Latvijas juniori uzvar slovākus un nosargā 5. vietu pasaulē

11.05.2019

img_2979.jpg

Otro reizi pēc kārtas augsto piekto vietu pasaulē izcīnījusi Latvijas vīriešu U19 izlase, kas šodien Kanādas pilsētā Halifaksā notiekošajā čempionātā ar 6:5 pārspēja savus vienaudžus no Slovākijas.

 

Latviešiem bija lielisks mača sākums, izceļoties trešajā, ceturtajā un piektajā minūtē, kas ļoti ātri deva vadību ar 3:0. Precīzi bija Klāvs Jansons, Matīss Kristians Morozovs un Kevins Smits. Kaut trešdaļas beigās slovāki vienus vārtus atguva, otrajā trešdaļā latviešiem izcēlās arī Emīls Krūmiņš un Markuss Januševskis, tobrīd panākot jau 5:1.
 
Spēles turpinājumā Slovākijai divus vārtus iemeta Romans Faits un samazināja deficītu. Latvijai vēl trīs vārtu pārsvaru atjaunoja Jānis Ragovskis, bet slovāki paguva deficītu samazināt līdz minimumam, tomēr noslēdzošos no šiem vārtiem iemeta vien divas sekundes līdz beigām, kad neko vairāk laika paveikt vairs nebija. Zīmīgi, ka Faits ir arī viens no valsts labākajiem hokejistiem, sešpadsmitgadniekam šosezon iekrājot gandrīz 100 punktus valsts U18 čempionātā.
 
Aināra Juškēviča vadītā Latvijas junioru izlase šo turnīru sāka ar pārliecinošu uzvaru pār Norvēģijas junioriem - 6:2. Šajā pasaules čempionātā latviešiem bija samērā reālas izredzes iekļūt pusfinālā, tikai apakšgrupas otrajā spēlē vajadzēja pieveikt titulēto Šveices valstsvienību. Trešā perioda sākumā latviešiem izdevās panākt izlīdzinājumu (4:4), bet tad sekoja mūsu spēlētāja noraidījums uz piecām minūtēm, ko veiksmīgi izmantoja pretinieki, gūstot vēl divus vārtus – 4:6. Latvijas puiši izmisīgi cīnījās līdz pēdējai sekundei, taču tika piedzīvots sāpīgs zaudējums ar 5:6. Cerības pacīnīties par medaļām vēl nebija zudušas, taču vakar mačā pret pasaules čempioniem somiem tika piedzīvota sakāve ar 2:9. Vēl varēja cerēt uz brīnumu mačā starp norvēģiem un šveiciešiem, kurā Latvijas izlasei derēja Norvēģijas valstsvienības panākums ar vienu vārtu pārsvaru, taču arī tas nenotika – 2:7. Līdz ar to Latvijas juniori A apakšgrupā ierindojās 3. vietā. Tas nozīmēja, ka mūsu puišiem šajā čempionātā jāaizvada vairs tikai viena spēle, cīņā par piekto vietu pasaulē krustojot nūjas ar B apakšgrupas tās pašas vietas ieguvējiem.
 
3. vietu B apakšgrupā ieņēma Slovākijas juniori. Šī valsts turnīra pirmajā mačā spēkojās ar Dānijas junioriem un svinēja ļoti pārliecinošu panākumu ar 8:2. Turnīra turpinājumā sagādāt kādu pārsteigumu un iekļūt pusfinālā slovākiem gan neizdevās – ar 4:14 tika atzīts titulētās Zviedrijas izlases pārākums, bet ar 3:7 zaudēts kaimiņiem un, kā izrādījās, B apakšgrupas uzvarētājiem čehiem.
 
Ja Latvijas U19 vīriešu izlasei līdz šim divas reizes izdevies izcīnīt 4. vietu pasaulē, bet zemāk par 7. vietu latvieši nekad nav bijuši, tad slovāku labākais sasniegums fiksēts 2015. gada čempionātā, kad viņi izcīnīja 5. vietu. Latvieši toreiz bija zemākā pozīcijā – 7. vietā. Pirms diviem gadiem Zviedrijas pilsētā Vekšē Slovākijas izlase pasaules čempionātu noslēdza 7.vietā, bet 5. vietu nu jau izcīnīja tieši latvieši. 2015.gada pasaules čempionātā Latvijas un Slovākijas izlases spēlēja vienā apakšgrupā, abu komandu savstarpējais mačs toreiz noslēdzās neizšķirti – 6:6.
 

SF
JUGLASCIEMS