Nūjas.lv mēneša spēlētājs Bošs: No Valkas skolas lielajā florbolā

12.02.2014

20140207-lfs_boshwww.jpg

Latvijas Florbola savienības (LFS) par Latvijas čempionāta otrās līgas Nūjas.lv mēneša labāko spēlētāju atzītais FK “Valka” uzbrucējs Klāvs Bošs uzsver, ka līdz ar vidusskolas pabeigšanu šovasar vēlas spert nākamo soli florbola karjeras attīstībā, pretendējot uz vietu vienā no virslīgas klubiem.

 

Latvijas čempionāta otrās līgas 22 komandas pēc ģeogrāfiskā principa sadalītas četrās grupās. Izslēgšanas turnīrā iekļuva katras grupas divas labākās vienības, pagājušajā nedēļā aizsākoties arī visām četrām ceturtdaļfināla sērijām. “Nūjas.lv” novembra labākā spēlētāja Klāva Boša pārstāvētā Vidzemes grupas otrās vietas ieguvējs FK “Valka” sāka ar savā laukumā izcīnīto uzvaru (6:4) pār Latgales grupas labāko komandu “Koknesi”. Sērijas turpinājums 14. un 15. februārī Koknesē.

 

„Valkas komanda kopumā ir gados jauna, jo nu jau vairāk nekā spēlētāju maiņa ir no ZU16 vecuma grupas. Jauni puiši sevi piesaka arī otrajā līgā. Protams, masveidības ziņā nevaram sacensties ar daudz lielāko Valmieru, taču nešaubīgi, ka ar Ilvara Ruļļa rūpēm florbols ir iekarojis nozīmīgas pozīcijas Valkā. Trenējamies līdz pat četrām reizēm nedēļā, nodrošināta lieliska iespēja tikt sporta zālē,” ar stāstījumu par savu komandu sarunu sāka „Valkas” uzbrukuma līderis, 18 gadus jaunais Klāvs Bošs. „Par otrās līgas komandu spēku samēru līdz šim bija iespēja spriest tikai pēc rezultātiem un turnīra tabulām. „Valkas” pretinieki ceturtdaļfinālā nāk no Latgales grupas, kur bija izteikti divi līderi – „Koknese” un „Madona-2”. Par pašreizējiem pretiniekiem varējām spriest vienīgi pēc otrās līgas rezultatīvākā spēlētāja Riharda Kraukļa intervijas „floorball.lv”, kur arī bija pieminēts hokeja faktors komandas spēles stila veidošanā. Vidzemes grupā notika daudz interesantāka cīņa, bieži mainījās komandu vietu sadalījums. Sezonu labi uzsāka „Valmiera/BSS”, arī „Pārgauja-2” demonstrēja labu spēli. Līdz ar to ilgāku laiku mēs paši bijām ārpus „play-off” zonas.”

 

Intervija tika ierakstīta vēl pirms „Valkas” un „Kokneses” pirmās spēles, tādēļ tagad iespējams droši apgalvot, ka Klāvs noteikti varētu būt par labu sporta spēļu prognozētāju.

 

„Mūsu uzdevums jau no pirmajām minūtēm būs parādīt to, ka arī mēs mākam ātri spēlēt un daudz uzbrukt. Jāizmanto visas iespējas uzreiz apliecināt savu varēšanu, kā pārsteiguma momentu izmantojot arī 15 gadus vecā Linarda Ščegoļeva metienus no tālākas distances. Pēc tam jau jāskatās – kas no tā visa sanāks,” tā Bošs sacīja apmēram stundu pirms spēles.

 

Valkas ģimnāzijas sporta laukumā pārsimts skatītāju klātbūtnē viss notika kā pēc Klāva rakstītā scenārija, jo nepilnu sešu minūšu laikā mājinieki jau bija panākuši 3:0. Turklāt pirmos divus vārtus guva tieši Ščegoļevs ar tālšāvieniem… Nākamo 40 minūšu laikā „Koknese” atbildēja ar četriem precīziem metieniem, bet pēdējais vārds piederēja tomēr „Valkai” – 6:4. Pēdējo divu vārtu gūšanā tieši piedalījās arī Bošs – vispirms rezultatīva piespēle Robertam Līviņam, bet pēc tam „Valkas” florbolisti izcēlās, jau esot mainītās lomās.

 

Visa cīņa šajā sērijā vēl priekšā, bet Bošs, atklājot komandas plānus, uzsvēra: „Mūsu šīs sezonas mērķis ir otrās līgas medaļas. To vēlas katrs no „Valkas” spēlētājiem, tādēļ esmu pārliecināts, ka tiksim pie reālas iespējas pacīnīties arī par zelta godalgām.”

 

„Valkas” un „Kokneses” pāra uzvarētājs pusfinālā tiksies ar Kurzemes grupas uzvarētāju FK „Irlava/Avant” vai ar Centra grupas otro labāko komandu „Rīgas Stradiņa universitāte”. Abu šo vienību pirmajā mačā 9. februārī Rīgā ar 9:5 pārāki bija laukuma saimnieki.

 

Vidzemē florbols ir iekarojis ļoti stabilas pozīcijas, taču Klāva Boša sportisko gaitu sarakstā šis sporta veids tomēr nebija pirmā izvēle.

