Par vietu labāko astotniekā – pret austrālietēm

08.12.2015

izlase_laumaa.jpg

Šorīt pulksten 9.30 Tamperē notiekošajā pasaules čempionāta florbolā sievietēm finālturnīrā sāksies mačs starp Latvijas un Austrālijas izlasēm, kura likme – vieta starp astoņām pasaulē labākajām valstsvienībām. Maču tiešraidē translēs televīzijas kanāls Viasat Sport Baltic, kā arī portāls Skaties.lv.

 

Latvijas florbolistes šo pasaules čempionātu sāka ar pamatīgu sakāvi mačā pret čehietēm (2:15), nākamajā dienā spēlē ar vācietēm izsēja triju vārtu pārsvaru, cīnoties neizšķirti (3:3), bet vakar pašaizliedzīgā cīņā ar 0:7 piekāpās seškārtējām pasaules čempionēm zviedrietēm un, pateicoties labākai vārtu attiecībai nekā Vācijas izlasei, ierindojās 3.vietā B apakšgrupā, pretiniecēs astotdaļfinālā saņemot austrālietes. Vakardienas spēles rezultāts pret zviedrietēm ir jāuzsver atsevišķi, jo reti kāds kaut kad ir tā priecājies par zaudējumu ar 0:7, kā mūsu meitenes, bet ja paskatāmies statistisku, neviena no izlasēm, kura neietilpst TOP-4 valstu sarakstā (bez Zviedrijas vēl arī Somija, Šveice un Čehija) nebija zaudējusi pašreizējām čempionēm ar tik pieklājīgu rezultātu kopš 2003.gada.

 

Austrālija kā pretiniece astotdaļfinālā ir zināms pārsteigums, jo ķenguru zemes florbolistes finālturnīru sāka ar zaudējumi Singapūrai (4:5) un Dānijai (3:7), bet vakar diezgan negaidīti ar 8:6 pieveica japānietes, ieņemot 2.vietu C apakšgrupā. Austrālietes piedalījušas astoņos no deviņiem iepriekš notikušajiem pasaules čempionātiem, bet savu labāko rezultātu sasniedza pašā pirmajā (1999.gadā). Pirms diviem gadiem Čehijā notikušajā pasaules čempionāta finālturnīrā austrālietes ieņēma 12.vietu.

 

Latvijas izlase ir spēlējusi visos deviņos pasaules čempionātos, ieņemot vietas no ceturtajai līdz septītajai, aizpērn izcīnot piekto pozīciju. 2011.gadā Šveicē notikušajā pasaules čempionātā latvietes bija vienā apakšgrupā ar austrālietēm, kuras savstarpējā mačā sakāva ar 13:2. No patreizējā izlases sastāva tajā mačā spēlēja Zane Klabere, Diāna Isjomina, Gunita Kārkliņa, Lauma Višņevska, Madara Adamane, Evita Rudzīte, Gundega Vancāne un Līga Garklāva. Trīs golus pretiniecēm iemeta Diāna Isjomina, pa vienam – Zane Klabere un Gunita Kārkliņa.

 

Vakar izlases sapulcē Latvijas valstsvienības galvenais treneris Jurijs Fedulovs izteica pārliecību, ka šīsdienas pretinieces noteikti jāuzvar, tikai nedrīkst kā uzvarētājas justies jau pirms spēles – savs pārākums jāpierāda laukumā, cīnoties no pirmās līdz pēdējai minūtei. Treneru korpuss veicis nelielas pārmaiņas spēlētāju virknējumos, lai pēc iespējas labāk izmantotu tās florbolistes, kuras tendētas uz vārtu gūšanu. Vieta Latvijas izlases vārtos jau atkal tiks uzticēta vakardienas mača varonei Laumai Višņevskai, bet viņas otrais numurs šoreiz būs Jana Filipsone. Lai arī latvietēm šī būs jau ceturtā spēle četru dienu laikā, treneri pārliecināti, ka mūsu spēlētājām spēka pietiks.

 

Latvijas izlases sākumsastāvs spēlē pret Austrālijas valstsvienību:

1.maiņa: Diāna Isjomina (U) – Evelīna Garbare (U) – Inga Ametere (U); Zane Klabere (A) – Gunita Kārkliņa (A).

2.maiņa: Evita Rudzīte (U) – Elīza Bērziņa (U) – Paula Egle (U); Liene Krauja (A) – Gundega Vancāne (A).

3.maiņa: Līga Vancāne (U) – Ieva Priede (U) – Līga Garklāva (U); Madara Adamane (A) – Santa Muceniece (A).

Vārtos: Lauma Višņevska.

Rezervē: Jana Filipsone, Kristīne Kirilova, Lība Mikova, Ieva Ločmele.

 

Latvijas sieviešu izlase:

Nr.p.k.

Vārds un Uzvārds

P.

Komanda

1.

Lauma Višņevska

V

KAIS Mora IF, Zviedrija

2.

Kristīne Kirilova

V

Rīgas Lauvas

3.

Jana Filipsone

V

FK NND

4.

Liene Krauja

A

Rīgas Lauvas

5.

Zane Klabere

A

Craftstadens IBK, Zviedrija

6.

Gunita Kārkliņa

A

Sveiva IBK, Norvēģija

7.

Santa Muceniece

A

FK NND

8.

Gundega Vancāne

A

FK Ķekava

9.

Madara Adamane

A

Rubene

10.

Paula Egle

U

Rubene

11.

Elīza Elizabete Bērziņa

U

FK Ķekava

12.

Lība Daija Mikova

U

Rubene

13.

Līga Vancāne

U

Ķekavas Buldogs

14.

Evita Rudzīte

U

Rubene

15.

Inga Ametere

U

Ķekavas Bulldogs

16.

Ieva Priede

U

FK NND

17.

Ieva Ločmele

U

Rīgas Lauvas

18.

Evelīna Garbare

U

Wizards Bern Burgdorf, Šveice

19.

Diāna Isjomina

U

Sveiva IBK, Norvēģija

20.

Līga Garklāva

U

Grei, Norvēģija

 

Galvenais treneris: Jurijs Fedulovs

Treneris: Gints Vīnbergs

Vārtsargu treneris: Valērijs Bodnieks

Ārste: Lilita Lazdiņa

Ārsts: Aleksandrs Matjuņins

Ekipējuma menedžeris: Arsenijs Potapovs

Izlases menedžere: Dace Grizāne

 

Desmitā pasaules čempionātā florbolā sievietēm finālturnīrs notiek no 4. līdz 12.decembrim. 16 komandas, ņemot vērā to rangu, sadalītas divos "ešelonos". Pirmajā no tām ir astoņas spēcīgākās komandas, kas spēlēs divās apakšgrupās – A (Polija, Šveice, Norvēģija, Somija) un B (Vācija, Zviedrija, Latvija un Čehija). Divās grupās sadalītas arī pārējās astoņas izlases – C (Japāna, Dānija, Singapūra un Austrālija) un D (Slovākija, Krievija, ASV un Nīderlande). A un B apakšgrupu divas labākās komandas uzreiz iekļūs ceturtdaļfinālā, bet pārējām izlasēm būs jāaizvada astotdaļfināla spēle ar C un D grupu pirmo divu vietu ieguvējām.

SF
JUGLASCIEMS