.

Z.

Vārtu att.

P.

1.

Zviedrija

2

2

0

0

24:5

4

2.

Somija

2

2

0

0

16:3

4

3.

Latvija

2

0

0

2

3:18

0

4.

Vācija

2

0

0

2

5:22

0

 

Pasaules čempionātos ar Vācijas valstsvienība latvieši tikušies tikai divas reizes – 2002.gadā Helsinkos spēlē par 7.vietu latvieši uzvarēja ar pagarinājumā ar 6:5. Uzvaras vārtus toreiz no Daiļa Skudrīša piespēles guva Mārtiņš Jarohovičs. 2012.gadā Cīrihē tikko kā čehus ar 5:4 pārspējušie latvieši ceturtdaļfinālā saņēma aukstu dušu no vāciešiem – 2:4. No toreizējā Latvijas valstsvienības sastāva Gēteborgā cīnās 10 florbolisti, kuriem tā būs īpaša izdevība revanšēties. Novembra sākumā Vācijas izlase piedalījās Valmierā notikušajā Četru nāciju turnīrā, kur ierindojās 3.vietā. Par turnīra uzvarētājiem kļuva mūsējie, kuri vāciešus pārspēja ar 6:4.

 

Spēles LATVIJA - VĀCIJA tiešraide: ŠEIT

 

Desmitajā pasaules čempionāts florbolā vīriešiem pirmo reizi tiek izmantota tā pati izspēles sistēma, kuru pielietoja jau iepriekšējā sieviešu florbola čempionātā. 16 komandas, ņemot vērā rangu, sadalītas divos "ešelonos". Pirmajā no tām ir astoņas spēcīgākās komandas, kas spēlēs divās apakšgrupās – A (Latvija, Vācija, Somija un Zviedrija) un B (Šveice, Norvēģija, Čehija un Igaunija). Divās grupās sadalītas arī pārējās astoņas izlases – C (Koreja, Slovākija, ASV un Japāna) un D (Dānija, Austrālija, Kanāda un Krievija). A un B apakšgrupu divas labākās komandas uzreiz iekļūs ceturtdaļfinālā, bet pārējām izlasēm būs jāaizvada astotdaļfināla spēle ar C un D grupu pirmo divu vietu ieguvējām.

 

Latvijas vīriešu izlase:

Nr.p.k.

Vārds un Uzvārds

P.

Komanda

1.

Andis Blinds

V

Mogo-RTU/Rockets

2.

Normunds Krūmiņš

V

Cēsu alus/Lekrings

3.

Ingus Laiviņš

A

Cēsu alus/Lekrings

4.

Andris Malkavs

A

Cēsu alus/Lekrings

5.

Jānis Rajeckis

A

Cēsu alus/Lekrings

6.

Gatis Liepiņš

A

FBK Valmiera/ViA

7.

Aigars Belasovs

A

FBK Valmiera/ViA

8.

Oskars Fīrmanis

A

Mogo-RTU/Rockets

9.

Ivo Balodis

A

SK Pārgauja

10.

Morics Krūmiņš

A

Nokian KrP (Somija)

11.

Mārtiņš Rajeckis

U

Cēsu alus/Lekrings

12.

Aleksandrs Abramovs

U

Cēsu alus/Lekrings

13.

Andris Rajeckis

U

Cēsu alus/Lekrings

14.

Artūrs Jurševskis

U

Cēsu alus/Lekrings

15.

Atis Blinds

U

Mogo-RTU/Rockets

16.

Juris Gribusts

U

Mogo-RTU/Rockets

17.

Ainārs Juškēvičs

U

Ulbroka/FS Masters

18.

Artis Savins

U

Lielvārde

19.

Atis Stepāns

U

Rubene

20.

Artis Raitums

U

TPS (Somija)

 

Galvenais treneris: Īro Parviainens

Treneris: Kristians Bjorkstens

Treneris: Artis Malkavs

Fiz. sagat. treneris: Ivars Čākurs

Ārste: Lilita Lazdiņa

Ārsts: Aleksandrs Matjuņins

Fizioterapeite: Baiba Rajecka

Ekipējuma menedžeris: Oļegs Groševs

Izlases menedžere: Maija Zēmele

 

Latvijas izlases galvenā trenera asistents Artis Malkavs: "Ir skaidrs, ka Vācijas florbolisti pret mums spēlēs no aizsardzības. Mūsu spēlētājiem dots uzdevums darboties vienkāršāk, tas ir - mazāk laist bumbiņu apkārt, tā vietā mērķtiecīgi un pēc iespējas biežāk lauzties cauru vāciešu aizsardzībai, lai apdraudētu pretinieku vārtus. Protams, nekādā gadījumā nedrīkstam pieļaut Vācijas izlases ātros pretuzbrukumus, tāpat jāierobežo pretinieku iespējas kontrolēt bumbiņu. Šo spēli kājas muskuļa sasituma dēļ izlaidīs Morics Krūmiņš, ceram, ka izslēgšanas spēlēs viņš atkal varēs doties laukumā. Visi pārējie mūsu puiši noskaņoti kārtīgai cīņai."

 

Spēli pret vāciešiem Latvijas izlase sāks šādā sastāvā:

1.maiņa: U: Gribusts, Raitums un Stepāns; A: Balodis un Laiviņš;
2.maiņa: U: Juškēvičs, At.Blinds un Savins; A: Fīrmanis un Belasovs;
3.maiņa: U: Jurševskis, M.Rajeckis un A.Rajeckis; A: Malkavs un J.Rajeckis;
Vārtos: N.Krūmiņš;
Rezervē: Abramovs, Liepiņš un An.Blinds.

 

Visa informācija par pasaules čempionātu: ŠEIT

JUGLASCIEMS