 

„Viss sākās ar hokeju četru gadu vecumā no Valkas netālajā dzimtajā Vijciemā, kur katru ziemu bija iespēja darboties uz brīvdabas laukuma. Pēc tam jau iesaistījos hokeja treniņos Valmierā, nodarbojoties ar šo sporta veidu kādus sešus, septiņus gadus,” atceras Bošs. „Florbolā nokļuvu līdz ar mācību uzsākšanu Valkas ģimnāzijā. Līdz ar to šis ir gan trešais mācību gads vidusskolā, gan trešā sezona florbolā. Iepriekš biju saklausījies ne mazums viedokļu par to, ka ir grūti pārorientēties no hokeja uz florbolu, it īpaši instinktīvi nesist pa sāncenšu nūju, taču tas nebija mans gadījums. Līdz ar to bez problēmām joprojām apvienoju gan florbolu Valkas komandā, gan amatieru hokeju Valmierā. Skaidrs, ka sportiskās formas bāze savulaik tika ielikta tieši hokejā, jo treniņi bija nopietni, regulāri darbojāmies arī vasaras fiziskās sagatavotības nometnēs. Līdz ar to florbolā jau ar pirmajiem treniņiem bija daudz vieglāk, jo nebija problēmas ar izturību. Atlika vienīgi sakārtot un apgūt tehniskās lietas,”

 

Valkas ģimnāzijas 12. klases skolniekam Klāvam šīs ir tikai trešā sezona florbolā.

 

„Iepriekšējās divās sezonas pārstāvēju Valkas un Burtnieku novada apvienoto komandu. Sākām ar otro līgu, bet es vēl paralēli spēlēju arī Valkas ZU16 vienībā. Līdz ar to bija pietiekami daudz iespēju gūt vērtīgo pieredzi florbolā. Lai arī pagājušajā sezonā „Burtnieku novads/Valka” debitēja jau pirmajā līgā, taču arī vienu līmeni augstākā čempionātā man pašam izdevās sevi apliecināt no labākās puses, mani pamanīja arī citu klubu pārstāvji, saņēmu piedāvājumus no virslīgas komandām,” straujo ielaušanos florbolā atceras Bošs.

 

Klāva karjeras turpinājums gan nebija tikpat strauji augšupejošs, jo „Burtnieku novada/Valkas” kopīgā komanda vairs nepastāv, bet FK „Valka” startē otrajā līgā.

 

„Piedāvājumus gan neizdevās izmantot, jo vasaru aizvadīju ārzemēs un nevarēju izmantot iespēju piedalīties sagatavošanās procesā, lai pretendētu uz vietu sastāvā. Līdz ar to esmu FK „Valka” un startēju atkal otrajā līgā. Ceru, ka ar otro mēģinājumu izdodies pakāpties līdz kādam virslīgas klubam. Viens no soļiem pareizajā virzienā ir spēlēšana „Rubenes” sastāvā ZU18 valsts čempionātā. Šo vienību trenē viens no „Rubenes” virslīgas komandas spēlētājiem Ivars Jēkabsons, tādēļ esmu uzmanības lokā un man atliek tikai sevi apliecināt vienaudžu mačos. Interese bijusi arī no citas mūsu reģiona virslīgas komandas „Valmiera/ViA”. Skaidrs, ka ir vēlme spēlēt maksimāli augstākā līmenī, lai augtu personiskā meistarība. Hokejā augstāk par amatieru līmeņa komandu man vairs nav reālas iespējas tikt, bet florbolā vēl varu daudz sasniegt. Vispirms jau nākamsezon vajadzētu debitēt virslīgā, bet jau varēs izvērtēt tālākos mērķus.”

 

Ja Latvijas čempionāta otrajā līgā Bošs cīnās pret “Rubenes-2” florbolistiem, tad Latvijas jaunatnes čempionāta vecākajā grupā viņš pārstāv tieši šīs komandas krāsas.

 

„ZU18 čempionāta spēļu lielākā atšķirība ir daudz lielāks ātrums, jo visi ir gados jauni un raujas cīņā. Bieži vien šādās jaunatnes čempionāta mačos uzvar komandas, kuru spēlētājiem pietiek spēka uzņemto darbības tempu izturēt līdz pat trešā perioda beigām. Ja otrās līgas spēlēs nereti ir iespēja apdomāt savu nākamo darbību ar bumbiņu, tad jaunatnes mačos šādas iespējas praktiski nav, jo sāncensis pēc mirkļa jau ir klāt un iesaistās cīņā. Ar „Rubenes” komandu sezonā kopumā varam sasniegt labus rezultātus,” uzsver Bošs, kurš vienaudžu turnīra sešos mačos līdz šim izcēlies ar sešiem rezultativitātes punktiem.

 

Latvijas čempionāta otrajā līgā Boša individuālā statistika ir daudz iespaidīgāka, jo 17 spēlēs viņa rēķinā ir 52 rezultativitātes punkti, ieskaitot 27 gūtos vārtus. Klāvs ieņem sesto vietu otrās līgas snaiperu sarakstā.

 

Nūjas.lv

 

Renārs Buivids

SF
JUGLASCIEMS